1. Σε τι χρησιμεύουν;

Τα προστατευτικά μέσα κεφαλής είναι σχεδιασμένα να σας παρέχουν προστασία σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθείτε από πτώση αντικειμένων ή/και πρόσκρουση της κεφαλής σας σε σταθερό αντικείμενο (π.χ. σε περιορισμένο χώρο εργασίας).



2. Τι είδη προστασίας είναι διαθέσιμα;

Γενικά υπάρχουν διαθέσιμοι δύο τύποι προστατευτικών μέσων κεφαλής:
  1. κράνη ασφαλείας - τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα ή ισοδύναμα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα πρέπει να φέρουν αυτή τη σήμανση στο εσωτερικό του κελύφους. Απορροφούν τη δύναμη ενός χτυπήματος με μερική καταστροφή ή φθορά του κελύφους και της εξάρτυσης ή της εσωτερικής προστατευτικής επένδυσης. Εάν είναι αναγκαίο, μπορούν επίσης να συνδυαστούν με ωτοασπίδες ή/και οφθαλμοθυρίδες· και
  2. προστατευτικά καλύμματα κεφαλής - μια πλαστική ασπίδα προσώπου σχεδιασμένη να τοποθετείται στο εσωτερικό πηλικίου για στολές ή πηλικίου με επένδυση. Είναι περισσότερο αναπαυτικά από τα κράνη ασφαλείας, αλλά είναι σχεδιασμένα μόνο για χτυπήματα μικρής επίπτωσης. Δεν παρέχουν τον ίδιο βαθμό ασφαλείας όπως τα προστατευτικά κράνη και δεν πρέπει να φοριούνται αντί των προστατευτικών κρανών σε ζώνες που απαιτούνται προστατευτικά κράνη.
Σε αυτό το τμήμα, όλες οι παραπομπές σε προστατευτικά μέσα της κεφαλής αφορούν τόσο τα κράνη ασφαλείας όσο και τα προστατευτικά καλύμματα κεφαλής. Όπως θα διαπιστώσετε, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που εφαρμόζονται ειδικά μόνο στα κράνη ασφαλείας. Στη συνέχεια παρέχονται αναλυτικά στοιχεία.



3. Σε ποιους περιορισμούς υπόκεινται;

Τα κράνη ασφαλείας είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για την προστασία της κεφαλής από χτυπήματα και πτώση αντικειμένων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, εάν τα αντικείμενα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο βάρος ή πέφτουν από μεγάλο ύψος, ο αυχένας ή η σπονδυλική στήλη σας θα μπορούσε να υποστεί βλάβη ακόμη και με το κράνος.

Κάθε κράνος που δέχεται σοβαρό πλήγμα πρέπει να αντικαθίσταται, ακόμη και εάν δεν υπάρχουν ορατά σημεία φθοράς.

Υπόμνηση: τα πλαστικά μέσα προστασίας της κεφαλής έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Η ημερομηνία κατασκευής αναγράφεται στο εσωτερικό του κράνους. Η λειτουργική διάρκεια ζωής ενός κράνους μπορεί να ποικίλλει, αλλά μπορεί να φτάνει και τα 5 έτη, ανάλογα με το υλικό και τον τύπο, και θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης, ακόμη και αν το κράνος διατηρείται προσεκτικά.



4. Πού πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μέσα προστασίας της κεφαλής;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, ορισμένοι χώροι ορίζονται ως «ζώνες προστατευτικού κράνους». Σήματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται εδώ δηλώνουν ότι πρέπει να φοράτε μέσα προστασίας της κεφαλής.

Οι συνηθέστεροι χώροι στους οποίους οι εργαζόμενοι οφείλουν να φορούν μέσα προστασίας της κεφαλής είναι οι αποβάθρες, αλλά μπορεί να απαιτούνται και σε ορισμένους χώρους αποθήκευσης ή σε χώρους στους οποίους λειτουργούν μηχανήματα ή εργάζονται άτομα σε ορισμένο ύψος.

