breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Heropening van De Beurs voor het publiek: het hoogtepunt van een grootschalig project gesteund door de EU

  • 08 September 2023
Heropening van De Beurs voor het publiek: het hoogtepunt van een grootschalig project gesteund door de EU

Na jaren van intensieve werken heropent de Beurs van Brussel op zaterdag 9 september 2023 de deuren voor de Brusselaars. De Beurs, een iconisch monument, biedt nu 12.000 vierkante meter aan gerenoveerde ruimtes toegankelijk voor het publiek.

EU-investeringen faciliteren innovatie.

De restauratie van De Beurs, gestart in 2019, is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende steunniveaus: de Stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de federale overheid via Beliris en Urban, en de Europese Unie met het Europees Regionaal Agentschap Development Fund (ERDF) en de Recovery and Resilience Facility (FRR) als onderdeel van het Europese herstelplan NextGenerationEU.

Met de substantiële steun van 18 miljoen euro is de Europese Unie een belangrijke partner in de renovatie van De Beurs van Brussel. Deze steun weerspiegelt het engagement om dit iconisch Belgisch cultureel en architecturaal erfgoed te behouden. Tegelijkertijd wordt milieubehoud en duurzame economische groei gestimuleerd.

Deze fondsen zijn strategisch geïnvesteerd om de energie-efficiëntie te verbeteren, ondernemerschap te bevorderen en de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen te stimuleren.

Een transformatief project voor Brussel

Het doel van dit project is om de Beurs te transformeren in een openbare ruimte, waarvan het grootste deel vrij toegankelijk is voor het publiek. De centrale hal van het gebouw verbindt de Brusselse voetgangerszone met de Grote Markt en biedt zo een nieuwe doorgang aan de Brusselaars.

De Beurs, gebouwd tussen 1868 en 1873 door de visionaire architect Léon-Pierre Suys, was bedoeld om een bloeiende hoofdstad te verfraaien. Weinig Brusselaars kregen de kans om de hallen en gangen te verkennen, terwijl de Beurs zich meer en meer afsloot voor het publiek. Met deze heropening wil de stad Brussel het omvormen tot een nieuwe ontmoetingsplaats voor de bevolking.

De economische activiteit binnen het gebouw concentreert zich vooral op de bovenste verdiepingen, waar Belgian Beer World gevestigd is. Dit interactieve museum vertelt het verhaal van de brouwkunst in België. Het volgt de geschiedenis van Belgisch bier vanaf de middeleeuwen tot heden, inclusief revoluties, oorlogen en de rijke diversiteit aan Belgisch bier. Meer dan honderd Belgische brouwers droegen bij aan Belgian Beer World en stellen hier hun wereldberoemde brouwknowhow voor aan het publiek.