În jurul orașului Bacău se va construi o șosea de centură cu o lungime de 30,842 km, care va devia traficul de tranzit și traficul greu în afara orașului, pentru a reduce accidentele, congestionarea traficului și poluarea, în cadrul acestui proiect finanțat de UE. Șoseaua de centură formează o verigă în artera principală de transport care se extinde de la Ploiești, în sud, la Siret, în nord, și care face parte din rețeaua centrală TEN-T.
O nouă șosea de centură la Bacău, România, pentru a asigura o mai bună fluidizare a traficului și a reduce accidentele
- 27 November 2020
Proiectul are trei componente. Prima este construirea unei centuri pe partea estică a Bacăului, inclusiv două conexiuni cu drumul național DN2 (E85). DN2 este o axă majoră nord-sud care străbate orașul. Această componentă are o lungime de 20,18 km, din care 16,27 km se suprapun cu viitoarea autostradă din Moldova.
A doua componentă va lega drumul național DN15 cu componenta 1 în nordul orașului. Aceasta are o lungime planificată de 3,177 km.
Componenta 3 va conecta drumul național DN11 (E574) și componenta 1 în sudul orașului, având o lungime de 7,366 km.
Din lungimea totală a proiectului, 16,269 km vor constitui o autostradă cu două benzi pe fiecare sens de mers, în timp ce restul de 14,573 km vor fi un drum național cu 2x1 benzi. În plus, vor fi construite o intersecție, șapte poduri, șapte sensuri giratorii și nouă pasaje superioare.
Prea mult trafic, prea multe accidente
În prezent, spre Bacău converg cinci drumuri naționale: DN2, DN11, DN15, DN2F și DN2G. Acestea traversează zone locuite, ceea ce duce la timpi de deplasare mai mari și prezintă un risc pentru siguranța rezidenților, precum și un risc la adresa sănătății, sub formă de zgomot și poluare a aerului. Accidentele sau lucrările de întreținere la aceste drumuri provoacă întârzieri majore pentru vehiculele de călători și vehiculele grele de marfă.
DN2 este un drum național cu 2x1,5 benzi care unește nordul și sudul României. În zona Bacău, DN2 este utilizat la sau peste capacitatea sa maximă. În conformitate cu cifre din 2017, pe acesta circulă zilnic între 11 889 și 16 729 vehicule. DN11, DN2F și DN15 sunt utilizate de un număr între 5 161 și 8 744 de vehicule pe zi.
Între 2012 și 2018, numărul de accidente pe DN2, care trece prin Focșani-Bacău-Roman-Suceava/Iași (în special în zona urbană Bacău) a crescut cu aproximativ 40 %. Între 2011 și 2015, pe acest drum din zona urbană Bacău au fost înregistrate un total de 1 915 accidente. Acest număr nu a scăzut în ultimii ani.
Stimularea dezvoltării
Noua centură va sprijini dezvoltarea socioeconomică prin faptul că rețeaua centrală TEN-T va fi mai sigură, mai eficientă și mai rapidă, precum și prin conectarea regiunilor, ceea ce va facilita coeziunea teritorială. Infrastructura rutieră îmbunătățită va reduce costurile de exploatare ale vehiculelor și va asigura faptul că traficul de tranzit, precum camioanele de tonaj greu, este separat de traficul local. Acest lucru va face ca drumurile să fie mai sigure pentru rezidenții locali, reducând în același timp zgomotul și poluarea. Beneficiile acestui aspect este calitatea îmbunătățită a vieții rezidenților Bacăului.
Se preconizează ca noua infrastructură să ajute la stimularea economiei regionale și naționale și aceasta va avea capacitatea de a face față creșterii prevăzute a transportului internațional și local de pasageri și mărfuri.
Proiectul se află pe lista proiectelor prioritare din planul strategic în domeniul transportului general, pentru dezvoltarea sectorului transporturilor până în 2030. Planul strategic a fost aprobat de guvernul României și autorizat de Comisia Europeană în 2015. Acesta a fost pus în aplicare printr-o decizie a guvernului în 2016.
Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE
Totalul investițiilor pentru proiectul „Construcția centurii Bacău” este de 204 436 094 EUR, contribuția UE din Fondul de coeziune fiind de 145 487 644 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare – România” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se încadrează în prioritatea „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a transportului cu metroul”.