Comisia Europeană
ro Română ro

Ruinele unor străvechi așezări romane creează coeziune culturală între România și Bulgaria

  • 10 May 2019

Cum reunești două popoare diferite, care trăiesc pe laturi opuse ale Dunării și vorbesc limbi diferite? Potrivit proiectului ROBG-9 ARCHIVE finanțat de UE, răspunsul este prin intermediul ruinelor unor așezări romane antice.

Prin intermediul proiectului ROBG-9 ARCHIVE, am realizat mai mult decât am sperat. O adevărată mărturie a succesului nostru este încântarea din ochii publicului – interesul, plăcerea și dorința de a afla mai multe și de a interacționa cu machetele noastre 3D, cărțile interactive și platformele de realitate virtuală. Acest lucru este cu adevărat de neprețuit!

Conf. dr. Plamen Zahariev, coordonator de proiecte pentru Universitatea Angel Kanchev din Ruse, beneficiarul principal în cadrul proiectului.

Regiunea transfrontalieră dintre România și Bulgaria este bogată în străvechi așezări romane. Cunoscut drept Limesul Roman, acest candidat la siturile Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă un fir istoric comun al României și Bulgariei. Cu toate acestea, deși aceste ruine sunt remarcabil de bine conservate, ele sunt relativ necunoscute de localnici.

Pentru a aduce această identitate culturală comună din trecut în prezent, cercetătorii din cadrul proiectului ROBG-9 ARCHIVE finanțat de UE s-au bazat pe tehnologii moderne. Folosind o combinație de camere 3D, imprimante 3D, drone și echipament video specializat, proiectul a creat un conținut digital interactiv pentru 16 situri: opt în Bulgaria și opt în România. Conținutul digital interactiv a fost disponibil atât în limba bulgară, cât și în limba română prin intermediul a două aplicații ușor de utilizat și a unei platforme informaționale web, wwwhttp://www.romanforts.eu.romanforts.eu. 

Mulțumită publicității generate de aceste platforme, ruinele și muzeele conexe ale regiunii transfrontaliere au primit peste 4 500 de vizitatori adiționali doar în primul an.

Situri străvechi aduse la viață de tehnologia modernă 

Una dintre realizările cele mai remarcabile ale proiectului este utilizarea tehnologiei de vârf pentru a crea reprezentări tangibile ale diverselor ruine și artefacte din regiunea transfrontalieră. Acestea au inclus fotografii și materiale video ale zidurilor și turnurilor fortăreței, ale coloanelor, ale altarelor, ale pietrelor funerare și ale bazilicilor care se găsesc în regiune. S-au folosit scanere pentru a crea peste 150 de machete digitale și replici 3D după multitudinea de artefacte bine conservate care sunt arhivate și expuse la peste 10 muzee diferite.

Toate aceste informații au fost organizate pe un site web interactiv și pe aplicații mobile, care pot fi descărcate gratuit din Google Play și din App Store. Aceste instrumente multilingve le oferă utilizatorilor acces direct la machetele 3D, la fotografii aeriene și de la sol, la materiale video și la informații digitalizate referitoare la toate cele 16 așezări romane. Aceste instrumente au inspirat vizitatorii să descopere pe cont propriu aceste situri unice și, totodată, le-au permis călătorilor pasionați de pe ambele laturi ale Dunării să afle despre istoria veche a acestei regiuni transfrontaliere.

Machetele și miniaturile 3D produse pe parcursul proiectului sunt expuse permanent la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, România și la Muzeul fortăreței romane Sexaginta Prista, care face parte din Muzeul Regional de Istorie din Ruse, Bulgaria. 

Pe harta turismului

Mulțumită diversității eforturilor promoționale ale proiectului, aceste ruine transfrontaliere se transformă treptat în atracții turistice. Vizitatorii vin din toată Europa, iar site-ul web atrage atenția vizitatorilor de pe celelalte continente.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „ROBG-9 Archive – Mediul de vizualizare interactivă a patrimoniului cultural roman antic pentru zona transfrontalieră Bulgaria și România” este de 494 928 EUR, contribuția UE prin Fondul european de dezvoltare regională fiind de 420 689 EUR prin intermediul programului operațional „Interreg V-A – România-Bulgaria” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția face parte din prioritatea „Uniunea energetică și clima”.