Parte a vastei rețele transeuropene de transport, noul drum expres Craiova-Pitești, cu o lungime de 121 km, va îmbunătăți legăturile dintre sud-vestul României și autostrada Nădlac-Sibiu-Pitești-Constanța – o componentă a coridorului de transport Rin-Dunăre, principala legătură est-vest care traversează Europa continentală.
Un nou drum expres de legătură între orașele Craiova și Pitești
- 19 April 2021
Drumul va avea câte două benzi pe sens, 10 tronsoane de racord, 75 de poduri sau pasaje, 26 de intersecții denivelate, patru spații de servicii, patru parcări pe termen scurt, trei centre de întreținere, precum și dotări de deszăpezire.
Capacitate insuficientă
Drumul național DN65 este principala legătură actuală dintre Craiova și Pitești. Traversând județele Dolj, Olt și Argeș, acesta este un drum fără zonă mediană de separare, cu două benzi (câte una pe sens) pe cea mai mare parte a lungimii sale, exceptând câteva tronsoane foarte scurte, unde a fost lărgit la trei benzi.
DN65 nu poate face față volumelor de trafic actuale în condiții de siguranță și confort. Vitezele medii pe acest drum sunt mai mici de 60 km/h, iar numărul deceselor în accidente este cu 5,8 % peste media drumurilor naționale din România. Orice accidente sau lucrări de întreținere cauzează întârzieri semnificative, prelungind și mai mult duratele de călătorie deja lungi.
Alte rute dintre Craiova și Pitești sunt de-a lungul drumurilor naționale secundare DN67B și DN65C prin Drăgășani, precum și DN65A și DN6 prin Roșiorii de Vede și Caracal. Aceste două rute alternative și DN65 traversează numeroase zone construite, cauzând poluare atmosferică și fonică și riscuri la adresa siguranței.
Prin urmare, este necesar un plus de capacitate pentru a face față cererii actuale și viitoare de transport, crescând totodată vitezele de călătorie.
Accesibilitate sporită
Principalul obiectiv al proiectului este de a asigura o legătură de calitate între Craiova și Pitești, care să conecteze și cele două părți ale coridorului Rin-Dunăre pe teritoriul României. Va crește astfel accesibilitatea regională, națională și internațională pentru sud-vestul județului.
Noul drum va spori siguranța transportului de persoane și de mărfuri și va reduce accidentele. Scurtarea duratelor de transport dintre cele două orașe va reduce costurile de transport și va spori eficiența economică a rețelei rutiere a României. Scoaterea traficului pe distanțe mari din zonele construite va atenua congestionarea și poluarea, va reduce numărul de accidente și va spori calitatea vieții locuitorilor.
Pe lângă crearea unor locuri de muncă temporare, proiectul ar trebui să impulsioneze comerțul în zonă, generând astfel dezvoltare economică și lărgind accesul pe piața muncii.
Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE
Totalul investițiilor pentru proiectul „Construcția drumului expres Craiova-Pitești” este de 1 012 689 698 EUR, contribuția UE din Fondul de coeziune fiind de 726 117 647 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se încadrează în prioritatea „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a transportului cu metroul”.