Διαβάστε τη διαδικτυακή έκδοση
  JRC - Κοινό Κέντρο Ερευνών  

Science Flash For You

Η Ελλάδα και η υπηρεσία επιστήμης και γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

European Commission Logo
jrc_newsletter_banner_image_neuronal_58572_62220_63052

Ακολουθήστε μας Facebook Science Hub | EU Science Hub Twitter

Νέα
Σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα επισκέφθηκαν τις επιστημονικές εγκαταστάσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) στην Ίσπρα

Στις 9 Φεβρουαρίου το Λύκειο «Μανώλης Ανδρόνικος» από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος YOUTH του JRC, επισκέφθηκε τις επιστημονικές εγκαταστάσεις του JRC που εδρεύει στην Ίσπρα της Ιταλίας.

Στις 3 Απριλίου ακολούθησε επίσκεψη από το 5ο Λύκειο της Κέρκυρας. Οι ιδιαίτερα επιτυχείς αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών μεταξύ του JRC και του δικτύου Europe Direct στην Ελλάδα.

Εκτός από τις επισκέψεις, άλλα 35 ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα συμμετείχαν στα ψηφιακά επιστημονικά σεμινάρια του JRC στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Science is Everywhere, Let’s talk about...» (Η επιστήμη είναι παντού. Ας μιλήσουμε για...). Το θέμα του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου, ήταν οι εφαρμογές στον τομέα του διαστήματος. Το διαδικτυακό σεμινάριο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Το JRC συμμετείχε επίσης στην εθνική συνάντηση του δικτύου Europe Direct στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαρτίου στην Αθήνα. Όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιστημονικές δραστηριότητες του JRC και για τα ειδικά προγράμματα συμμετοχής του κοινού, τα οποία στηρίζουν τον ρόλο του JRC στη χάραξη πολιτικής με ισχυρή επιστημονική συμβολή.  

Permalink
Μόνιμος σύνδεσμος Κύρια διεύθυνση url
Μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα το 2021

Σύμφωνα με τον νέο Άτλαντα της Μετανάστευσης του JRC για το 2022, οι αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 74 915 το 2019 μειώθηκαν σε 22 660 δύο έτη αργότερα. Οι πρώτες άδειες διαμονής που εκδόθηκαν το 2019 ήταν πάνω από 42 000, ενώ το 2021 ήταν λιγότερες από 23 000.

Ο Άτλας της Μετανάστευσης δημοσιεύεται από το Κέντρο Γνώσεων για θέματα Μετανάστευσης και Δημογραφίας της Επιτροπής. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό εργαλείο αναφοράς που καθοδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό σχετικά με την πολυπλοκότητα της μετανάστευσης. Ο Άτλας είναι ελεύθερα προσβάσιμος στο διαδίκτυο και παρέχει ταχεία πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων και γνώσεων για τη μετανάστευση που παρατίθενται στο πιο υψηλό επίπεδο δημογραφικής λεπτομέρειας —με αναλυτικές πληροφορίες που εκτείνονται από τα ποσοστά φτώχειας στα παιδιά έως τις άδειες διαμονής που εκδίδονται για πρώτη φορά, ανά ιθαγένεια και ανά έτος.

Permalink
Μόνιμος σύνδεσμος Κύρια διεύθυνση url
Η περίοδος πυρκαγιών του 2022 στην Ελλάδα ήταν μέσου επιπέδου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας προκαταρκτικής έκθεσης για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, μετά από τη μεγάλη έξαρση που καταγράφηκε το 2021, η περίοδος πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2022 επανήλθε σε μέσο επίπεδο.

Χαρτογραφήθηκαν συνολικά 23 942 εκτάρια καμένων εκτάσεων από 230 πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο, μεταξύ άλλων και η μεγαλύτερη πυρκαγιά της περιόδου στον νομό Έβρου με έκταση λίγο μεγαλύτερη από 4 000 εκτάρια. Άλλες πέντε πυρκαγιές υπερέβησαν τα 1 000 εκτάρια. Τα 9 778 εκτάρια των εκτάσεων που επλήγησαν από πυρκαγιές ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές «Natura2000» και αντιστοιχούν στο 41 % του συνόλου.

