Tack vare det program för Fonden för en rättvis omställning som antagits av kommissionen kommer Sverige att få 155,7 miljoner euro i EU-bidrag som stöd till satsningen på att uppnå klimatneutralitet senast 2045 och för att minska klimatomställningens effekter. Sverige avser att mobilisera sammanlagt 311,5 miljoner euro för att säkerställa att ingen lämnas utanför i den lokala ekonomin och det lokala samhället.
EU:s sammanhållningspolitik: 155,7 miljoner euro till en rättvis klimatomställning i Sverige
- 05 September 2022

– Sveriges mål att uppnå klimatneutralitet fem år före EU-målet är verkligen lovvärt, säger Frans Timmermans, verkställande vice ordförande med ansvar för den europeiska gröna given. Ju snabbare vi kan ställa om till klimatneutralitet, desto mer kan vi göra för att minska klimatkrisens inverkan. Det stöd från Fonden för en rättvis omställning som man enats om i planen kommer att hjälpa Sverige att uppnå målen på ett inkluderande och rättvist sätt, och ge arbetstagarna i landets mest industritunga regioner nya möjligheter.
– Regioner med mycket industriverksamhet ligger bakom en stor del av landets växthusgaser, säger Elisa Ferreira, kommissionsledamot med ansvar för sammanhållning och reformer. Genom antagandet av Fonden för en rättvis omställning hjälper vi Sverige att minska utsläppen samtidigt som lokalbefolkningen skyddas från de negativa effekterna på ekonomin och samhället.
Stödet från Fonden för en rättvis omställning kommer att hjälpa de svenska industriföretagen att ställa om till klimatneutralitet, samtidigt som konkurrenskraften bevaras och ekonomi och sysselsättning upprätthålls i Norrbotten, Västerbotten och på Gotland. Eftersom industriutsläppen står för 32 % av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser kommer omvandlingen av stål-, mineral- och metallindustrin, som står bakom en stor del av utsläppen av växthusgaser, att ha en viktig socioekonomisk inverkan. Fonden för en rättvis omställning bidrar till att minska denna inverkan genom investeringar i forskning och innovation och i omskolning och kompetenshöjning av arbetstagare.
På grund av omfattningen av den här utmaningen att minska koldioxidutsläppen kommer Fonden för en rättvis omställning även att stödja riktade investeringar för att minska utsläppen inom verksamheter som omfattas av utsläppshandelssystem, t.ex. stål- och cementproduktion. Investeringarna är av avgörande betydelse för att behålla jobben i de här branscherna och ska säkerställa att utsläppen minskas betydligt, i linje med kraven i förordningen om inrättande av Fonden för en rättvis omställning.
Slutligen kommer 9 miljoner euro från Fonden för en rättvis omställning att bidra till den ökade kapaciteten i elnätet på Gotland. Ett förstärkt elnät på Gotland liksom en större andel förnybar elproduktion är nödvändiga förutsättningar för omställningen av cementfabriken på ön.
Bakgrund
Fonden för en rättvis omställning stöder de områden som påverkas mest av omställningen till en klimatneutral ekonomi. Kartläggningen av dessa områden fastställs i territoriella planer för en rättvis omställning och genomförs via en dialog med kommissionen inom ramen för förhandlingarna om partnerskapsöverenskommelserna 2021–2027 och de tillhörande programmen. I de territoriella planerna för en rättvis omställning, som utarbetats i nära samarbete med lokala partner, fastställs utmaningarna i varje område liksom utvecklingsbehov och mål som ska vara uppnådda senast 2030. Dessutom identifieras vilka typer av insatser som planeras tillsammans med särskilda styrningsmekanismer.
När planerna har godkänts kan särskild finansiering erhållas inom ramen för de andra två pelarna i mekanismen för en rättvis omställning: ett program för en rättvis omställning under InvestEU och en lånefacilitet för den offentliga sektorn inom mekanismen för en rättvis omställning som kombinerar bidrag från kommissionen med lån från Europeiska investeringsbanken.
Mekanismen för en rättvis omställning är ett viktigt verktyg för att säkerställa att omställningen till en klimatneutral ekonomi sker på ett rättvist sätt och att ingen lämnas utanför. Mekanismen ger ett riktat stöd för att bidra till mobilisering av omkring 55 miljarder euro i hela Europa under perioden 2021–2027 till de regioner som påverkas mest för att minska omställningens socioekonomiska effekter.
Kommissionen godkände Sveriges partnerskapsöverenskommelse i juni 2022. Överenskommelsen innehåller betydande investeringar – 30 % av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) – i åtgärder till stöd för en klimatsmart ekonomi och en hållbar miljö.
Utöver programmet för Fonden för en rättvis omställning godkänns även två Eruf-program med koppling till partnerskapsöverenskommelsen: det regionala programmet för Norra Mellansverige och programmet för Stockholmsregionen. De sex andra regionala Eruf-programmen och det nationella Eruf-programmet förväntas bli godkända före utgången av 2022.
På begäran av svenska myndigheter har kommissionen tillhandahållit skräddarsydd teknisk rådgivning vid upprättandet av de territoriella planerna för rättvis omställning vad gäller avancerad teknisk och regional kunskap. Stödet har tillhandahållits genom instrumentet för tekniskt stöd inom GD Reform.
Mer information
- Mekanismen för en rättvis omställning – ingen ska lämnas utanför
- Mekanismen för en rättvis omställning – hjälpa länderna och regionerna med en rättvis omställning
- Fördelning av anslag per medlemsstat från Fonden för en rättvis omställning
- Frågor och svar om lagstiftningspaketet för EU:s sammanhållningspolitik 2021–2027
- Plattformen för öppna data för sammanhållningspolitiken
- Kohesio
- Partnerskapsöverenskommelser 2021–2027