breadcrumb.ecName
sv Svenska

Förbättringar gör det möjligt för Östersunds skidstadion att stå värd för stora internationella evenemang

  • 17 April 2020

Skidstadion i Östersund, i regionen Mellersta Norrland i norra Sverige, har genomgått omfattande förbättringar inom ramen för två EU-finansierade projekt. Genom de förbättringarna kan stadion stå värd för stora internationella vintersportevenemang och för andra aktiviteter under resten av året.

De här projekten har lagt grunden för den moderna arena som Östersunds skidstadion är idag. De har gjort det möjligt för Östersund att bli en permanent arrangör av megaevenemang som säsongspremiären för världscupen i skidskytte.

Fredrik Lindberg, projektledare för kommersialisering och affärsmässig utveckling av Östersunds skidstadion, Östersunds kommun

Utvecklingen under det första projektet omfattade byggandet av 20 vallabodar, permanenta läktare för 2 200 personer och kommentatorsbås, uppgradering av spårbelysning och toaletter, anpassning av spår och markarbeten samt asfaltering av straffrundan för skidskytte.

Träluckorna över markörgroparna byttes ut och uppsamlingsanordningar för tomhylsor sattes upp vid skjutbanan. Snötillverkningssystemet moderniserades i och med att man byggde en damm för att kyla ner vatten med ett rörsystem som leder det till arenan. På så sätt kan man nu stå värd för vintersporttävlingar tidigt under säsongen och för försäsongsträning.

Mediacenter, dopingkontrollanläggningar

Det andra projektet innebar att man byggde ett mediacenter, som också innehåller anläggningar för dopingkontroller. Båda dessa krävs av många internationella idrottsförbund. Utanför vinteridrottssäsongen kan byggnaden hyras ut till annan verksamhet, t.ex. konferenser som anordnas av lokala idrottsföreningar.

Ytterligare aspekter av projektet var att man byggde om skjutbanan, ändrade stadions planlösning för att skapa större flexibilitet för skidskytte- och längdskidåkningsbanor, jämnade ut marken på arenan samt byggde en tunnel för att förbättra tillgängligheten för journalister, evenemangsarrangörer och tävlande. Arbete med länkar till offentlig infrastruktur genomfördes också.

Totalt var 65 personer, 25 kvinnor och 40 män engagerade i projekten, som skapade två nya arbetstillfällen.Det första projektet var igång från juli 2008 till juli 2011 och det andra från januari 2013 till september 2014.

En arena för alla

Östersunds skidstadion byggdes i flera faser, utan någon långsiktig plan för vilken typ av evenemang den skulle kunna inrymma. En huvudutmaning för de båda projekten var därför att utveckla en arena som å ena sidan kunde uppfylla alla krav för internationella tävlingar, och å andra sidan skulle vara lämplig att användas av lokalbefolkningen och lokala föreningar när inga tävlingar äger rum. Östersunds status som en väletablerad värdstad för stora evenemang gjorde det lättare att diskutera kraven på förbättringar med aktuella idrottsförbund.

Arenans placering i ett naturskyddsområde innebar en ytterligare utmaning, eftersom det fanns restriktioner för att använda vatten till snötillverkning, spara snö från en vinter till nästa och bygga ett asfaltspår för rullskidåkning.

Tack var de två projekten har stadion omvandlats från en arena för enbart längdskidåkning till Sveriges nationella skidskyttearena. Dessutom väljs den regelbundet till värd för globala idrottsevenemang som säsongspremiären för världscupen i skidskytte och världscuptävlingar i längdskidåkning, samt 2019 års VM i skidskytte, Special Olympics World Winter Games 2021 och parasporttävlingar.

Projekten har hjälpt till att göra det möjligt för Mittuniversitetet i Östersund att erbjuda studiemöjligheter till idrottare och att etablera Nationellt vintersportcentrum och Sports Tech Research Centre. Slutligen har stadions kommersiella lönsamhet höjts och man har gått samman med andra närliggande idrottsanläggningar för att skapa en by för större evenemang.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”Östersunds skidstadion – en arena i världsklass/Fortsatt utveckling av Östersunds skidstadion – en arena i världsklass” uppgår till 5 310 000 euro (56 100 000 SEK), med 2 490 000 euro (26 300 000 SEK) i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Mellersta Norrland” för programperioderna 2007–2013 och 2014–2020. Investeringen hamnar under prioriteringsområdet ”Jobb, tillväxt och investeringar”.