Η έκθεση του JRC παρέχει επισκόπηση της περιόδου πυρκαγιών του 2022 με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Προηγείται της ετήσιας έκθεσης για το 2022 που δημοσιεύεται, με τις εθνικές συνεισφορές των χωρών στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Permalink
Μόνιμος σύνδεσμος Κύρια διεύθυνση url
Απειλούνται οι βιολογικές λειτουργίες των εδαφών στα νησιά του Ιονίου

Το 78,6 % των εδαφών στα νησιά του Ιονίου είναι περιοχές όπου η δυνητική απειλή για τις βιολογικές λειτουργίες είναι υψηλή ή μετρίως υψηλή, σύμφωνα με τον πίνακα της ΕΕ για την υγεία του εδάφους, ένα νέο εργαλείο που χαρτογραφεί την κατάσταση της υγείας του εδάφους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, στη Δυτική Ελλάδα το ποσοστό των εδαφών υψηλού κινδύνου υπερβαίνει το 70 %.

Οι οργανισμοί που ζουν στο έδαφος —από τους σκώληκες έως τους μύκητες και τα βακτήρια— ενεργοποιούν τις λειτουργίες του εδάφους και, ως εκ τούτου, την παροχή βασικών υπηρεσιών οικοσυστήματος του εδάφους. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εδαφικές συνθήκες και να απειλήσουν τη βιοποικιλότητα του εδάφους. Το επίπεδο αυτό συνδυάζει ένα σύνολο 13 παραγόντων, όπως ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, η αλλαγή της χρήσης γης, η ρύπανση του εδάφους ή η σφράγιση του εδάφους, που είναι γνωστό ότι αποτελούν δυνητικές απειλές που εμποδίζουν τη βιοποικιλότητα του εδάφους να επιτελέσει τις βιολογικές λειτουργίες της.

Στον πίνακα επισημαίνεται η τοποθεσία και εκτιμάται η έκταση των εδαφών στην ΕΕ που βρίσκονται σε κακή κατάσταση υγείας, καθώς και οι διεργασίες υποβάθμισης που υφίστανται. Συμπεριελήφθη πρόσφατα στο Παρατηρητήριο Εδαφών της ΕΕ(EUSO), το οποίο ανέπτυξε και διαχειρίζεται το JRC.

Σύμφωνα με τον πίνακα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 61 % των εδαφών της ΕΕ βρίσκεται σε κακή κατάσταση υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών υπόκειται σε περισσότερους από έναν τύπους εδαφικής υποβάθμισης. Ο πίνακας EUSO για την υγεία του εδάφους βασίζεται σε σύνολο 15 δεικτών διεργασιών υποβάθμισης του εδάφους, οι οποίοι καλύπτουν τα ακόλουθα εννέα θέματα: διάβρωση του εδάφους, ρύπανση του εδάφους, θρεπτικές ουσίες, απώλεια του οργανικού άνθρακα του εδάφους, απώλεια της βιοποικιλότητας του εδάφους, συμπίεση του εδάφους, αλάτωση του εδάφους, απώλεια οργανικών εδαφών και σφράγιση του εδάφους.

Permalink
Μόνιμος σύνδεσμος Κύρια διεύθυνση url
SeeAlso
Επίσης EU Soil Dashboard
Καλές προοπτικές απόδοσης για την Ελλάδα, σε μικρότερο βαθμό για την Κύπρο

Οι άφθονες βροχοπτώσεις την άνοιξη ενίσχυσαν τις προσδοκίες απόδοσης στην Ελλάδα, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο προκαλούν ανησυχίες όσον αφορά τους επιβλαβείς οργανισμούς και τις ασθένειες. Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο που καλύπτεται από το δελτίο MARS του JRC που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, σημειώθηκαν άφθονες βροχοπτώσεις με περισσότερα από 120 mm στον Βορρά και συχνά πάνω από 50 % σε σύγκριση με τον μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν στα συνήθη επίπεδα.

