1. Vad innebär egensäker?

Egensäker elektrisk utrustning är konstruerad så att den inte – inte ens om det är något fel på den – kan orsaka en elektrisk gnista som är tillräcklig för att utlösa en explosion i en brandfarlig atmosfär.

Säkerhetsficklampor och andra typer av egensäker utrustning är därför vanligen inneslutna i plast, utan några exponerade metalldelar. De har plastlinser etc. som är praktiskt taget okrossbara, och de är utformade så att elkretsen bryts när höljet tas bort (t.ex. vid batteribyte).

Alla ficklampor och annan utrustning som ska användas i brandfarliga eller explosiva områden måste vara egensäkra och uppfylla antingen nationella standarder för egensäkra elektriska apparater eller motsvarande europeiska standarder.
Om det råder något som helst tvivel beträffande en ficklampa eller annan utrustning ska den inte användas.

Varning:
  1. De flesta gummi- eller plastinneslutna ficklampor som kan köpas i butiker är inte säkerhetsficklampor. De får inte användas i potentiellt brandfarlig eller explosiv atmosfär.
  2. Ficklampsfunktionen på en mobiltelefon är inte ett godtagbart alternativ – och mobiltelefoner bör inte användas i något område där det krävs en egensäker ficklampa.


2. Hur använder jag dem?

Säkerhetsficklampor och säker kommunikationsutrustning (när sådan används) bör ges till all personal som arbetar i områden där det finns risk för brand eller explosion.

Innan du tar med dig utrustningen till ett potentiellt riskområde, se till att
Försök aldrig att öppna ficklampans hölje för att byta batterier eller ljuskälla när du befinner dig i ett riskområde. Om du upptäcker ett fel ska du lämna området innan du försöker åtgärda felet, alternativt ersätta enheten med en som fungerar.



3. Gnistfria verktyg

Verktyg som ska användas i potentiellt brandfarliga eller explosiva områden får inte kunna generera gnistor. Det finns specialutformade verktyg och sådana måste anskaffas vid behov.



4. Hur sköter jag om den?

Håll all utrustning ren och förvara den på en sval och torr plats när den inte används. Ta ut förbrukade batterier ur utrustningen så snart som möjligt för att förhindra läckage och potentiell skada på enheten.

Ta ut batterierna ur utrustningen när den inte används och förvara dem på en sval och torr plats. Ett lager med reservbatterier bör inte innehålla mer än två månaders förbrukning. På så vis hålls batterierna färska.

Uppladdningsbara batterier eller utrustning med inbyggda uppladdningsbara batterier får användas – men ladduttaget måste tillslutas med lock före användning.


Konsultera lagstiftning och riktlinjer från de nationella myndigheterna för mer information

Riktlinjerna i detta avsnitt är avsedda som en allmän påminnelse om de risker som kan uppstå i samband med undersöknings- och provtagningsförfaranden och om den säkerhetsutrustning du bör använda och de försiktighetsåtgärder du bör vidta.



Senaste revidering 10.2.2021