Lees de onlineversie
  JRC - Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek  

Science Flash For You

Nederland en de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie

European Commission Logo
Header Image

Volg ons icon Facebook icon Twitter

Nieuws
Fossiele CO2-emissies dalen in Nederland in 2019

In 2019 zijn fossiele CO2-emissies in Nederland met 3 % gedaald, dankzij een enorme afname in de energiesector (daling van 10 %). Dit en andere gegevens zijn te lezen in het recente JRC-verslag “Edgar”, wat staat voor Emission Database for Global Atmospheric Research (emissiedatabase voor mondiaal onderzoek van de atmosfeer).

Een van de auteurs van het verslag is Jos G.J. Olivier van het in Den Haag gevestigde Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het JRC werkt al lange tijd samen met het PBL en in juni 2020 hebben de twee organisaties een samenwerkingsovereenkomst ondertekend die onder andere de werkzaamheden in verband met Edgar en emissies omvat.

Tussen 2018 en 2019 namen de fossiele CO2-emissies in China en India toe, terwijl wereldwijd de sterkste afname werd opgetekend in de Europese Unie: –3,8 %. In de EU namen de emissies tussen 2005 en nu af met 22,2 %. Ramingen voor de coronaperiode laten een zeer sterke daling van de wereldwijde vraag naar energie zien, waardoor de emissies sterk afnamen.

Edgar bevat emissietijdreeksen van 1970 tot 2019 voor fossiele CO2 voor alle landen ter wereld. Dit verslag draagt bij aan het met de Overeenkomst van Parijs gestarte proces om klimaatverandering te bestrijden met behulp van een onafhankelijk en kwantitatief overzicht van de wereldwijde fossiele CO2-emissies.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Het aantal asielaanvragen stijgt in Nederland

In 2019 nam het aantal eerste asielaanvragen dat in Nederland werd ingediend toe tot 22 540; dat is het hoogste aantal sinds 2016, de periode die wordt beschreven in de nieuwe “Atlas of Migration” (migratieatlas) van het JRC. In datzelfde jaar werd 63 % van de asielaanvragen afgewezen. Drie jaar eerder bedroeg dat percentage 28 %.

Volgens het onderzoek zou de aanhoudende coronapandemie en de manier waarop de overheden daarop reageren wereldwijd kunnen leiden tot veranderingen in migratiebewegingen, migratieroutes en de samenstelling van migrantenpopulaties .

De atlas wordt gepubliceerd door het Kenniscentrum migratie en demografie van het JRC. Het is een onlinereferentiehulpmiddel dat beleidsmakers, mensen die werkzaam zijn in de migratiesector en de bevolking een houvast geeft in de complexe wereld van migratie en demografie. Hierin worden uit meerdere internationale gegevensbronnen indicatoren samengebracht die verband houden met migratie, asiel, integratie, demografie en ontwikkeling.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Noord-Brabant, Limburg en de Veluwe zijn de regio’s waar in 2019 de meeste branden uitbraken

In 2019 registreerde de Nederlandse brandweer in het hele land 548 bos- en heidebranden. Dat aantal is aanzienlijk lager dan het jaar ervoor, dat uitzonderlijk droog was. De branden ontstonden voornamelijk op droge zandgronden, met name in Noord-Brabant en in Limburg, maar ook op de Veluwe en in Drenthe/Overijssel. De meeste branden waarvan de oorzaak kon worden vastgesteld, waren ontstaan als gevolg van menselijke activiteiten.

Volgens de twintigste editie van het jaarverslag van de Europese Commissie over bosbranden in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika was 2019 wereldwijd mogelijk het jaar met de meeste bosbranden ooit. Meer dan 400 000 hectare natuurgebied in Europa ging in de vlammen op en veel beschermde gebieden werden geplaagd door ongecontroleerde branden.

