Ευρωπαϊκή Επιτροπή
el Ελληνικά el

Η αγωνία τελείωσε: Το μετρό της Θεσσαλονίκης άνοιξε

  • 11 Dec 2024
Μετά από δύο δεκαετίες αναμονής και αμέτρητων προκλήσεων, ξεκίνησε η λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου. Τα νέα αυτοματοποιημένα τρένα αναμένονται να συμβάλουν στην αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, σε καθαρότερο αέρα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πολιτική συνοχής εξασφάλισε την ολοκλήρωση του πολυαναμενόμενου έργου και γιόρτασε τα εγκαίνια με μια τοπική εκδήλωση.
Η αγωνία τελείωσε: Το μετρό της Θεσσαλονίκης άνοιξε

Ανακαλύπτοντας την ιστορία κάτω από τις γραμμές

Η Θεσσαλονίκη περίμενε με αγωνία εδώ και πολύ καιρό. Η κατασκευή του συστήματος μετρό ξεκίνησε επίσημα πριν από σχεδόν 20 χρόνια, και υπήρχε σκεπτικισμός για το αν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.

Πλέον οι κάτοικοι μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση, καθώς το μετρό έχει τεθεί σε λειτουργία από τα εγκαίνιά του στις 30 Νοεμβρίου. Η εμπειρία της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει τις προκλήσεις της ανάπτυξης υποδομών σε πόλεις με βαθιές ιστορικές ρίζες. Πιο συγκεκριμένα, οι ανασκαφές για το μετρό διέσχισαν τα αρχαία στρώματα γης της πόλης, όπου οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πάνω από 300.000 αντικείμενα, από ρωμαϊκούς δρόμους μέχρι ελληνιστικά ερείπια. Αλλά όπως σίγουρα γνωρίζουν οι Έλληνες, το προνόμιο του να έχεις μια πλούσια ιστορία χιλιάδων ετών είναι ένα δίκοπο μαχαίρι όταν χτίζονται υποδομές, ειδικά όταν αρχίζει το σκάψιμο.

Τα ευρήματα αυτά απαιτούσαν ιδιαίτερο χειρισμό, αυξάνοντας κατά πολύ τον χρόνο και το κόστος του έργου. «Αισθάνομαι πολύ τυχερός, γιατί σε αυτό το έργο είδα πολλά πράγματα που δεν θα αντιμετώπιζα αλλού. Νιώθω σαν να έχω διδακτορικό - πλέον μπορώ να διαχειριστώ οποιαδήποτε κατασκευαστική πρόκληση», δήλωσε ο Νίκος Λιθόπουλος, ένας οικοδόμος που εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στο έργο.

«Κλάψαμε, γελάσαμε, κουραστήκαμε και ιδρώσαμε. Κάθε φορά που ολοκληρωνόταν ένα μέρος του έργου», είπε ο Βασίλης Ζαφειρίδης, ένας άλλος εργάτης που συμμετείχε στο έργο. Τα εκτεταμένα αρχαιολογικά ευρήματα ανέδειξαν τη σημασία του προσεκτικού σχεδιασμού και της προσαρμοστικότητας σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής παρείχαν το απαραίτητο οικονομικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των περίπλοκων καταστάσεων, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του έργου που διαφορετικά θα μπορούσε να είχε χάσει κονδύλια λόγω των πολλών καθυστερήσεων.

Σταθμοί όπως ο σταθμός Βενιζέλου λειτουργούν πλέον ως ζωντανά μουσεία, ενσωματώνοντας απρόσκοπτα αρχαία αντικείμενα στον σχεδιασμό τους. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα απομεινάρια της ρωμαϊκής λεωφόρου Decumanus Maximus ενώ διασχίζουν την πόλη, καθιστώντας το μετρό ένα πέρασμα όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

