În ultimele câteva luni, pandemia provocată de coronavirus a schimbat numeroase aspecte ale vieții cotidiene a oamenilor. În întreaga UE s-au impus restricții la numeroase frontiere interne, din motive de securitate sanitară. Nicăieri nu este mai evidentă această situație decât de-a lungul graniței dintre Italia și Slovenia. După Al Doilea Război Mondial, teritoriul din jurul orașului Gorizia a fost împărțit între Italia și Iugoslavia (în prezent
Italia și Slovenia cooperează pentru a combate criza COVID-19
- 02 September 2020

În ultimele câteva luni, pandemia provocată de coronavirus a schimbat numeroase aspecte ale vieții cotidiene a oamenilor. În întreaga UE s-au impus restricții la numeroase frontiere interne, din motive de securitate sanitară.
Nicăieri nu este mai evidentă această situație decât de-a lungul graniței dintre Italia și Slovenia. După Al Doilea Război Mondial, teritoriul din jurul orașului Gorizia a fost împărțit între Italia și Iugoslavia (în prezent Republica Slovenia), zona istorică a orașului rămânând în Italia, iar zona nouă, Nova Gorica, dezvoltându-se de cealaltă parte a frontierei.
Aceste două orașe, separate timp de 57 de ani printr-o perdea de fier „lejeră” (Iugoslavia era o țară socialistă, dar nu și semnatară a Pactului de la Varșovia), au pregătit împreună cu comuna învecinată, Šempeter-Vrtojba, o strategie comună pentru a-și dezvolta zona urbană unică. Din cauza lipsei unor instrumente juridice adecvate pentru asigurarea unei strategii transfrontaliere comune și în baza necesității de a pregăti calea pentru infrastructuri și servicii comune, în 2011, Gorizia, Nova Gorica și Šempeter-Vrtojba au înființat GECT-GO (o grupare europeană de cooperare teritorială).
Obiectivul a fost de a planifica un oraș transfrontalier unic și de a încuraja ideea oportunității reale de dezvoltare pe care o poate oferi cooperarea. Datorită decidenților politici și practicienilor competenți, GECT-GO a devenit un organism intermediar și beneficiar unic al primei și, până în prezent, unicei investiții teritoriale integrate (ITI) susținute prin Interreg.
În 29 februarie 2020, primarii din Gorizia (Italia) și Nova Gorica (Slovenia) – Rodolfo Ziberna și Klemen Miklavič – au sărbătorit împreună în capitala slovenă, Ljubljana, susținând tranziția la a doua fază a candidaturii depuse de Nova Gorica și Gorizia pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2025 (CEC 2025).
Înlăturarea barierelor
Anterior, printr-un gard ridicat în grabă, orașul sloven Nova Gorica se separase de fratele său italian, printr-un gest care părea, inițial, să simbolizeze o revenire la un trecut amar și dezbinat. Acum, în mijlocul urgenței provocate de coronavirus, cei doi primari se văd zilnic, dar de la distanță.
Echipa GO!2025 i-a reunit cu ocazia inaugurării „Cafenelei virtuale cu GO! 2025 Nova Gorica-Gorizia”, una dintre inițiativele pentru candidatura la ECOC 2025, coordonată de GECT-GO, prin streaming live pe pagina de Facebook GO! 2025 Nova Gorica-Gorizia. Deși s-au reinstaurat temporar controalele la frontieră, fapt ce a provocat suferință și tristețe, cele două orașe au continuat să colaboreze îndeaproape cu scopul de a înfrunta împreună urgența comună.
„Numărul de infectați din Nova Gorica este mic în comparație cu restul Sloveniei, a declarat primarul Miklavič, iar Nova Gorica a reușit să se miște mai rapid datorită actualizărilor aproape zilnice privind situația din Italia, transmise de către prietenul și colegul meu Ziberna. Viața celor două orașe prezintă interlegături profunde, iar această situație de urgență ne-a făcut să înțelegem că este necesar să identificăm un sistem de management comun pentru a face față unei asemenea urgențe.”
Ziberna a subliniat că, datorită rolului pe care îl joacă GECT-GO, Gruparea de cooperare teritorială înființată de Gorizia, Nova Gorica și comuna învecinată Šempeter-Vrtojba, acest teritoriu transfrontalier poate transmite un semnal puternic Europei. „GECT-GO este Europa,” a accentuat Ziberna. „Noi reprezentăm promovarea unei Europe a posibilităților, a unui model de cooperare care trebuie exportat și în alte țări.” Cei doi primari au fost de acord să ia în considerare GECT-GO drept actor-cheie în accelerarea redresării economice și a procesului de dezvoltare transfrontalieră după încheierea situației de urgență.
Unirea orașelor și a cetățenilor
În timpul pandemiei, echipele transfrontaliere de medici continuă să lucreze de la distanță, se organizează evenimente pe Facebook, inclusiv cursuri de slovenă și de italiană, care au atras sute de oameni. Primarii orașelor au fost permanent în legătură, fiecare îndemnându-și propriul guvern național să redeschidă granița cât mai curând posibil și coordonând sprijinul reciproc în aspectele legate de urgență. Localnicii joacă badminton și volei peste gardul recent construit și sărbătoresc zile de naștere, iar cuplurile separate se întâlnesc.
Membrii GECT-GO sunt perfect conștienți că pandemia ar putea anula rapid progresele înregistrate recent și sunt convinși că, mai mult ca oricând, cooperarea este înrădăcinată în inima și în mintea celor mai mulți oameni care locuiesc de o parte și de alta a frontierei și care simt că aparțin unui oraș unic și unificat.
Candidatura la CEC 2025 trebuie privită ca oportunitate de dezvoltare pentru aceste teritorii transfrontaliere, nu numai în sectorul cultural. „Regiunea noastră transfrontalieră are un instrument foarte important și de impact – GECT – care ar trebui să se concentreze acum pe problemele economice ale teritoriului nostru. Acesta trebuie să poată canaliza fondurile UE pentru proiecte economice și de dezvoltare, pentru a accelera redresarea economică”, a concluzionat Miklavič.
Materiale video (realizate pentru Capitala Europeană a Culturii 2025):
Scurt: https://youtu.be/ZfsOrRuGvhE