Comisia Europeană
ro Română ro

Noua autostradă care traversează Transilvania este în construcție

  • 22 November 2019

Finanțarea europeană a permis construirea unei părți a autostrăzii A3 din România și a unui tronson cu zonă mediană de separare în regiunea istorică a Transilvaniei. Drumurile traversează regiunile de dezvoltare Centru și Nord-Vest, ambele în cadrul macroregiunii unu a României.

Proiectul constă în construirea a 51,8 km de autostradă între orașul Târgu-Mureș, comuna Ogra și orașul Câmpia Turzii și a unui tronson de 4,7 km cu zonă mediană de separare în apropiere de Târgu-Mureș. Ambele tronsoane de drum au două benzi în fiecare direcție și o fâșie mediană între cele două sensuri de mers.

Drumurile construite în cadrul proiectului vor reduce duratele de călătorie între Târgu-Mureș și Câmpia Turzii de la 90 de minute la 55 de minute, totodată sporind condițiile de siguranță ale transportului rutier din zonă. Acest lucru, împreună cu poziționarea drumurilor pe un coridor strategic european, va contribui la creșterea economică în Transilvania, în special prin promovarea turismului. Astfel, lucrările au potențialul de a genera o serie de beneficii pentru localnici.

Legături rutiere internaționale

Având o lungime planificată de 603 km, la finalizare, autostrada A3 se va întinde de la intersecția cu centura București spre Transilvania și nord-vestul României și se va întâlni cu autostrada M4 a Ungariei la granița dintre cele două țări. Ca și A3, autostrada M4 este în construcție și, în viitor, va face legătura dintre Budapesta și granița României.

Autostrada A3 va traversa mai multe orașe importante din România, inclusiv Pitești, Brașov, Cluj-Napoca și Oradea, toate având o populație de cel puțin 200 000 de locuitori, precum și centre regionale ca Făgăraș, Sighișoara și Zalău.

Având ca termen preconizat de finalizare toamna lui 2019, drumurile vor face parte din principalul coridor Rin-Dunăre din rețeaua transeuropeană de transport, care asigură o legătură-cheie între estul și vestul Europei, conectând portul Constanța de pe coasta românească a Mării Negre cu orașul Strasbourg din Franța.

De asemenea, coridorul cuprinde sudul Germaniei, Viena, Bratislava, Budapesta și București. O a doua ramură se întinde de la Frankfurt la granița slovaco-ucraineană, făcând legătura între München, Praga și orașele Žilina și Košice din Slovacia.

Din Moldova la Târgu-Mureș

Găzduind peste 130 000 de locuitori vorbitori de limba română și maghiară în proporții aproape egale, Târgu-Mureș este reședința județului Mureș și se află pe râul Mureș, al doilea ca mărime în România după Dunăre. Acesta se află la un capăt al autostrăzii A8 planificate, care va începe de la granița cu Moldova, va traversa orașul Iași, al doilea ca mărime din România, și Munții Carpați până la intersecția cu autostrada A3 în afara orașului Târgu-Mureș.

În județul Mureș se află și comuna Ogra, compusă din cinci sate: Dileu Vechi, Giuluș, Lăscud, Vaideiu și Ogra. Împreună, aceste sate au o populație de aproximativ 2 500 de locuitori. Câmpia Turzii se află în județul Cluj și are o populație de aproximativ 22 000 de locuitori. Orașul are un număr considerabil de vorbitori de maghiară și de etnie romă și găzduiește o bază aeriană importantă din România.

 

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Construcția autostrăzii Mureș-Ogra-Câmpia Turzii” este de 397 132 399 EUR, contribuția UE din Fondul de coeziune fiind de 246 678 761 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.