1. Inledning

Detta avsnitt behandlar bara radioaktivt gods som transporteras.

Det omfattar inte de risker som hör ihop med andra typer av strålning (exempelvis från fordons- eller baggageskannrar eller radaranläggningar i hamnar och på flygplatser).

Varning: Du ska aldrig behöva undersöka eller ta prover från radioaktiva ämnen såvida du inte har specialutbildats och fått tillstånd att göra detta.

Du ska alltid konsultera riktlinjerna och förfarandena i ditt eget land och rådfråga experter och specialister om du stöter på radioaktiva ämnen.


Dessa riktlinjer har därför begränsats till identifiering av radioaktiva ämnen och de förfaranden som ska följas om du anser att varorna kan vara felaktigt märkta eller efter en olycka eller spill.

Inget i dessa riktlinjer har företräde framför de nationella förfarandena i ditt land.

Transporten av radioaktiva ämnen regleras strikt i föreskrifterna från Internationella atomenergiorganet (International Atomic Energy Agency, IAEA).

Rådets förordning (Euratom) nr 1493/93 reglerar transport av radioaktiva ämnen mellan medlemsstaterna.



2. Förpackning

Det finns fyra typer av godkända förpackningar för radioaktiva ämnen:

Förpackning som omfattas av undantag
Denna typ av förpackning används för mycket små mängder av radioaktiva ämnen och kräver ingen utvändig märkning. Den oöppnade förpackningen kan hanteras utan risk. Det radioaktiva ämnet inne i förpackningen måste märkas så att märkningen syns när förpackningen har öppnats och bör anges i speditionsdokumentet. Förpackningen måste motsvara en godkänd utformning.

Industriella förpackningar
Industriella förpackningar används för transport av material med låg specifik aktivitet (low-specific activity, LSA) eller ytkontaminerade föremål (surface-contaminated objects, SCO) för exempelvis naturligt radioaktiv malm med låg aktivitet. LSA-material delas in i tre nivåer (LSA-I, LSA-II och LSA-III) och SCO-material i två nivåer (SCO-I och SCO-II). Dessa material har antingen mycket låg aktivitet per massenhet eller så har materialet en svårupplöst form. Vissa LSA-I- och SCO-I-material får transporteras oförpackade på vissa villkor. I andra fall bör förpackningarna motsvara en godkänd utformning och bör märkas enligt beskrivningen nedan.

Förpackningar av typ A
Förpackningar av typ A har utformats för att transportera relativt små mängder radioaktiva ämnen på ett säkert sätt. De måste klara av den sannolikt omilda hanteringen under internationell transport. De kan t.ex. falla av från fordon eller tappas, spetsas av vassa föremål, utsättas för regn eller få annan last lastad på sig. Förpackningar av typ A måste märkas med ”Typ A” och förses med etikett enligt beskrivningen nedan.

Förpackningar av typ B
Förpackningar av typ B används för att transportera stora mängder radioaktiva ämnen och har utformats för att stå emot konsekvenserna av allvarliga olyckor. Förpackningen måste testas med avseende på brandbeständighet och nedsänkning i vatten. Den ska också kunna tappas mot en hård yta från en höjd av 9 meter. Dessa förpackningar används för att transportera kärnbränslen, radioaktivt afvall, radioisotoper för industriell radiografi och andra material med hög aktivitet. Förpackningar av typ B måste märkas med ”Typ B” och förses med etikett enligt beskrivningen nedan.



3. Etikettering

Förpackningar av typ A och B klassificeras i och förses med etikett enligt tre kategorier: Dessa beror främst på dosraterna på förpackningen yta:
Etiketten måste också visa transportindexet (TI), en siffra mellan 1 och 10. Transportindexet anger dosraten på 1 meters avstånd från förpackningens yta.

Dosrat på 1 m i µSv/hr = transportindex x 10

Namnet på eller den kemiska symbolen för radionukliden och dess aktivitet måste också framgå av etiketten. LSA- och SCO-material ska märkas som sådana.

Etikett/kategoriHögsta ytdosrat
(µSv/hr)
Högsta dosrat på 1 m avstånd
(µSv/hr)
Transportindex (TI)
Vit-I< 5-0
Gul-II< 500< 100 - 1
Gul-III< 2000< 1001 - 10





4. Vilka uppgifter ska speditionsdokumenten innehålla?

Speditionsdokumenten ska innehålla följande uppgifter:


5. När kan förpackningar med radioaktiva ämnen skickas med post?

Vissa förpackningar som omfattas av undantag kan skickas med post om följande villkor uppfylls:


6. Förpackningar som misstänks innehålla radioaktiva ämnen

De flesta förpackningar som innehåller radioaktiva ämnen är korrekt märkta och dokumenterade. Vissa kan dock vara antingen felaktigt märkta eller helt sakna etikett. Sök i den medföljande dokumentationen och på märkningen efter ord som ”radioactive” (radioaktiv), ”radiation” (strålning) ”category yellow-II” (kategori gul-II) och ”activity” (aktivitet) och titta efter den trekantiga strålningssymbolen på förpackningen. Du bör vidta följande åtgärder:


7. Vem får inspektera förpackningar som innehåller radioaktiva ämnen?

När så är möjligt ska du avstå från att utföra egna inspektioner av förpackningar som förklarats radioaktiva. Om det dock krävs att man inspekterar förpackningen ska du flytta den till ett särskilt utmärkt område och


8. Var bör man förvara förpackningar som innehåller radioaktiva ämnen?

Alla radioaktiva ämnen som du kommer över måste förvaras i ett särskilt utmärkt förvaringsutrymme för radioaktiva ämnen. Utrymmet måste kunna låsas och identifieras med lämpliga anslag. Ofta kan det vara lämpligt att använda en del av ett speditionsföretags förvaringsutrymme för radioaktiva ämnen. I detta fall behövs ett separat säkert område inne i lagret för att skydda beviskedjan.

Av säkerhetsskäl måste summan av transportindexen (se tabellen ovan) för de förpackningar som förvaras på en och samma plats understiga 50.



9. Hantering av skadade förpackningar som innehåller radioaktiva ämnen

Om du misstänker att en förpackning som innehåller radioaktiva ämnen har skadats så pass att det radioaktiva innehållet skulle kunna läcka ut ska du

Konsultera de nationella myndigheternas lagstiftning och vägledning för mer information.



Vägledningen i detta avsnitt fungerar som en allmän påminnelse om de risker som man ibland kan stöta på under undersökningen och provtagningen och om den skyddsutrustning som bör användas och de försiktighetsåtgärder som bör vidtas.


Revideringar
Version Datum Ändringar
1.0 12.10.2012 Första versionen
1.1 15.07.2020 Update - link to Council Regulation (EURATOM) 1493/93