breadcrumb.ecName
sv Svenska

Det stadsnära landet i Göteborg, Sverige, skapar nya gröna företag

  • 11 June 2020

Det treåriga projektet Stadslandet, för hållbar utveckling i sydvästra Sverige, har hjälpt till att säkerställa en större grön innovation och grön affärsutveckling mellan Göteborgs stad och den omgivande landsbygden. Detta kunde åstadkommas med hjälp av den så kallade penta-helix-modellen, som omfattar samarbete mellan kommuner, företagssektorn, lokalbefolkning, civilsamhällesorganisationer och den akademiska världen.

Många innovativa lösningar och nya affärsidéer kan uppstå när lokalsamhällen i städer och på landet arbetar tillsammans.

Dan Melander, projektledare, Business Region Göteborg

Göteborgs stad äger jordbruksmark där man skulle kunna producera mer livsmedel. Samtidigt ökar efterfrågan på lokalproducerade livsmedel. Staden såg potentialen för att skapa nya arbetstillfällen inom den gröna sektorn som också skulle kunna leda till social inkludering och koldioxidsnål innovation.

Projektet genomfördes med hjälp av en lokalt ledd utvecklingsmekanism för att hitta och främja klimatsmarta och hållbara koldioxidsnåla affärsmetoder och innovationer som kan göra Göteborg och dess stadsnära landsbygdsområden mer koldioxideffektiva.

Lokal ekonomisk utveckling

Fokus i projektets fem innovativa testbäddar och fyra lokala nav i nordöstra Göteborg ligger i första hand på små och medelstora företag inom sektorerna för livsmedel, logistik, turism och ekologiska företag.

De företag man inriktat sig på finns främst inom livsmedelsvärdekedjan, i en ”från jord till bord-miljö”. De omfattar inte bara livsmedelsproducenter, leverantörer och logistikoperatörer, utan också distributörer, marknadsföring, IT-specialister, butiker och lokala marknader, restauranger, hotell och andra turismrelaterade företag, samt återvinningsföretag.

Fysiska mötesplatser för nätverkande och workshopar har etablerats och erfarenheter har utbytts mellan dessa nav. Utvecklingsprocesser i naven har införlivats i strategiska utvecklingsdokument, såsom lokal ekonomisk analys och geografiska lokala utvecklingsplaner.

En tillämpad livsmedelsstrategi för Göteborg.

Testbädden ”En tillämpad livsmedelsstrategi för Göteborg” har lett till en undersökning och ett förslag till fortsatt arbete, som beskrivs i en rapport med titeln ”Hållbar mat i Göteborg”. En studie om utvecklingen av lokala koldioxideffektiva logistiksystem för städer och stadsnära landsbygdsområden har också tagits fram.

Ett annat fokus har legat på att stimulera turism och besökare till det stadsnära landet med hjälp av affärsutveckling, nätverkande och samarbetsevenemang.

Nya samarbets- och affärsmodeller för att lokalt producerade livsmedel ska nå marknaden har utvecklats. Test för att öka andelen lokalt producerade livsmedel som används i skolkök har genomförts. En genomförbarhetsstudie om användningen av multifunktionella växthus i denna utveckling ligger nu till grund för ett projekt i nästa steg för att uppmuntra stadsbor att köpa mer lokalt producerad mat.

Ett forskningsforum inrättades med deltagande forskare, som ledde fram till en bok med titeln ”Anatomy of a 21st century sustainability project – the untold stories”. Boken som innehåller bidrag från 73 författare omfattar de lärdomar som dragits vid varje nav.

De som varit involverade i projektets nav och testbäddar har uppmuntrats att dela med sig av sina erfarenheter till forskare vid regionala, nationella och internationella konferenser. Forskare har bjudits in att tillämpa dessa erfarenheter vid andra nav och testbäddar.

Workshopar hölls för att hitta nya sätt att främja kunskapsutbyte mellan alla deltagare och forskare.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”Stadslandet” är 3 416 911 euro (31 777 269 kr), med 1 366 764 euro (12 710 904 kr) i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom det operativa programmet ”Västsverige” för programperioden 2014–2020. Investeringen ligger under prioriteringen ”Innovation för en koldioxidsnål ekonomi”.