Energimyndigheten i Sverige har gjort gemensam sak med regionala och lokala tillsynsmyndigheter och skapat ett nytt projekt där små och medelstora företag runtom i Sverige får hjälp att bli mer energieffektiva. Genom att använda den befintliga miljötillsynsstrukturen som kanal för att ge utbildning och stöd, har man i projektet ”Incitament för energieffektivisering” sett till att nå ut brett bland näringslivsbranscherna, och dessutom hjälpt till att utveckla kunskap och kompetens på energiområdet inom de regionala och lokala myndigheterna.
Små och medelstora företag i Sverige får hjälp att bli mer energieffektiva
- 26 August 2020
Kommunerna är mycket nöjda med materialet, som de även kan använda utanför projektet när de träffar företag som inte är små eller medelstora. Dessa företag har kommit med positiv feedback, t.ex. efter besöket på Volvo CE. I projektet skapas ett väl fungerande samarbete mellan olika regionala och lokala aktörer.
Svenska små och medelstora företag som är underställda miljötillsyn har redan innan besökts av tillsynspersonal. Tack vare särskild utbildning kan denna tillsynspersonal nu även bistå med rådgivning, metodik och verktyg för att förbättra energieffektiviteten. I januari 2020 hade projektet redan gett vidareutbildning till omkring 700 miljötillsyningsmän, besökt nästan 2 000 små och medelstora företag runtom i Sverige och gett stöd till 422 små och medelstora företag med att upprätta och genomföra planer för bättre energieffektivitet.
Ett projekt i fyra faser
Projektet som inleddes i mars 2016 och är tänkt att avslutas i december 2021,delades upp i fyra faser.
I den första fasen kartlade Energimyndigheten, länsstyrelserna och kommunerna de regionala och lokala myndigheternas tjänster och kompetens gällande energi. De identifierade vilka små och medelstora företag som står under myndigheternas tillsyn och därför borde omfattas av projektet.
Faserna två och tre utfördes parallellt: i fas två utvecklades utbildningsmaterialen och tillsynpersonalen fick utbildning i energieffektivitet, med fokus på metoder, verktyg och att använda kommunikationsmaterialen; i fas tre började tillsynispersonalen att hjälpa och stödja de små och medelstora företagen med att kontrollera och övervaka sin energiförbrukning och införa energisparande åtgärder.
Projektets mål är att de nya metoderna i slutet av 2021 ska ha använts under 2 500 tillsynsbesök hos små och medelstora företag, och att 1 500 av dessa företag ska arbeta strategiskt och systematiskt för att minska sin energiförbrukning.
I den fjärde och sista fasen i projektet blir det en utvärdering av hela projektet och dess framgång.
Rationalisering av informationsspridning
Att använda miljötillsynsstrukturen som redskap för det nya projektet var ett juridiskt beslut.
Genom att använda en redan befintlig och väletablerad kanal kunde projektet inriktas på att tillgodose de små och medelstora företagens behov och ta fram omfattande utbildnings- och kommunikationsmaterial, istället för att behöva investera i en separat leveransmekanism. Att använda den kanalen innebär också att olika näringslivsgrenar kan nås på samma sätt, så att skillnaderna i energieffektivitet mellan branscherna minskar.
När tillsynsmyndigheterna kan hjälpa och ge råd till små och medelstora företag i både miljö- och energifrågor, får företagen dessutom bättre stöd med att anta en helhetssyn – när företagen blir mer energieffektiva sänker de sina kostnader, ökar sin konkurrenskraft och skyddar miljön. Som resultat kan företagen följa de krav som ställs i miljölagen att företag ska bevara energi och främst använda förnybara energikällor.
Kunskaps- och förstärkningsnätverk byggs upp
Projektet ger särskilda fördelar till länsstyrelserna och kommunerna, som fått möjlighet att bygga upp sin egen kunskap och kompetens kring energifrågor.
De verktyg, metoder och riktlinjer som tagits fram inom projektet – däribland branschtäckande guider till den bästa tekniken, resurser för att utveckla planer, filmer med exempel på företag som lyckats med att minska sin energiförbrukning – blir fortsatt tillgängliga även efter att projektet är slut, och kan också användas till mer än arbete med små och medelstora företag.
Under alla projektets faser har länsstyrelserna drivit nätverk för den kommunala tillsynspersonalen i varje län, något som har möjliggjort en samordnad och fungerande dialog med företagen.
Totala investeringar och EU-medel
De totala investeringarna i projektet ”Incitament för energieffektivisering” uppgår till 8 465 250 euro med 4 232 625 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Nationella regionala fondprogrammet för investeringar i tillväxt och jobb 2014–2020” för programperioden 2014–2020. Investeringen ligger under prioriteringen ”Koldioxidsnål ekonomi”.