In 2019 werd de “Rapid Mapping Service” (dienst voor snelle kartering) van het JRC 35 keer geactiveerd om landen te helpen bij hun reactie op ongecontroleerde branden; dat was het hoogste aantal activeringen in één jaar. Het JRC beheert het Europees bosbrandinformatiesysteem (Effis) in het kader van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de EU.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
De Nederlandse overheid steunt de activiteiten van het JRC op het gebied van normen voor en het ontwerp van tunnels

Nederland is sterk aanwezig in het deskundigennetwerk inzake normen voor tunnels voor duurzame constructie en het ontwerp van ondergrondse bouwwerken, dat wordt gecoördineerd door het JRC. Tijdens de laatste bijeenkomst van de groep in november 2020 deelden tunneldeskundigen van Rijkswaterstaat de meest relevante documenten voor het ontwerp van tunnels. Deze informatie wordt gedeeld in het nieuwe JRC-verslag over het gebruik van normen en richtsnoeren voor het ontwerp van tunnels in Europa dat dit jaar wordt gepubliceerd.

De doelstelling van het deskundigennetwerk van het JRC bestaat er sinds 2017 in de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van de technische achtergrond en normen te herzien en de mogelijke voordelen van nieuwe Europese normen te onderzoeken. De Nederlandse ervaring met ondergronds bouwen is relevant voor het normalisatieproces voor het ontwerp van (spoor)tunnels, waarvoor momenteel geen ontwerpnormen of geharmoniseerde richtsnoeren bestaan op Europees niveau.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Nederland scoort hoog op het gebied van investeringen in O&O en zijn onderzoekssysteem

Nederland is, samen met Duitsland en Frankrijk, een van de EU-landen die het meest investeren in onderzoek en ontwikkeling door bedrijven. Franse en Nederlandse bedrijven lieten in de afgelopen jaren een groei in O&O zien die ver boven het EU-gemiddelde lag (8,3 voor beide economieën). Dat blijkt uit het onlangs verschenen “2020 EU Industrial R&D Investment Scoreboard” (scorebord van industriële investeringen in O&O in de EU van 2020), dat is gepubliceerd door de Europese Commissie, met wetenschappelijke input van het JRC.

Volgens een andere door het JRC ontwikkelde indicator is het land een van de voorlopers van Europa. Volgens de “Adjusted Research Excellence Index” (aangepaste index voor toponderzoek) is Nederland, samen met Denemarken, het EU-land dat uitblinkt door het meest doeltreffende nationale onderzoekssysteem in Europa.

Het JRC heeft een methodologieverslag gepubliceerd over de index. Dat is een samengestelde indicator die door de Raad van de Europese Onderzoeksruimte is geselecteerd om de prestaties van een land op dat gebied te monitoren. De doeltreffendheid van de onderzoekssystemen wordt gemeten voor wat betreft wetenschappelijk en technologisch toponderzoek, de “productie” van publicaties met grote impact en waardevolle patenten, evenals het vermogen van instellingen om buitengewone onderzoeksbeurzen aan te trekken en deel te nemen aan uitwisselingen van onderzoekers om het pad te effenen voor toekomstige uitmuntendheid en om efficiënte onderzoekscapaciteit te ontwikkelen. De index beslaat 43 landen in Europa, waaronder met Horizon 2020 geassocieerde landen en het Verenigd Koninkrijk.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
SeeAlso
Zie ook ec.europa.eu/jrc/en/publication/adjusted...
Aanpassing van de kust tegen de stijging van het zeeniveau is economisch slim in laaggelegen landen

Volgens het JRC-verslag “Coastal adaptation against sea level rise makes economic sense” (aanpassing van de kust tegen de stijging van de zeespiegel is economisch slim) is Nederland een van de landen met het hoogste percentage kustlijn waar de voordelen van de aanpassing de kosten overstijgen.

