Colțul nord-estic al Cehiei obișnuia să fie denumit inima de oțel a țării, patria unor oameni dârji și rezistenți. Astăzi, regiunea este văzută într-o lumină complet diferită. Panorama l-a invitat pe Președintele regional Ivo Vondrák să explice transformarea regiunii Moravia-Silezia într-una dintre cele mai dinamice locații ale țării, o regiune care încurajează inovația și reprezintă educația, atrăgând în același timp un număr tot mai mare de turiști de
Panorama 69: Mândri de regiune și de transformarea sa dinamică
- 23 July 2019

Colțul nord-estic al Cehiei obișnuia să fie denumit inima de oțel a țării, patria unor oameni dârji și rezistenți. Astăzi, regiunea este văzută într-o lumină complet diferită. Panorama l-a invitat pe Președintele regional Ivo Vondrák să explice transformarea regiunii Moravia-Silezia într-una dintre cele mai dinamice locații ale țării, o regiune care încurajează inovația și reprezintă educația, atrăgând în același timp un număr tot mai mare de turiști de la an la an.
Domnule președinte, Moravia-Silezia trece printr-o transformare. Ce rol a jucat aderarea Cehiei la UE în acest proces?
Cred în continuare, după 15 ani, că aderarea țării la UE a fost pasul potrivit, aducând multe beneficii regiunii noastre și, mai presus de toate, tuturor oamenilor care trăiesc aici. Moravia-Silezia are o istorie îndelungată a industriei care s-a ridicat din filoanele sale de cărbune. Bazinul Silezia Superioară cuprinde cele mai mari depozite de cărbune din țară, iar cărbunele a fost exploatat aici din secolul al XVIII-lea.
Declinul mineritului a început la sfârșitul secolului trecut și a venit ca un șoc pentru regiune și locuitorii săi. Aderarea Cehiei la UE ne-a ajutat să facem față schimbărilor și să începem să ne pregătim pentru un viitor „fără cărbune”. Apropiata dispariție a mineritului va avea, de asemenea, un impact asupra altor industrii care depind direct de cărbune, cum sunt producția oțelului și producția de energie electrică. Modul corect de a trata aceste schimbări este acela de a încuraja inovația, digitalizarea și dezvoltarea de noi competențe.
Cred că ne îndreptăm în direcția bună. În trecut, majoritatea locuitorilor regiunii noastre au fost angajați în industria grea. În tehnologia informației și producția de autovehicule lucrează în prezent același număr de persoane ca și în industria oțelului, ceea ce este o veste bună, deoarece trebuie să le oferim oamenilor noști oportunități interesante de angajare. Moravia-Silezia a suferit îndelung din cauza unei scăderi a populației. Cele mai recente cifre sunt încurajatoare, deoarece numărul persoanelor care părăsesc regiunea s-a înjumătățit în decurs de un an, iar obiectivul nostru este să oprim pierderea de oameni tineri talentați și cu experiență. Acest lucru înseamnă asigurarea disponibilității de muncă bună pentru bani buni, cu bune posibilități de petrecere a timpului liber într-un mediu plăcut și sănătos.
Cum funcționează finanțarea din partea UE? Puteți să vă referiți la proiecte specifice?
Finanțarea europeană a avut o contribuție majoră pentru calitatea vieții în Moravia-Silezia. Cele mai importante proiecte au fost în domeniile transportului, serviciilor sociale și de sănătate, științei, cercetării și inovării. Multe proiecte nu ar fi putut fi derulate fără finanțare din partea UE sau s-ar fi derulat mult mai lent sau la o scară mai redusă.
Subvențiile europene au avut o contribuție uriașă la reconstruirea și dezvoltarea infrastructurii de transport. O infrastructură de transport de înaltă calitate este un multiplicator economic cu impact pozitiv asupra angajării și stabilizării economice. În termeni specifici, regiunea a investit 207 milioane EUR în reconstruirea și repararea drumurilor, cu fonduri provenite din programul operațional regional al UE Moravia-Silezia și din propriile noastre resurse. Una dintre cele mai mari investiții, în valoare de aproximativ 21 milioane EUR, a fost centura Opava, care a redus congestia traficului în oraș.
