Logo Europese Commissie

NEWSLETTER

Nummer 141, 27 november 2014

Gezondheid EU

Uw referentie voor betrouwbare volksgezondheidsinformatie

Hiv/aids - 10e jaar Verklaring van Dublin: tijd voor reflectie, niet voor zelfgenoegzaamheid

door Anna Marzec-Bogusławska M.D., M.P.H., directeur van het Poolse nationale aidscentrum

door Anna Marzec-Bogusławska M.D., M.P.H., directeur van het Poolse nationale aidscentrum

De situatie met betrekking tot hiv/aids is drastisch veranderd. Wat in de jaren 1980 een doodvonnis betekende, is vandaag de dag (in veel gevallen) een beheersbare, chronische ziekte, dankzij politieke inzet en empirisch onderbouwde maatregelen, waaronder voorlichtingscampagnes, schone naalden voor verslaafden, permanent onderzoek en betere, integrale zorg. 

Ik wil benadrukken dat een groot deel van de vorderingen die de afgelopen tien jaar zijn geboekt, te danken zijn aan de verklaring van Dublin en de inzet van de landen die deze hebben ondertekend. Na de verklaringen van Dublin en Vilnius in 2004 hee [...]

In dit nummer

Nieuws van de EU » 
EU-persberichten » 
Nieuws uit heel Europa » 
Evenementen » 
Nieuwe publicaties » 
  Abonneren
  Vorige nummers
  Meld ons nieuws en evenementen
  Aan een vriend sturen

Lees het volledige hoofdartikel  »

Lees ook…

Projecten van het EU-gezondheidsprogramma »

Euro HIV EDAT - operationele kennis voor vroegtijdige diagnose en behandeling van hiv bij kwetsbare groepen in Europa

Stichting Aids Fonds - STOP AIDS NOW - Soa Aids Nederland

Correlatienetwerk

Sialon II — Capaciteitsopbouw door een combinatie van gerichte preventie bij mannen die seks hebben met mannen, en zinvolle hiv-monitoring

Imp.Ac.T - Improving Access to HIV/TB Testing for marginalized groups

 
 

Nieuws van de EU 

Oproep tot het indienen van blijken van belangstelling voor het lidmaatschap van het Wetenschappelijk Comité inzake grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan chemische agentia  »

Gekwalificeerde deskundigen kunnen zich kandidaat stellen. De uiterste datum is 15 december, 2014.

E-gezondheidsnetwerk stelt richtsnoeren voor e-recepten op  »

De nationale gezondheidsstelsels evolueren in de richting van elektronische systemen voor medische recepten. De Commissie en de EU-landen willen ervoor zorgen dat deze elektronische recepten ook veilig gebruikt kunnen worden in een ander EU-land.

Deskundigengroep Zeldzame ziekten is op 12 en 13 november in Luxemburg bijeengekomen  »

Dit was de derde vergadering van de deskundigengroep, waar o.a. gesproken werd over het verslag over de tenuitvoerlegging van de mededeling van de Commissie over zeldzame ziekten en de aanbeveling van de Raad van 8 juni 2009 betreffende zeldzame ziekten.

Oproep tot het indienen van voorstellen: "Global Alliance for Chronic Diseases. Preventie en behandeling van longaandoeningen"  »

U kunt tot 24 februari 2015 reageren op deze oproep van de Europese Commissie. De Commissie is o.a. geïnteresseerd in voorstellen voor onderzoek naar tabaksproducten en elektronische sigaretten.

EU-persberichten 

EU verhoogt anti-ebolasteun na missie naar zwaarst getroffen landen  »

De EU heeft haar steun om de ebola-epidemie aan te pakken nogmaals verhoogd nadat haar coördinator voor noodsituaties, commissaris Christos Stylianides, en commissaris voor Volksgezondheid Vytenis Andriukaitis terugkeerden van een vierdaagse missie naar de getroffen landen.

Vogelgriep in Nederland en het Verenigd Koninkrijk: Commissie steunt noodmaatregelen  »

De maatregelen zijn erop gericht om de vogelgriep in de getroffen EU-landen snel onder controle te krijgen en verspreiding naar andere landen te voorkomen. Tegelijkertijd moet de handel zo min mogelijk verstoord worden.

De respons van de Europese Unie op de ebola-epidemie  »

De EU brengt de verspreiding van ebola in kaart en heeft in binnen- en buitenland collectieve actie ondernomen. Ze heeft politieke, financiële en wetenschappelijke middelen ingezet om ebola te beheersen, behandelen en uiteindelijk uit te roeien. Factsheet over ebola

Nieuws uit heel Europa 

Kroatische regering wil zoutconsumptie terugdringen  [Kroatië]  »

De regering heeft een campagne tegen overmatig zoutgebruik gelanceerd. De gemiddelde Kroaat krijgt veel meer zout binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het doel is een zoutgebruik van maximaal 9 gram zout per persoon per dag in 2019.

Evenementen 

Werkgelegenheid, sociaal beleid, volksgezondheid en consumentenzaken (Brussel, 1 december)  »

De Raad presenteert zijn ontwerp-conclusies over vaccinatie, patiëntveiligheid, kwaliteit van de zorg en innovatie ten bate van patiënten. Ook ebola en het Verdrag van de Raad van Europa tegen de handel in menselijke organen worden besproken.

Europees innovatiepartnerschap voor actief en gezond ouder worden: 3e conferentie (Brussel, 1 december)  »

Dit evenement is gericht op "inventarisatie en focussen op resultaten" en de stand van zaken en bereikte resultaten in het kader van het Europees partnerschap voor innovatie.

Italiaanse presidentiële conferentie over medische hulpmiddelen (Rome, 18-19 december)  »

Op deze conferentie worden de resultaten gepresenteerd van de werkzaamheden op dit terrein die zijn verricht onder het Italiaanse voorzitterschap. Concreet gaat het over twee voorstellen van de Commissie inzake medische hulpmiddelen die op 26 september 2012 zijn goedgekeurd en die momenteel worden besproken in de Raad.

Nieuwe publicaties 

Verslag van de taskforce Noord-Ierland 2007-2014  »

De taskforce Noord-Ierland van de Europese Commissie heeft als taak uit te zoeken hoe de EU de Noord-Ierse economie het best kan helpen en hoe Noord-Ierland actiever kan worden betrokken bij de EU-besluitvorming om de welvaart ter plekke te stimuleren.

In het volgende nummer

Geestelijke gezondheid

Deze nieuwsbrief is beschikbaar in 23 officiële talen van de EU
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Beantwoord dit bericht niet. E-mails naar dit adres worden niet gelezen.

Abonnement opzeggen