breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση για χρήστες του Διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα

  • 20 February 2020

Το έργο Ultrafast Broadband που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. επιταχύνει την ανάπτυξη του ευρυζωνικού διαδικτύου στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας υποδομές νέας γενιάς (NGA), ικανές να παρέχουν υπηρεσίες εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων σε χρήστες όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, η υποδομή θα εγκατασταθεί στις επονομαζόμενες «λευκές περιοχές NGA» της επικράτειας —όπου οι ιδιωτικοί φορείς εκμετάλλευσης δεν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις λόγω έλλειψης προοπτικών κερδοφορίας. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα έχουν ανοικτή και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης στα νέα περιουσιακά στοιχεία.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία περίπου 812.000 γραμμών NGA 1.184 χλμ. Backhaul για τη σύνδεση του κεντρικού διαδικτύου με τοπικά υποσύστήματα, κόμβους για την αποστολή και λήψη δεδομένων και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δρομολόγηση δεδομένων σε συγκεκριμένους χρήστες.

Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω  συνεργασιών ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει δημοσιευθεί πρόσκληση υποβολής προσφορών κατανεμημένη σε επτά περιφερειακές ενότητες. Οι φορείς εκμετάλλευσης που θα επιλεγούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα λάβουν παραχωρήσεις διάρκειας 26 ετών, συμπεριλαμβανομένης μιας χρονικής περιόδου τριετούς διάρκειας για το κομμάτι της κατασκευής κατά τη διάρκεια των οποίων, θα κατασκευάσουν, θα λειτουργήσουν και θα μεταφέρουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Μέτρα για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας gigabit

Βασικός στόχος του έργου Ultrafast Broadband —από το οποίο περίπου 65% του κόστους θα καλυφθεί από τους ιδιώτες εταίρους του έργου— είναι να εξασφαλίσει ταχύτητες τουλάχιστον 100 megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps) σε πάνω από το 98% των ενεργών γραμμών και στο 75% των απομακρυσμένων οικισμών στις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο έργο.

Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση το επίπεδο των υπηρεσιών που πρόκειται να προσφέρει το έργο: στις περιοχές της κατηγορίας Α, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν περίπου το 63% των ενεργών γραμμών, το δίκτυο θα είναι ικανό να υποστηρίξει υπηρεσίες gigabit, προσφέροντας ταχύτητες 1 gigabit [γιγαμπάιτ] ανά δευτερόλεπτο ή και παραπάνω.

Στις περιοχές της κατηγορίας Β, οι χρήστες θα επωφεληθούν αρχικά με ταχύτητες 100 Mbps, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να καταστήσουν το δίκτυο ικανό να τρέχει με ταχύτητες 1 gigabit μέχρι το τέλος της παραχώρησης —εκτός εάν κάποιος άλλος πάροχος καταφέρει κάτι τέτοιο νωρίτερα.Οι κύριοι παράγοντες της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης σε περιοχές της κατηγορίας Β θα λάβουν τις υπηρεσίες gigabit από την αρχή.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους

Τα οφέλη του έργου περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο άμεσα, όσο και κατά τη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας, και έμμεσα, χάρη στη συμβολή του στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι των τοπικών επιχειρήσεων θα μπορούν να εργάζονται πιο αποτελεσματικά χάρη στην ταχύτερη ευρυζωνικότητα, ενώ οι ευκαιρίες για τηλεργασία θα αυξηθούν. Αυτό θα μειώσει τον χρόνο και τα χρήματα που θα δαπανώνται για ταξίδια και θα αποφέρει ταυτόχρονα μία εξοικονόμηση σε τομείς όπως π.χ. η ενοικίαση γραφείου.

Οι επιχειρήσεις θα αντλήσουν πλεονεκτήματα από τις βελτιωμένες δυνατότητες τηλεδιάσκεψης, cloud computing, ηλεκτρονικού εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών.

Δεδομένου ότι η εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνικότητα είναι ουσιώδης για τη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές ή που βελτιώνει σημαντικά τις υπηρεσίες αυτές, οι κάτοικοι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις απαραίτητες εφαρμογές, καθώς και να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και μέσα ψυχαγωγίας.

Επιπλέον, η υποδομή θα πρέπει να ευνοεί την επέκταση των καινοτόμων ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται μέσω βίντεο, επιτρέποντας παράλληλα την ευρύτερη ανάπτυξη πολλών τύπων τεχνολογίας τηλε-υγείας.

Συνολικές επενδύσεις και χρηματοδότηση της ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «"Ultrafast Broadband" στην Ελλάδα» ανέρχεται σε 869.140.966 ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ συνεισφέρει 223.000.000 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για την επιχειρησιακή περίοδο 2014-2020. Η επένδυση εμπίπτει στην προτεραιότητα «Ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης για την επιχειρηματικότητα».