Nederland is een bijzonder geval, aangezien het land al zeer goed wordt beschermd door een uitgebreid netwerk van dijken en stormvloedkeringen. Met extra bescherming is het nog minder waarschijnlijk dat het land deze eeuw te maken krijgt met een catastrofale overstroming. Nederland heeft echter een hoog inkomensniveau, een uitgestrekt laaggelegen gebied en een hoge bevolkingsdichtheid, waardoor een eventuele overstroming enorme gevolgen kan hebben. De voordelen van verdere bescherming zijn dus groot, ook al komen overstromingen niet vaak voor.

In de dichtbevolkte Europese kustgebieden vinden veel sociaal-economische activiteiten plaats, bevinden zich veel (on)roerende goederen en zijn de ecosystemen fragiel. Aangezien klimaatverandering ertoe kan leiden dat de zeespiegel tegen 2100 met één meter of meer extreem kan stijgen, krijgen lokale gemeenschappen te maken met een groter risico op overstromingen. Ongeveer 95 % van de gevolgen van een overstroming kan worden voorkomen door aanpassing van de kust, waarbij wordt gefocust op plekken waar mensen wonen en op economisch belangrijke gebieden langs de kust. De mate waarin aanpassing de gevolgen van kustoverstromingen kan beperken en tegen welke prijs, is afhankelijk van de gekozen investeringsstrategie.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
JRC Petten, onderzoekslocatie in de kop van Noord-Holland

De JRC Petten site in de gemeente Schagen (Noord-Holland) is één van de vijf onderzoekslocaties van de Europese Commissies Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC). Een internationaal multidisciplinair team houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van energie, transport, klimaat, nucleaire veiligheid en kennisbeheer.

Wetenschappers testen batterijen, brandstofcellen en waterstoftanks voor duurzaam transport in ultramoderne laboratoriumfaciliteiten. Ook wordt er onderzoek verricht naar energievoorziening in Europa. Hoe krijgen we een veilige en efficiënte infrastructuur? Denk aan de gasleidingen tussen de Baltische staten of van Oekraïne naar West-Europa, maar ook aan ‘’smart grids’’ of hoe burgers energieproducenten worden door het gebruik van bij voorbeeld zonnepanelen. En hoe kan je die energie het best opslaan zodat je het kan gebruiken wanneer je het nodig hebt?

De Europese Commissie is eigenaar van de Hoge Flux reactor in Petten en er is een afdeling voor nucleair kennisbeheer om te zorgen dat de opgebouwde kennis over nucleaire toepassingen binnen Europa voor iedereen beschikbaar blijft en de risico’s van kernenergie en andere nucleaire toepassingen beheerst kunnen worden. De energietransitie ondersteunen en deze voor iedereen zo rechtvaardig en inclusief mogelijk maken is onze prioriteit.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
In onze nieuwe brochure vindt u meer informatie over de samenwerking van het JRC met Nederland
De brochures zijn speciaal ontworpen om onze partners en het publiek in de EU-lidstaten te informeren en geven inzicht in wie wij zijn, wat wij doen en op welke gebieden samenwerking mogelijk zou kunnen zijn. De verhalen en recente voorbeelden van samenwerking kunnen relevant zijn voor beleidsmakers en voor nationale, regionale en lokale bestuurders, maar ook voor mogelijke samenwerkingspartners op het gebied van onderzoek en het raakvlak tussen wetenschap en beleid.

Permalink
Permanente link Voornaamste URL
Documents
Document image  (703 Kb)
Documents
Document jrc_country_leaflet_NL_NL.pdf  (1,0 Mb)
Science Flash for You is een nieuwsbrief van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), de wetenschaps- en kennisdienst van de Europese Commissie.

Nog geen abonnement? Schrijf u dan hier in! | U kunt zich uitschrijven in uw profiel of door een bericht te sturen naar jrc-institutional-comm@ec.europa.eu.

Klik hier voor meer nieuws van het JRC.
De Europese Commissie respecteert uw privacy. Uw persoonsgegevens worden verwerkt overeenkomstig Verordening (EU) 2018/1725. Lees onze privacyverklaring