Με βάση την ανάλυση με τηλεπισκόπηση προκύπτει ανάπτυξη βλάστησης άνω του μέσου όρου στη βόρεια Ελλάδα και συσσώρευση βιομάζας χειμερινών καλλιεργειών που είναι αρκετά προχωρημένη και πάνω από τον μέσο όρο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι σποραδικά έντονες βροχοπτώσεις ενδέχεται να ευνοήσουν περισσότερο τις ασθένειες και την προσβολή από έντομα. Η σπορά των εαρινών καλλιεργειών έχει ολοκληρωθεί και οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες ευνοούν τη βλάστηση. Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις απόδοσης για τις χειμερινές καλλιέργειες παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Οι προβλέψεις για τις θερινές καλλιέργειες στην Ελλάδα ακολουθούν την τάση, με καλές προσδοκίες λόγω της επαρκούς υγρασίας και της καλής έναρξης της περιόδου.

Στόχος του δελτίου του JRC για την παρακολούθηση των γεωργικών πόρων (MARS) είναι η παροχή έγκαιρων, ανεξάρτητων και υψηλής ποιότητας πληροφοριών σχετικά με τις συνθήκες καλλιέργειας και τις ποσοτικές προβλέψεις για την απόδοση των καλλιεργειών στην ΕΕ. Το δελτίο παρέχει προβλέψεις για την απόδοση των καλλιεργειών και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των καλλιεργειών και τις καιρικές συνθήκες.

Permalink
Μόνιμος σύνδεσμος Κύρια διεύθυνση url
Στοιχεία του JRC για τις πρώτες ύλες στην Ελλάδα

Η έκθεση χώρας για την Ελλάδα του συστήματος πληροφοριών για τις πρώτες ύλες (RMIS) του JRC αποτελεί ένα από τα δικαιολογητικά έγγραφα της πιο πρόσφατης έρευνας του JRC με θέμα «Supply Chain Analysis and Material Demand Forecast in Strategic Technologies and Sectors in the EU — A Foresight Study» (Ανάλυση της αλυσίδας εφοδιασμού και προβλεπόμενη ζήτηση υλικών σε τεχνολογίες και τομείς στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ — Μελέτη ανάλυσης προοπτικών).

Το πρόσφατα αναβαθμισμένο RMIS παρέχει γνώσεις σχετικά με τις πρώτες ύλες, τόσο τις πρωτογενείς (εξορυσσόμενες/συγκομιζόμενες) όσο και τις δευτερογενείς (για παράδειγμα, από ανακύκλωση). Παρέχει πληροφορίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με συγκεκριμένα υλικά, χώρες, καθώς και διάφορους τομείς και τεχνολογίες. Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν τη νομοθετική πράξη της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, την οποία παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει όσον αφορά την ενεργειακή και την ψηφιακή μετάβαση καθώς και το θεματολόγιό της για την άμυνα και το διάστημα, χρειάζεται απρόσκοπτη πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και σε πολλά προϊόντα που τις περιέχουν. Η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει επί του παρόντος δράση για να αποφύγει την εξάρτηση από μεμονωμένες χώρες όσον αφορά τις εν λόγω ύλες.

Η πλέον πρόσφατη έρευνα του JRC περιλαμβάνει αναλύσεις τόσο για την προσφορά όσο και για την τρέχουσα και τη μελλοντική ζήτηση. Η ζήτηση για υλικά που προωθούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Παρουσιάζει μια συστηματική ανάλυση της πλήρους αξιακής αλυσίδας, από τις πρώτες ύλες και τα επεξεργασμένα υλικά έως τα κατασκευαστικά στοιχεία, τα συγκροτήματα και τα συστήματα, για 15 βασικές τεχνολογίες σε πέντε στρατηγικούς τομείς: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, βιομηχανία, ψηφιακές τεχνολογίες και αεροδιαστημική/άμυνα.

Permalink
Μόνιμος σύνδεσμος Κύρια διεύθυνση url
SeeAlso
Επίσης Raw Materials Act
Το Science Flash for You είναι θεσμικό εργαλείο επικοινωνίας του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC), της υπηρεσίας επιστήμης και γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εάν σας προώθησαν το παρόν ενημερωτικό δελτίο και σας ενδιαφέρει να το λαμβάνετε απευθείας, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ. | Μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας μεταβαίνοντας στην ενότητα Your Profile (Το προφίλ σας) ή επικοινωνώντας μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση JRC-INSTITUTIONAL-COMM@ec.europa.eu
Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε περισσότερα νέα από το JRC, κάντε κλικ εδώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725. Διαβάστε τη δήλωση περί προστασίας της ιδιωτικότητας