Comisia Europeană
ro Română ro

Investiţii în sistemul de apă şi canalizare destinate îmbunătăţirii sănătăţii publice şi a mediului

  • 05 August 2013

Cetăţenii din patru oraşe din judeţul Covasna beneficiază de pachetul de investiţii în valoare de mai multe milioane de euro destinat modernizării infrastructurii de apă şi canalizare dintr-o serie de localităţi din centrul României, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi la aducerea la standarde europene a procesului de tratare a apelor uzate.

Proiectul presupune reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a apei şi de canalizare a apelor uzate, precum şi modernizarea şi extinderea conductelor de aducţiune a apei, a staţiilor de tratare a apei şi de epurare a apei uzate şi reabilitarea unui sistem de captare a apei din surse de suprafaţă în Covasna.

Potrivit afirmaţiilor managerului de proiect, Aba Mikó, la finalizarea proiectului, către sfârşitul anului 2015, 26 900 de locuitori din judeţul Covasna, care nu au în prezent acces la sistemul de canalizare a apelor uzate, vor fi racordaţi la acesta. Astfel, procentul gospodăriilor ale căror ape uzate sunt tratate anterior deversării se va ridica de la o medie de 71,5 % la 100 %. Mai mult, încă 16 485 de locuitori ai judeţului vor fi pentru prima oară racordaţi la un sistem sigur de alimentare cu apă potabilă, procentul gospodăriilor conectate la reţeaua de apă potabilă crescând de la 81,45 % la 100 %.

Îmbunătăţirea standardelor în materie de apă potabilă şi tratare a apelor uzate

Locuitorii oraşelor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului beneficiază de aceste investiţii, proiectul presupunând crearea a aproximativ 150 de locuri de muncă în faza de construcţie programată pentru perioada aprilie 2013 – decembrie 2014, precum şi a aproximativ 12 locuri de muncă în faza operaţională.

Prin aceste modernizări, calitatea apei potabile şi tratarea apelor uzate la nivelul acestor localităţi vor respecta obligaţiile asumate de România prin Tratatul de aderare la UE. Potrivit aşteptărilor, sănătatea publică la nivelul municipiului va cunoaşte o ameliorare, respectiv o igienă mai bună asigurată în mod normal de accesul la apă curentă. În plus, faptul că toată apa uzată din gospodării şi întreprinderi va fi tratată anterior deversării va avea consecinţe pozitive asupra mediului.

Investiţii totale şi finanţare UE

Investiţiile totale pentru proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţul Covasna” se ridică la 86 531 920 EUR, contribuţia din Fondul de coeziune al UE fiind de 67 057 478 EUR prin Programul operaţional „Mediu” pentru perioada de programare 2007-2013. Contribuţia de la bugetul de stat este de 10 255 850 EUR, contribuţia beneficiarului este de 7 640 769 EUR, iar contribuţia de la bugetul local este de 1 577 823 EUR.