Εάν επισκέπτεστε τις εγκαταστάσεις ενός επιχειρηματία, θα πρέπει να διαθέτετε ειδική γνώση του κάθε χώρου. Τα δάπεδα εργοστασίου, εργοτάξια και γενικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να έχουν χώρους προστατευτικού κράνους.

Η νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία δεν απαιτεί άμεσα την εφαρμογή προστατευτικών καλυμμάτων κεφαλής σε ορισμένους χώρους κατά τον ίδιο τρόπου που απαιτούνται κράνη ασφαλείας. Εντούτοις, εάν ο προϊστάμενός σας σας έχει δώσει εντολή να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα κεφαλής ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου σωματικής βλάβης κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, οφείλετε να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα.

Υπόμνηση: να δένετε το υποσιάγωνο. Αν δεν το δένετε, μπορεί να χάσετε το κράνος σας σε ατυχή στιγμή. Πρέπει επίσης να βεβαιώνεστε ότι το εσωτερικό περίβλημα του κράνους είναι σωστά προσαρμοσμένο για να εφαρμόζει στην κεφαλή σας. Αν το εσωτερικό περίβλημα είναι υπερβολικά μεγάλο ή υπερβολικά μικρό, απευθυνθείτε στον προμηθευτή σας για να το αντικαταστήσει.



5. Πώς φροντίζω γι’ αυτά;

Πρέπει να διατηρείτε τα προστατευτικά κεφαλής καθαρά, αλλά μην τα πλένετε με ισχυρά απορρυπαντικά. Εάν το κράνος χρησιμοποιείται από περισσότερα του ενός πρόσωπα, συνιστάται να σφουγγίζετε το εσωτερικό με ήπιο απολυμαντικό μετά από κάθε χρήση.

Τα κράνη ασφαλείας δεν πρέπει ποτέ να χρωματίζονται, να διακοσμούνται με κολλητικές ταινίες, να γράφονται με μαρκαδόρους ή να δημιουργούνται σε αυτά σκόπιμες αμυχές, διότι φθείρονται.

Πρέπει να ελέγχετε τα κράνη ασφαλείας σε τακτά διαστήματα για να εντοπίζετε σημεία φθοράς από τη χρήση. Πρέπει να τηρείτε μητρώο αυτών των επιθεωρήσεων.

Όταν δεν χρησιμοποιούνται, όλα τα αντικείμενα προστασίας της κεφαλής πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό χώρο. Δεν πρέπει να εκτίθενται σε ισχυρό φως ήλιου ή σε ακραίες θερμοκρασίες καύσωνα ή ψύχους.



6. Τι ισχύει για τα κράνη μοτοσυκλετών;

Ένα προστατευτικό κράνος είναι συνήθως υποχρεωτικό όταν οδηγείτε μοτοσυκλέτα ή κράνος ποδηλάτου όταν οδηγείτε ποδήλατο. Εντούτοις, αυτά δεν είναι αποδεκτά ως υποκατάστατα σε ζώνες προστατευτικού κράνους.



Οι οδηγίες που περιέχονται σε αυτό το τμήμα του κειμένου έχουν τον χαρακτήρα γενικής υπόμνησης των κινδύνων που ανακύπτουν ορισμένες φορές κατά τη διαδικασία εξέτασης και δειγματοληψίας και του εξοπλισμού ασφαλείας που οφείλετε να χρησιμοποιείτε και των προφυλάξεων που πρέπει να λαμβάνετε.
Για περισσότερες πληροφορίες πρέπει να ανατρέξετε στη νομοθεσία και τις οδηγίες της αρμόδιας κρατικής αρχής της χώρας σας.


Αναθεωρήσεις
Έκδοση Ημερομηνία Αλλαγές
1.0 12.10.2012 Πρώτη έκδοση
1.1 15.07.2020 Update - modifications in text