Au fost, de asemenea, importante investiții în serviciile de sănătate: finanțarea europeană a permis construirea de săli de operație la spitalul din Frýdek-Místek și a ajutat la construirea și echiparea de secții pentru pacienții spitalizați la spitalul din Opava, în Silezia.
Aproape 228 milioane EUR au fost investite în construcția de centre de cercetare concentrate pe energie, mediu și supercomputere de viitor. Construirea unei industrii moderne 4.0 este la fel de importantă pentru noi ca și susținerea tehnologiilor inteligente în orașele și regiunile noastre.
Resursele pe care le putem accesa din fonduri europene sunt importante pentru dezvoltarea regiunii noastre. Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție este un element-cheie; am văzut decizia Comisiei Europene într-o lumină deosebit de pozitivă. Tranziția la energie cu emisii reduse de carbon este susținută, de asemenea, de către programul RE:START al guvernului ceh, care se adresează rezolvării nevoilor specifice ale regiunilor carbonifere în tranziție.
Cum planificați să folosiți finanțări europene viitoare?
Moravia-Silezia a stabilit pilonii-cheie ai transformării sale pe baza strategiei guvernamentale de restructurare. Dorim să continuăm să susținem firmele locale astfel încât acestea să poată face față schimbărilor și să aducem mai multă creștere și companii orientate către export, atât din Cehia cât și din străinătate. Prioritatea-cheie este susținerea cercetării și dezvoltării care va avea beneficii pentru economia locală. Am adoptat aici o abordare activă prin colaborarea cu autoritatea locală Ostrava și universități, pentru a înființa Centrul de inovare din Moravia-Silezia (MSIC). Prin acest pas, am generat o utilizare mai amplă a inovației, ajutând la progresul companiilor. Lansarea MSIC a fost absolut crucială pentru regiunea noastră. Este un loc în care se întâlnesc idei îndrăznețe și oameni talentați și unde poate fi definită direcția viitoare a regiunii. Cred că MISC poate fi extins pentru a oferi un portofoliu și mai amplu de produse care să susțină întreprinderile, inovarea și planificarea îndrăzneață.
Un alt partener important în dezvoltarea regiunii noastre este Compania de investiții și dezvoltare din Moravia-Silezia (MSID), care încurajează dezvoltarea nu doar prin intermediul întreprinderilor și al marketingului, ci și prin investiții. Iar Pactul de angajare din Moravia-Silezia (MSPakt) ne ajută să gestionăm piața regională a forței de muncă. Împreună, MSIC, MSID și MSPakt contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea regiunii noastre, stimulând competitivitatea și calitatea vieții oamenilor. Cu ajutorul UE cred că am înregistrat un start foarte bun și putem continua să finalizăm transformarea.
Nu stăm degeaba, cu mâinile în sân; avem planuri foarte specifice. De exemplu, proiectul Peisajul după minerit caută moduri responsabile și eficiente de utilizare a zonelor miniere care au suferit efecte negative în urma extracției cărbunelui. De asemenea, avem planuri de a construi un centru complex de reabilitare la Třinec și de a moderniza secția pulmonară din cadrul spitalului din Frýdek-Místek. Sunt concepute, de asemenea, proiecte strategice pentru îmbunătățirea standardelor educaționale. Astfel, știm cum să valorificăm cât mai bine finanțarea europeană concentrându-ne pe calitatea vieții cetățenilor noștri și a mediului. Aș fi încântat să văd un sprijin continuu destinat regiunii noastre din partea Europei, acesta fiind extrem de important atât pentru Moravia-Silezia cât și pentru oamenii care trăiesc aici.
Panorama 69: Moravia-Silesia emerges from its industrial past