Insert label

Μια σύντομη διαδρομή τρένου προς τη βιωσιμότητα και τη συνδεσιμότητα

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μπορούν να σταματήσουν να κρατούν την ανάσα τους - και όχι μόνο από προσμονή. Με λίγες εναλλακτικές λύσεις αντί για το ιδιωτικό αυτοκίνητο ως κύριο μέσο μεταφοράς, η Θεσσαλονίκη έχει τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύγκριση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αιωρούμενα σωματίδια υπερβαίνουν τα μέγιστα επιτρεπτά όρια για πάνω από το ήμισυ των ημερών του έτους. Το μετρό εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 212 τόνους την ημέρα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Το μετρό, που χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΕ ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλάζει τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης, το μετρό αποφέρει επίσης πολλά οικονομικά οφέλη. Υπόσχεται να αναζωογονήσει τις γειτονιές καθιστώντας τες πιο προσιτές και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του μετρό αναμένουν ήδη αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην περιοχή Κεραμεία Αλλατίνη πριν από ένα χρόνο, προσδοκώντας ότι η γειτονιά θα γίνει «πύλη» για την ανατολική πλευρά της πόλης χάρη στον σταθμό του μετρό Νέα Ελβετία», δήλωσε ο Μιχάλης Λεμονής, ντόπιος επιχειρηματίας.

Το πιο σημαντικό, όμως, για τους κατοίκους, είναι ότι το μετρό δεν συνεπάγεται μόνο ευκολία, αλλά και οικονομία χρόνου. Με 13 σταθμούς και μια κύρια γραμμή μήκους 9,6 χιλιομέτρων, το σύστημα θα μειώσει σημαντικά τους χρόνους μετακίνησης - διαδρομές που κάποτε διαρκούσαν έως και 40 λεπτά με το αυτοκίνητο μπορούν πλέον να ολοκληρωθούν σε 17 λεπτά. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το δίκτυο θα περιλαμβάνει 18 σταθμούς, που θα εκτείνονται μέχρι την περιοχή της Καλαμαριάς, και αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 330.000 επιβάτες. Ο χρόνος που κάποτε περνούσαν κολλημένοι στην κίνηση θα μπορεί πλέον να αφιερώνεται στην οικογένεια, την εργασία ή τον ελεύθερο χρόνο.

Το μετρό προωθεί επίσης τη βιώσιμη αστική διαβίωση, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ιδιωτικά οχήματα και ενθαρρύνοντας τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών. «Δεν πρόκειται απλώς για την αποτελεσματική μετακίνηση των κατοίκων αλλά και για την ενίσχυση της σύνδεσης των κατοίκων με τους δημόσιους χώρους, την αύξηση της αίσθησης της κοινότητας και την υιοθέτηση πιο βιώσιμων τρόπων διαβίωσης», τόνισε ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, πρόεδρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). Οι κάτοικοι μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δρόμοι θα είναι λιγότερο μποτιλιαρισμένοι και το αστικό περιβάλλον πιο αρμονικό.

Αυτό το νέο κεφάλαιο για την πόλη, το οποίο υπόσχεται απρόσκοπτη κινητικότητα, μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και αναζωογονημένο αστικό περιβάλλον, σηματοδοτήθηκε με μια γιορτή στις 4 Δεκεμβρίου στην πλατεία Μακεδονομάχων στον σταθμό Αγίας Σοφίας. Η πλατεία έγινε κέντρο εορτασμών, φιλοξενώντας ένα φεστιβάλ συμμετοχής και συνδημιουργίας για τους πολίτες και τους επισκέπτες, παρά τη γκρίζα βροχερή ημέρα στη Θεσσαλονίκη. Μια σειρά από καλλιτεχνικά εργαστήρια, δυναμικές χορευτικές παραστάσεις, DJ sets που έπαιζαν ζωντανά και διαδραστικές δραστηριότητες μετέτρεψαν τα εγκαίνια του μετρό σε ένα πραγματικό κοινωνικό γεγονός.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», η οποία προβάλλει τον θετικό αντίκτυπο των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στις τοπικές κοινότητες.

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο

Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα μεταφοράς - είναι μια πολιτιστική εμπειρία. Σταθμοί όπως οι σταθμοί Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας αναδεικνύουν την πολυεπίπεδη ιστορία της πόλης, μετατρέποντας τις καθημερινές μετακινήσεις σε ταξίδια μέσα στις χιλιετίες. Καθώς η πόλη ατενίζει το μέλλον, το μετρό της αποτελεί απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η σύγχρονη μηχανική συνδυάζεται με τη δέσμευση για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, το μετρό είναι κάτι περισσότερο από μια βολική λύση - είναι ένα σύμβολο προόδου, ενότητας και ανανεωμένης ελπίδας. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και αμφιβολιών, η πόλη έχει επιτέλους το μετρό της, που συνδέει τους κατοίκους της όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες