breadcrumb.ecName

Panorama 71: Vecinii își unesc forțele pentru a face față provocărilor globale

  • 29 January 2020
Panorama 71: Vecinii își unesc forțele pentru a face față provocărilor globale

Comunitatea IEV CTF este formată din sute de mii de persoane care lucrează de-a lungul frontierelor externe ale UE, atât europeni, cât și non-europeni, care acționează concertat cu scopul de a încuraja activitățile, a stimula creșterea economică și a transfera cunoștințe. Atât în ceea ce privește DG NEAR, cât și DG REGIO, se are în vedere consolidarea continuă a cooperării privind frontierele externe ale UE, promovată în cadrul politicii de vecină

Comunitatea IEV CTF este formată din sute de mii de persoane care lucrează de-a lungul frontierelor externe ale UE, atât europeni, cât și non-europeni, care acționează concertat cu scopul de a încuraja activitățile, a stimula creșterea economică și a transfera cunoștințe.

Atât în ceea ce privește DG NEAR, cât și DG REGIO, se are în vedere consolidarea continuă a cooperării privind frontierele externe ale UE, promovată în cadrul politicii de vecinătate și politicii de coeziune. Pe teren încă mai este necesar să se consolideze încrederea și legăturile între persoanele care locuiesc la frontierele externe ale Uniunii Europene și să se îmbunătățească viața de zi cu zi a persoanelor care locuiesc de ambele părți ale frontierelor prin cooperare. Totodată, sunt necesare măsuri pentru construirea de drumuri în vederea conectării piețelor și îmbunătățirii turismului, reciclarea deșeurilor în fertilizatori și conservarea speciilor amenințate pentru a inversa declinul biodiversității.

Începând cu 1 ianuarie 2020, programele de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (IEV) se alătură lui DG REGIO ca parte din familia Interreg în vederea sporirii cooperării și deblocării sinergiilor cu alte instrumente de cooperare teritorială.

Programele acoperă 31 de țări diferite, cu o varietate de limbi, culturi și stiluri de viață. Cu toate acestea, toate conlucrează spre beneficiul comunităților locale de ambele părți ale frontierei UE, abordând obstacole comune pentru a găsi soluții comune. În vremuri dificile, aceste programe sunt dovada vie a ceea ce înseamnă cu adevărat cooperarea: menținerea legăturilor, a împărtășirii și a schimburilor la nivel transfrontalier.

Traversarea frontierelor

Provocările sunt resimțite la nivel global cu o intensitate fără precedent: poluarea, schimbările climatice și tensiunile sociale, printre altele. Dacă o zonă de frontieră este afectată într-o țară învecinată, Europa este și ea la rândul ei afectată și viceversa. Răspunsurile la situațiile de criză nu pot să prindă rădăcini izolat: problemele globale nu necesită vize pentru traversarea frontierelor.

Programele de cooperare transfrontalieră (CTF) de-a lungul frontierelor externe ale UE oferă pentru mii de organizații posibilitatea de a acționa concertat, de a face schimb de cunoștințe și experiență în ceea ce privește activitățile lor zilnice și de a aduce rezultate tangibile în regiuni. Cele 15 programe de cooperare transfrontalieră ale IEV se întind din Finlanda până în Rusia în nord, către țări precum Ungaria și Ucraina în est și Italia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu în sud. Acestea acoperă mii de kilometri de frontiere terestre și maritime, cu traversarea unei mări și a trei bazine maritime, beneficiind de o investiție totală de 1 miliard EUR în perioada de programare 2014-2020. Până în prezent, s-au depus peste 4 200 de cereri și aproximativ 600 de proiecte au primit finanțare. Pe teren există peste 2 000 de beneficiari, ONG-uri, universități, municipalități și companii private: o lume mică în mișcare, atât din sectorul public, cât și din cel privat, consolidând un climat de încredere între comunități.

Adoptarea unor norme comune

„Când am început, cu mulți ani în urmă, existau mai multe proiecte oglindă: oamenii dintr-un teritoriu aveau tendința de a face același lucru ca cei aflați de cealaltă parte”, a afirmat Mathieu Bousquet, șeful unității C1 – Georgia, Moldova, vecinătatea transfrontalieră în cadrul DG NEAR. „Însă, în prezent, beneficiarii conlucrează din ce în ce mai mult pentru un singur obiectiv comun.”

