Logo Europese Commissie

NEWSLETTER

Nummer 127, 27 maart 2014

Gezondheid EU

Uw referentie voor betrouwbare volksgezondheidsinformatie

EU zet zich in tegen chronische ziekten

Tonio Borg, EU-commissaris voor Gezondheid

Tonio Borg, EU-commissaris voor Gezondheid

Chronische ziekten zijn een belangrijk en groeiend probleem. Met zo’n 86% van alle sterfgevallen zijn zij veruit de grootste doodsoorzaak in de EU. Jaarlijks sterven twee miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. Naar schatting heeft 8% van de bevolking diabetes en in sommige gevallen kon dat voorkomen worden. Veel chronische ziekten kunnen worden voorkomen door de belangrijkste risicofactoren aan te pakken: roken, alcoholmisbruik, slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging.

De EU is zich ervan bewust dat dit probleem niet kan worden genegeerd en zal maatregelen nemen. Via beleid en wetgeving willen w [...]

In dit nummer

Nieuws van de EU » 
EU-persberichten » 
Nieuws uit heel Europa » 
Evenementen » 
Nieuwe publicaties » 
  Abonneren
  Vorige nummers
  Meld ons nieuws en evenementen
  Aan een vriend sturen

Lees het volledige hoofdartikel  »

Lees ook…

Projecten van het EU-gezondheidsprogramma »

Implement: EU-onderzoeksproject op het gebied van zorg voor chronisch zieken

CHRODIS-JA: Gemeenschappelijk optreden om chronische ziekten aan te pakken en gezond ouder worden in de gehele levensloop te bevorderen

Europees netwerk voor actie rond ouder worden en lichaamsbeweging

EU-gezondheidsprijs voor Journalisten – Artikelen »

"She's not a quitter", artikel van Karin Pollak, Oostenrijkse finaliste van de EU-gezondheidsprijs voor journalisten 2012

"The old people's village on the island of immortals", artikel van Henrik Ennart, Zweedse finaliste van de EU-gezondheidsprijs voor journalisten 2013

 
 

Nieuws van de EU 

"Eerlijkere gezondheidszorg in Europa", conferentie over manieren om ongelijkheid aan te pakken  »

Deze week is een conferentie op hoog niveau over discriminatiebestrijding in de gezondheidszorg gehouden. Er is gesproken over mogelijkheden om de ongelijkheid in de zorg tussen de EU-landen weg te werken.

Hiv/aidsbestrijding: start van verbeterd actieplan voor de EU en haar buurlanden 2014-2016  »

De Europese Commissie heeft onlangs een actieplan over hiv/aids gelanceerd. Het is een verlenging en uitbreiding van bestaande EU-acties op dit gebied, op basis van de resultaten van het actieplan 2009-2013.

De Raad stemt in met nieuwe tabaksproductenrichtlijn  »

De nieuwe tabaksproductenrichtlijn is nu ook door de Raad goedgekeurd. In de richtlijn wordt opgeroepen tot strengere regelgeving voor het gebruik en de verkoop van tabaksproducten.

Definitief advies van het WCGM over tandheelkundige amalgamen en milieurisico’s  »

Het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids- en milieurisico's heeft zijn definitieve advies over tandheelkundige amalgamen en milieueffecten gepubliceerd.

Openbare raadpleging over de veiligheid van metaal-op-metaal-gewrichtsprotheses  »

De openbare raadpleging over het voorlopig advies over de veiligheid van metaal-op-metaal-gewrichtsprotheses met bijzondere aandacht voor heupimplantaten, gepubliceerd door de Europese Commissie en haar onafhankelijk wetenschappelijk comité SCENIHR, loopt tot en met 25 april 2014.

Het onafhankelijk panel van deskundigen komt met drie eerste adviezen en start openbare raadpleging  »

Het onafhankelijk panel van deskundigen dat de Europese Commissie advies geeft over investeringen in gezondheid heeft zijn eerste drie adviezen afgegeven. Momenteel loopt er een openbare raadpleging over het advies over financierings- en verwijzingssystemen in de eerstelijnszorg.

Nieuwe naam, zelfde inzet: het EAHC heet voortaan Chafea  »

Het uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding, Chafea, is sinds begin 2014 de opvolger van het EAHC.

Child Safety Alliance publiceert eerste EU-brede evaluatie van opzettelijke verwondingen bij kinderen  »

Het verslag beschrijft de prevalentie van opzettelijke verwondingen bij kinderen, waaronder geweld en mishandeling, onderlinge verwonding en zelfverwonding. Voor het eerst is er voor de EU een volledige evaluatie van alle nationale maatregelen om opzettelijke verwonding aan te pakken gemaakt.

Nieuws uit heel Europa 

Malta: nieuw beleid voor zeldzame ziekten  [Malta]  »

Naar aanleiding van de dag van de zeldzame ziekten heeft Malta aangekondigd meer te gaan investeren in het terugdringen van zeldzame ziekten en in de zorg voor patiënten met een zeldzame ziekte. Ook komt de Maltese regering in het derde kwartaal van 2014 met nieuw beleid voor zeldzame ziekten in het derde kwartaal van 2014.

Denemarken gaat gratis screenen op darmkanker  [Denemarken]  »

Mensen tussen 50 en 74 jaar, die de hoogste kans op darmkanker hebben, krijgen een gratis kit om zelf een ontlastingsmonster te nemen en dat naar een laboratorium te sturen. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat 6 van de 10 mensen zullen reageren en dat het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker kan worden teruggedrongen.

Je bent wat je eet: België bestudeert zijn nationale eetgewoonten  [België]  »

Zo’n 3200 willekeurig geselecteerde mensen in de leeftijd van 3 tot 64 jaar werden uitgenodigd deel te nemen aan een nationaal onderzoek naar voedselconsumptie. Gespecialiseerde gezondheidswerkers bezochten de deelnemers tweemaal en vroegen naar hun eetgewoonten, gezondheid en levensstijl.

Evenementen 

Conferentie over de kosteneffectiviteit van Europese waarschuwings- en responsstrategieën bij een grieppandemie (Luxemburg, 28 maart)  »

Op deze conferentie in Luxemburg wordt gesproken over de prioritering van volksgezondheidsmaatregelen tegen griep.

Symposium "iFightDepression" over zelftherapie bij depressie (Brussel, 1 april 2014)  »

Dit symposium maakt deel uit van een project dat een methode ontwikkelt waarmee patiënten zelf depressie kunnen bestrijden. Depressie is één van de drie belangrijkste oorzaken van ziekte en arbeidsongeschiktheid in de EU.

Eerste EU-top over chronische ziekten (Brussel, 3-4 april 2014)  »

Op deze eerste EU-top over chronische ziekten zal van gedachten worden gewisseld over de medische, sociale en economische voordelen van duurzame investeringen in gezondheid en over manieren om de lasten van chronische ziekten te verminderen en de preventie en het beheer van chronische ziekten te verbeteren.

Infodag over het Derde Gezondheidsprogramma 2014-2020 (Brussel, 11 april 2014)  »

Het doel van deze infodag is een overzicht te geven van het Derde Gezondheidsprogramma dat bijna van start gaat en de samenwerking tussen de EU-landen te bevorderen om hun gezondheidsbeleid te verbeteren.

In het volgende nummer

EU-gezondheidsprijs voor journalisten

Deze nieuwsbrief is beschikbaar in 23 officiële talen van de EU
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Beantwoord dit bericht niet. E-mails naar dit adres worden niet gelezen.

Abonnement opzeggen