breadcrumb.ecName
ro Română

Modernizarea transporturilor asigură un mediu mai curat în Alba Iulia, România

  • 04 December 2009

O infrastructură mai bună pentru transportul public, pietoni și bicicliști promovează mobilitatea urbană durabilă în Alba Iulia, din regiunea Centru a României. Bazat pe un plan municipal, proiectul vizează reducerea cu 3,5 % a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transportul rutier motorizat în zonă, îmbunătățind calitatea vieții locuitorilor. În total, sunt în curs de modernizare 14,5 km de trotuare și 8,5 km de benzi pentru transportul public, 9,5 km de piste pentru biciclete sunt în curs de amenajare, iar un sistem de bike-sharing este în curs de dezvoltare.

Sunt lucrări de anvergură care vor schimba radical Alba Iulia și prin care vom moderniza câteva zone vitale ale orașului. Una câte una, rezolvăm toate problemele orașului!

Gabriel Pleșa, primarul orașului Alba Iulia

Aceste obiective fac parte din cel de-al doilea lot al unui proiect finanțat de UE, care cuprinde două loturi. Alte caracteristici ale celui de-al doilea lot sunt înființarea a 12 stații de închiriere de biciclete, fiecare cu 20 de biciclete electrice cu o viteză maximă de 25 km/h și o autonomie minimă de 60 km, precum și modernizarea a 21 de stații de autobuz.

În plus, vor fi instalate trei puncte de încărcare a vehiculelor electrice, care vor fi disponibile gratuit; vor fi plantați 44 de copaci, patru arbuști și 120 de plante perene. O campanie de sensibilizare a publicului este în curs de implementare pentru a încuraja oamenii să renunțe la autoturismele personale și să folosească mijloace de transport mai puțin poluante.

Se preconizează ca cel de-al doilea lot să crească numărul de persoane care se deplasează cu bicicleta în zonă cu 100 %, al pietonilor cu 10,5 % și al pasagerilor din transportul public cu 7,9 %. Utilizarea autoturismelor personale ar trebui să scadă cu 5,4 %.

Îmbunătățiri suplimentare

În cadrul primului lot, care acoperă o altă parte a municipiului Alba Iulia, se amenajează 11,4 km de trotuare și 6,5 km de bandă de transport public și se construiesc 6,5 km de pistă de biciclete și 8,9 km de bandă de transport public. În plus, sunt modernizate 24 de stații de autobuz, sunt plantați 595 de arbori și arbuști și sunt amenajate trei stații de încărcare gratuită pentru vehicule electrice și șase stații de închiriere de biciclete cu câte 10 biciclete fiecare.

Aceste activități ar trebui să crească numărul pietonilor, al bicicliștilor și al utilizatorilor de mijloace de transport în comun cu 5,4 %, 28,6 % și, respectiv, 18,5 % și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și utilizarea autoturismelor personale cu 3,9 % și, respectiv, 6,5 %.

Cea de-a treia etapă

În total, au fost depuse trei proiecte pentru finanțare UE. Doar primele două loturi au fost aprobate.

Cel de-al treilea lot de lucrări presupune modernizarea a 10,6 km de trotuare și a 5,3 km de benzi pentru transportul public. Vor fi construiți alți 10 km de piste pentru biciclete și 10,6 km de benzi pentru transportul public. Lucrările includ modernizarea a nouă stații de autobuz, plantarea a 120 de arbori și arbuști, precum și înființarea a trei puncte de încărcare a vehiculelor electrice și a 12 stații de închiriere de biciclete cu 20 de biciclete fiecare.

Drept urmare, se preconizează că numărul pietonilor, al bicicliștilor și al pasagerilor din transportul public va crește cu 5 %, 100 % și, respectiv, 17,9 %. Emisiile de gaze cu efect de seră și utilizarea autoturismelor personale ar trebui să scadă cu 5,2 % și, respectiv, 6,2 %. 

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE 

Investiția totală pentru proiectul „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia” este de 14 038 513 EUR, Fondul european de dezvoltare regională al UE contribuind cu 11 919 215 EUR prin Programul operațional regional pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se înscrie în prioritatea „Sprijinirea dezvoltării urbane integrate și durabile”.