Comisia Europeană
ro Română ro

Construcția liniei de metrou 6 dintre stațiile 1 Mai și Tokyo

  • 04 July 2019

Bucureștiul va avea o linie de metrou nouă. Linia 6 va lega aeroportul comercial al orașului și cartierele de afaceri din nord cu linia 4, care face legătura cu rețeaua feroviară națională și internațională. În cadrul unui proiect se construiește în prezent primul tronson, de la stația 1 Mai de pe linia 4 până la o stație nouă, Tokyo, în direcția Aeroportului Internațional Henri Coandă din Otopeni. Odată finalizate lucrările, se va putea călători deja pe acest tronson între cartierele rezidențiale și de afaceri din sectoarele 1 și 2 și cea mai mare gară din România, Gara de Nord, prin stația 1 Mai

În prezent sunt în construcție șase stații pentru acest prim tronson din cei 14,2 km ai liniei 6. Proiectul va include achiziționarea a 12 garnituri de metrou noi cu câte șase vagoane, care vor circula prin cele două tuneluri paralele aflate în construcție, fiecare având un diametru de 5,7 m. Când va fi gata întreaga linie cu 12 stații, călătoria dintre aeroport și Gara de Nord va dura 30 de minute, inclusiv transferul de la stația 1 Mai.

Această legătură nouă și rapidă li se adresează oamenilor de afaceri, navetiștilor, turiștilor și locuitorilor Bucureștiului, urmărind să dezvolte oportunitățile de muncă și de călătorie și să amelioreze mediul și calitatea vieții în plan local.

Deservirea unor cartiere aglomerate

Linia cea nouă deservește o zonă cu o cerere potențială ridicată de transport fiabil și rapid. În sectorul nordic al Bucureștiului și-au stabilit sediul numeroase companii și servicii de sector terțiar, ai căror angajați, clienți și consumatori au nevoie de mijloace de transport convenabile și de mare capacitate la și de la sedii.

Legăturile de transport mai bune le vor aduce beneficii și cartierelor din jurul altor părți ale liniei 6, aceste cartiere putând să atragă clienți și vizitatori sau să dezvolte oportunitățile de muncă, de agrement sau comerciale în aer liber pentru rezidenți. Pentru alți călători, ruta face legătura cu două gări locale de pe traseu – îmbunătățind legăturile pentru navetiștii din suburbiile Bucureștiului – și cu aeroportul mai mic Băneasa, utilizat pentru zboruri private și de tip charter.

În plus, o legătură de metrou nouă cu Gara de Nord, prin stația 1 Mai, este o opțiune valoroasă pentru călătorii români și străini. Gara deservește majoritatea rutelor naționale și internaționale din regiune, iar linia 6 sporește accesibilitatea acestora pentru călătorii care intră și ies din oraș.

Călătorii mai sigure, aer mai curat

Pe măsură ce apar stații de metrou în zone noi ale orașului, se așteaptă ca oamenii să aleagă rețeaua subterană a Bucureștiului în locul deplasării cu autoturismul. Un studiu de fezabilitate al operatorului rețelei de metrou, Metrorex AG, arată că linia va spori calitatea vieții oamenilor, reducând duratele de călătorie și traficul rutier, zgomotul produs de vehicule și poluarea atmosferică.

În plus, se preconizează că va crește și siguranța. Riscul de accidente cu care se confruntă călătorii este mai mic la serviciile subterane în comparație cu străzile orașului, iar drumurile mai libere le vor permite ambulanțelor să intervină mai rapid în caz de urgență.

Odată finalizată întreaga linie, zonele situate de-a lungul drumului național DN1 din nordul Bucureștiului vor beneficia de legături de transport mai bune în oraș și de un trafic rutier redus spre Otopeni.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Construcția liniei de metrou 6 (1 Mai-Tokyo)” este de 608 978 526 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 517 631 747 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția face parte din prioritatea „Rețele de transport și energetice”.