Infrastructura de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apelor uzate în județul Vrancea din România, parte a regiunii de dezvoltare Sud-Est din Macroregiunea doi a țării, este modernizată în cadrul unui proiect finanțat de UE. Infrastructura va deservi o populație de aproximativ 95 000 de locuitori. Lucrările urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2021.
Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Vrancea, România
- 09 November 2020
Pentru sistemele de alimentare cu apă potabilă, proiectul include reabilitarea a patru surse de apă existente și construcția de 16 surse noi, instalarea de 163 km de conducte principale de apă, construcția de 14 stații noi de tratare a apei potabile și modernizarea unei alte stații.
Sunt renovate șapte rezervoare de stocare și sunt instalate 39 de rezervoare noi, în timp ce se construiesc 20 de stații de pompare. Lucrările la rețeaua de distribuție cuprind reabilitarea a 32 km și construirea a 77 km de conducte.
O rețea de canalizare extinsă
Pentru sistemele de colectare și tratare a apelor uzate, lucrările implică reabilitarea a 6 km și construirea a 251 km de rețea de canalizare, instalarea de 113 km de conducte de evacuare și construirea a 93 de stații de pompare pentru ape uzate și trei stații de tratare a apelor uzate.
Va fi achiziționat și instalat un sistem de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA). Sistemele SCADA sunt componente software și hardware care permit monitorizarea locală sau de la distanță a proceselor din rețea, astfel încât pot fi colectate și analizate date în timp real și pot fi înregistrate evenimente. Cu noul sistem, monitorizarea sistemelor de alimentare cu apă și de ape uzate va fi integrată într-o singură unitate de control centralizată.
Apă mai curată și mai puțină poluare
Proiectul acoperă următoarele zone din județul Vrancea: Adjud, Biliești, Bolotești, Bordești, Broșteni, Câmpineanca, Cârligele, Cotești, Doaga, Dumbrăveni, Focșani, Golești, Gologanu, Greșu, Gugești, Homocea, Jariștea, Lepșa, Măicănești, Mărășești, Milcovul, Nănești, Obrejița, Odobești, Panciu, Popești, Râmniceni, Răstoaca, Ruginești, Sihlea, Slobozia Bradului, Soveja, Străoane, Suraia, Tâmboești, Tătăranu, Urechești, Vânători, Vârteșcoiu și Vulturu.
Obiectivele principale includ asigurarea alimentării continue cu apă potabilă curată pentru populația locală și reducerea pierderilor de apă din rețeaua de distribuție de apă potabilă și a infiltrațiilor de apă curată în sistemul de canalizare. Acestea din urmă pot provoca deversări ale sistemului și fac ca tratamentul eficient al apelor uzate înainte de deversarea în mediu să fie mai dificil. Prin atingerea acestor obiective, proiectul va reduce la minim riscurile privind sănătatea publică și poluarea.
Modernizările vor conecta încă 66 458 de persoane la rețeaua de apă potabilă, ridicând rata de conectare a populației din zonă la 93 %. Pentru elementul de ape uzate, volume echivalente cu cele produse în mod obișnuit de 57 438 de persoane vor fi tratate conform standardelor UE, datorită modernizării.
Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE
Totalul investițiilor pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea – faza II” este de 245 749 233 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 175 969 935 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se înscrie în prioritatea „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”.