breadcrumb.ecName
sv Svenska

Fler unga engagerade i lokalstyret i södra Östersjöområdet

  • 19 February 2021

För att uppmuntra unga att engagera sig i lokal och nationell politik, har man i det EU-finansierade projektet SB YCGN gett unga människor de färdigheter och det självförtroende som behövs för att kunna föra en meningsfull dialog med statliga myndigheter.

Det svåraste med projektet var att övertyga politikerna om att ta de unga och deras idéer på allvar och att inte behandla dem som ”onödig barlast” utan som lokalsamhällenas framtid och som partner i att utforma bättre levnadsvillkor.

Marcin Żuchowski, projektledare, organisationen för polska kommuner i euroregionen Östersjön

Det EU-finansierade projektet SB YCGN är ett nytt sätt att ta sig an den pågående utmaningen med att öka den yngre generationens medborgaransvar och delaktighet i samhället. I projektet, som verkar på både lokal och nationell nivå, lanserades en rad insatser som alla var inriktade på att främja en konstruktiv dialog mellan unga människor och statliga myndigheter. 

Med fokus på medborgarutbildning gav man i projektet unga i Litauen, Polen, Sverige och Danmark praktisk utbildning i hur man kan använda sig av myndighetskanaler för att hantera de problem och utmaningar som dagens unga står inför. I och med det lyckades man i projektet inte bara göra unga mer engagerade i det lokala styret, utan också att ge dem mer inflytande över det lokala beslutsfattandet. 

Rundabordssamtal

I arbetet på lokal nivå kunde projektet bidra till ett antal rundabordssamtal mellan unga ledare och statliga myndigheter. Inför mötena fick deltagarna praktisk utbildning i en rad relevanta frågor, i att tala inför publik och i debatteknik. Mötena var inriktade på särskilda frågor som är relevanta för unga och fungerade som en möjlighet för alla att dela med sig av sina idéer och arbeta tillsammans för att nå en lösning.

I varje möte deltog mellan 20 och 70 personer. Med möten som hölls i vart och ett av de fyra länderna innebar det att totalt 600 unga personer och 60 lokalpolitiker deltog i rundabordssamtalen.

Ökad medvetenhet

Utöver dessa samtal genomförde man i projektet en kampanj för att öka medvetenheten om de lokala myndigheternas roll och om de många möjligheter som unga har att engagera sig i sina lokalsamhällen. I den insatsen ingick presentationer på lokala skolor, rekrytering av nya unga stads-/kommunfullmäktigeledamöter samt utbildning av befintliga fullmäktigeledamöter.

I projektet arbetade man med lokala myndigheter för att göra dem bättre på att engagera unga i beslutsfattandeprocessen. Där ingick att man skapade en uppsättning bästa praxis för att uppmuntra till ungdomsengagemang, som har tillgängliggjorts via projektets webbplats.

Ökat deltagande

Totalt anordnade man i projektet över 40 evenemang i olika städer runtom i de fyra länderna. Och ännu mer betydelsefullt var att man lade grunden för ett pågående samarbete mellan de unga och de lokala myndigheterna. Faktiskt börjar de deltagande städerna redan rapportera att de märker en förändring, däribland ett ökat intresse från unga att engagera sig i det lokala styret. 

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”South Baltic Youth Core Groups Network” uppgår till 563 526 euro, med 468 641 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Interreg V-A Polen–Danmark–Tyskland–Litauen–Sverige (södra Östersjön)” för programperioden 2014–2020. Investeringen ingår i prioriteringen ”Förbättra samarbetsförmågan hos lokala aktörer i södra Östersjöområdet med hjälp av deltagande i gränsöverskridande nätverk”.