Cooperarea de-a lungul frontierelor externe ale UE a început să prindă formă din 2006. Au existat multe provocări pe parcursul primei perioade de programare (2007-2013) când instrumentul a fost extins pentru a acoperi toate țările din vecinătate și, pentru prima dată, s-a aplicat un set comun de norme.

„Cu toții au trebuit să abandoneze ceea ce știau, inclusiv procedurile specifice de finanțare cu care erau familiarizați: regulamentele privind politica de coeziune în cazul statelor membre și ajutorul pentru dezvoltare și modalitatea de asistență tehnică în cazul țărilor partenere”, a explicat Carlos Bolaños, lider de echipă în cadrul TESIM, asistență tehnică pentru implementarea și gestionarea programelor de cooperare transfrontalieră ale IEV. „În prezent, putem spune că am stabilit un parteneriat real și veritabil, cu gestionarea în comun a programelor. Iar acest sentiment de apartenență este oarecum unic în domeniul cooperării, un real atu al inițiativei de cooperare transfrontalieră a IEV.”

Programele de cooperare transfrontalieră ale IEV se țin pe poziție, navigând prin vremurile de criză financiară și regională din Europa. Primul ciclu de programare a fost implementat într-o perioadă de criză economică profundă pentru Europa și vecinii aceștia, în timp ce conflictele afectau Siria și relațiile din Crimeea erau tensionate. Cu toate acestea, angajamentul părților interesate a fost puternic și cooperarea a reușit să supraviețuiască, precum și să să mărească pentru o perioadă ulterioară între 2014 și 2020. În prezent, o a treia fază este iminentă, iar lucrările au început deja pentru perioada de programare 2020-2027. Deși se vor adopta norme noi, comunitatea este pregătită din nou să își intensifice eforturile.

„Când am început nu ne-am putut imagina că parteneriatul va fi atât de echitabil și că un beneficiar dintr-o țară parteneră va putea să conducă un proiect”, a continuat Bolaños. „Acest lucru nu se datora faptului că nu avea capacitatea necesară, ci faptului că regulamentele europene privind gestionarea fondurilor publice sunt deosebit de complexe și necesită să te familiarizezi cu acestea. În prezent am făcut un progres semnificativ în acest domeniu.” 

De fapt, nu numai că Federația Rusă este țara cu cel mai mare număr de beneficiari (390 până în prezent), dar și 30 % dintre proiecte sunt în prezent conduse de organizații sau instituții din țările partenere.

Modalități noi de cooperare

Deci, cât de mari sunt aceste proiecte? Dimensiunea financiară a acestora variază de la 50 000 EUR la 3 milioane EUR. Acestea sunt adesea inițiative pilot, deschizând calea către un model nou de cooperare în multiple sectoare, de la protecția mediului la transferul de tehnologie în favoarea IMM-urilor, de la regenerarea patrimoniului cultural la dezvoltarea infrastructurii, la piețe deschise și la dezvoltarea turismului durabil.

„Întâmpinăm călduros apariția programelor de cooperare transfrontalieră ale IEV în cadrul DG REGIO de la începutul anului următor. Așteptăm cu interes să lucrăm cu țările vecine pentru a menține o asumare puternică pe parcursul pregătirii noii generații de proiecte. Dorim să valorificăm simplificările propuse pentru perioada după 2020 și să dezvoltăm legături mai puternice între programele familiei Interreg”, a declarat Jean-Pierre Halkin, șeful unității pentru macroregiuni, cooperare transnațională/interregională, IPA și extindere în cadrul DG REGIO. „Totodată în 2020 vom avea ocazia de a sărbători aniversarea a 30 de ani de Interreg, ca o familie reunită. 2020 va fi cu siguranță anul cooperării.”

Generația anterioară a programelor Instrumentului european de vecinătate și parteneriat (IEVP) a dezvoltat deja cunoștințe și instrumente. Programele actuale de cooperare transfrontalieră ale IEV continuă eforturile anterioare, aducând o contribuție semnificativă la consolidarea continuă a relațiilor umane, eliminând stereotipurile și răsturnând prejudiciile istorice – deoarece vecinii contează! Deoarece cooperarea este importantă!

Panorama 71: Portugal’s agenda prioritises growth and sustainability