Regiunea Stockholm investește în dezvoltarea urbană durabilă

Alte instrumente

 
14/11/2016

Regiunea Stockholm este regiunea metropolitană și capitală cu cea mai rapidă creștere din Europa. În ultimul deceniu, populația țării a crescut anual cu 35 000 - 40 000 de oameni.Pentru a satisface nevoile populației în creștere, regiunea Stockholm trebuie să construiască 16 000 de locuințe noi în fiecare an, o provocare pe care vrea să o accepte, reprezentând o oportunitate de a promova dezvoltarea urbană durabilă. Pentru a realiza acest lucru, regiunea va utiliza fondurile structurale pentru a investi într-un oraș ecologic, sănătos, inteligent, atractiv și favorabil incluziunii. 

Regiunea a decis recent să investească în două proiecte de dezvoltare până la un total de 120 milioane SEK în vederea consolidării construcției de case într-un mod durabil: „Grön BoStad Stockholm” și „Sverige bygger nytt”. Aceste două proiecte, finanțate pe jumătate de Fondul european de dezvoltare regională și Fondul social european, privesc elemente-cheie ale dezvoltării urbane durabile. Obiectivul regiunii Stockholm este să beneficieze de expertiza întreprinderilor utilizatoare de tehnologii ecologice și să promoveze inovarea și creșterea durabilă. Mai mult, aceasta consideră că există potențial neexploatat de forță de muncă în rândul imigranților sosiți recent și al cetățenilor de origine străină, care ar trebui valorificat de sectorul construcțiilor în creștere. 

Prin intermediul proiectului Grön BoStad Stockholm, Institutul Regal de Tehnologie va dezvolta, printre altele, standuri de încercare pentru inovare în cadrul întreprinderilor utilizatoare de tehnologii ecologice. Obiectivul este crearea de deschideri pentru dezvoltarea și utilizarea unor tehnologii noi, eficiente din punct de vedere energetic și cu emisii reduse de dioxid de carbon, în proiectele de construcții din municipalitățile din regiunea Stockholm. Eforturile vor implica și consolida sectorul tehnologiilor ecologice, angrenând în același timp clienții, precum municipalitățile, administrațiile districtuale și deținătorii de proprietăți etc. și vor contribui la sensibilizarea zonei. 

În cadrul proiectului Sverige bygger nytt, serviciul public de ocupare a forței de muncă din Suedia, împreună cu mai multe municipalități, administrații districtuale, asociații industriale și sindicate, vor promova o recrutare mai amplă și vor consolida dezvoltarea și adaptarea aptitudinilor în sectorul construcțiilor apelând la competențele imigranților recent sosiți și ale cetățenilor de origine străină. Dezvoltarea valorilor fundamentale, validarea competențelor, suportul lingvistic și formarea în funcție de locul de muncă vor fi consolidate și adaptate mai bine sectorului construcțiilor, care se confruntă cu deficite de forță de muncă. 

Proiectele de dezvoltare subliniază dorința regiunii Stockholm ca fondurile structurale și de investiții europene să contribuie la inițiative strategice coerente. Acest lucru este realizat prin concentrarea resurselor, cu axare pe afaceri și forța de muncă, creând o sinergie prin fonduri și aplicând „modelul Stockholm” – un model nou pentru implementarea fondurilor.

Acest model nou de guvernanță demonstrează că politica de coeziune este mai strâns legată de politica de creștere regională în ansamblu și resursele acesteia din țară și contribuie la o interacțiune mai extinsă și un sprijin mai mare între actorii regionali pentru a crea inițiative strategice coerente care implică preluarea inițiativei și asumarea propriilor eforturi. În acest fel, deși bugetul fondurilor structurale în regiunea Stockholm este printre cele mai mici din Europa, regiunea va putea să lanseze și să implementeze în continuare proiecte mari și importante. 

Jonas Örtquist – Șef Secretariat, Parteneriat pentru fonduri structurale, Stockholm, Suedia

Panorama 58: O Agendă urbană pentru UE

Noutăţi