Turismul și cultura sunt vitale pentru dezvoltarea regiunii Nord-Est a României, în special deoarece bisericile și arta religioasă din zonă atrag vizitatori din întreaga țară și din lume. O astfel de atracție turistică este mănăstirea Dragomirna din județul Suceava, ctitorie de secol XVII, renumită pentru frumusețea sa și patrimoniul său spiritual, care a trecut printr-un proces substanțial de restaurare și modernizare.
Conservarea patrimoniului cultural și religios prin restaurarea și modernizarea Mănăstirii Dragomirna
- 15 July 2015
Mănăstirea Dragomirna și-a redobândit splendoarea și înfățișarea inițiale. Pe lângă implementarea proiectului de restaurare, frumoasa biserică, care se distinge prin piatra fin sculptată și frescele delicate din Sfântul Altar și din Pronaos, a câștigat recunoaștere internațională.
De-a lungul timpului, mănăstirea a fost restaurată de mai multe ori, cel mai recent în anii '60, însă lucrările precedente nu au inclus pictura și frescele, care acoperă aproximativ 900 m2 din suprafața zidurilor în naosul și altarul bisericii complexului monastic. Acestea au fost restaurate artistic în perioada 2010-2012, prin tehnici extrem de sofisticate și cu materiale tradiționale și naturale, în scopul conservării aspectelor de ordin estetic ale operei de artă legate de menținerea patinei originale și a stării de spirit specifice secolului al XVII-lea.
Totodată, în cadrul complexului monastic au fost efectuate lucrări ample de construcție și modernizare. Eficiența energetică a clădirilor a fost îmbunătățită prin instalarea unui sistem de încălzire pe bază de biomasă, precum și a panourilor solare, iar rețeaua electrică, infrastructura de alimentare cu apă și instalațiile de iluminat arhitectural au fost modernizate. Au fost realizate totodată lucrări de reparații la acoperiș, tâmplărie, uși și ferestre.
Printre laureații premiului Europa Nostra pentru patrimoniu cultural
Lucrările au fost realizate in situ de către o echipă internațională formată din 50 de experți și studenți în domeniul restaurării și conservării. Rezultatul a fost recompensat în anul 2014 cu premiul Europa Nostra acordat de UE pentru patrimoniu cultural, la categoria conservare, precum și cu premiul publicului. Proiectul va îmbunătăți experiența celor peste 14 000 de turiști care vizitează anual Dragomirna și va sprijini dezvoltarea locală printr-o promovare mai intensă a turismului în zonă.
Pe lângă lucrările de restaurare, proiectul a trasat un nou concept de expunere a icoanelor religioase și a colecției muzeale a mănăstirii. Realizările includ totodată un chioșc interactiv și un ghid de informații, servicii de informare turistică, comercializarea de obiecte și suveniruri religioase confecționate manual, crearea unui site web disponibil în limbile română, engleză, franceză și germană, precum și promovarea mănăstirii în lume.
Investiții totale și finanțare UE
Investițiile totale în proiectul „Restaurarea și modernizarea Mănăstirii Dragomirna” se ridică la 4 631 449 EUR, contribuția din Fondul european de dezvoltare regională al UE fiind de 4 004 569 EUR din Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2007-2013.