Comisia Europeană
ro Română ro

Protejarea litoralului românesc împotriva eroziunii costiere

  • 05 June 2019

Principalul obiectiv al proiectului este asigurarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea riscului de eroziune costieră și managementul zonelor costiere ale Mării Negre din județul Constanța, România.

Aceasta este cea de-a doua fază a proiectului pentru protejarea și reabilitarea unei fâșii de 30,5 km de-a lungul coastei Mării Negre. Proiectul implică înnisiparea artificială a plajelor, construirea, extinderea și înlocuirea structurilor costiere precum anrocamentele pentru stabilizarea plajelor și digurile de larg, reabilitarea stăvilarelor, consolidarea falezelor și activități de dragare.

Pentru a conserva biodiversitatea, sunt planificate construirea de recife artificiale și introducerea de biostructuri și repopularea cu specii marine. Se va achiziționa echipament în scopuri de monitorizare.

Stăvilarele Edighiol și Periboina, care controlează fluxul de apă între Marea Neagră și Lacul Sinoe, vor fi refăcute. Se vor lua măsuri pentru protejarea fundațiilor pilonilor de electricitate și se vor construi noi structuri costiere de protecție. Construcțiile existente din Constanța care nu mai îndeplinesc scopul inițial de protecție vor fi demolate și se vor construi noi apărări costiere în vederea protejării zonei istorice a orașului.

Adaptarea la schimbările climatice - Combaterea eroziunii

Structurile din Mamaia, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și 2 Mai care nu mai servesc scopului prevăzut sau care contribuie la eroziune vor fi demolate. Se vor lua măsuri pentru acoperirea cu nisip a plajelor și remodelarea porțiunilor de plajă submerse sau emerse, cu scopul de a stabiliza linia țărmului și de a o face mai rezistentă la eroziune. De asemenea, se vor construi structuri care sprijină adaptarea sistemelor de protecție costieră la schimbările climatice. Lucrările din Mamaia, Agigea și Eforie vin în completarea unor lucrări efectuate în cadrul unui proiect anterior finanțat de UE.

Proiectul prevede achiziționarea de echipament pentru implementarea unui program de monitorizare a lucrărilor din cadrul proiectului, de sprijinire a operațiunilor de întreținere și care să contribuie la obținerea unei imagini mai clare a principalilor factori de mediu pe termen mediu și lung care afectează zona.

În general, lucrările se vor efectua în zonele costiere din: Periboina și Edighiol, Mamaia, Tomis, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai. Sistemul conceput pentru fiecare zonă va proteja linia țărmului prin reducerea impactului valurilor și sporirea rezistenței la condiții meteorologice extreme.

Protejarea ecosistemelor marine

Activitățile umane, precum construirea de instalații portuare pe coastă și pe Dunăre și afluenții acesteia, reprezintă principala cauză a eroziunii litoralului românesc. Pentru a asigura că proiectul actual nu este afectat negativ de lucrările efectuate în cadrul altor proiecte, autoritatea responsabilă cu emiterea autorizațiilor de gospodărire a apelor pentru proiectele implementate în România va suplimenta condițiile pentru emiterea unor astfel de autorizații.

Prin protejarea terenurilor adiacente țărmului, proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socioeconomică și să reducă impacturile negative asupra populației locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani.

Proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării și zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată din Eforie Nord-Eforie Sud, Vama Veche-2 Mai, Mangalia, Cap Aurora și Costinești-23 August prin reducerea riscului de deteriorare și de pierdere a habitatelor în decursul aceleiași perioade.

Speciile marine preconizate să trăiască în recifele artificiale construite în cadrul proiectului includ Cystoseira barbata, Donacilla cornea, Donax trunculus, Pholas dactylus și Zostera noltii.

Se așteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice și de daune pentru proprietățile imobiliare. Analizele indică că se vor evita pierderi de peste 829 milioane EUR pe o perioadă de 50 de ani. În plus, proiectul va îmbunătăți calitatea plajelor și a apei pentru scăldat din zonă, creând astfel o bază pentru dezvoltarea activităților recreative, care ar putea genera beneficii economice de peste 182,5 milioane EUR.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Protejarea și reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” este de 841 118 736 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 602 743 199 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se încadrează în prioritatea „promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor”.