breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Utrecht Science Park wordt dynamische economische motor voor West-Nederland

  • 26 January 2018

De bouw van nieuwe zakelijke faciliteiten in het Utrecht Science Park heeft van de voormalige universiteitscampus een motor voor werkgelegenheid in Utrecht en de omliggende regio gemaakt. Het Science Park wordt gezien als een belangrijke vestigingslocatie voor kennisintensieve bedrijven en maakt nu deel uit van een landelijk netwerk van campussen. Hiermee profileert Nederland zich nog sterker als een kenniseconomie. Het project heeft ook geleid tot de oprichting van de Stichting Utrecht Science Park, die volledig wordt gefinancierd door de kennisinstituten en bedrijven die op het terrein zijn gevestigd.

Dit is absoluut het meest bruisende science park in Nederland. Internationaal is er veel belangstelling voor wat we doen en we zijn er trots op dat we een magneet zijn waar de hele regio van profiteert en die op brede steun kan rekenen.

F.A. de Gelder, Managing Director, Stichting Utrecht Science Park

Het Utrecht Science Park (USP) kent twee wetenschappelijke clusters. Een cluster richt zich op life sciences, met nadruk op volksgezondheid, kankeronderzoek en regeneratieve geneeskunde. Een tweede op duurzaamheid, waarbij de nadruk ligt op slimme duurzame steden en bio-economie.

USP heeft innovatieve bedrijven, kennisinstituten en onderzoekscentra aangetrokken om de bedrijvigheid, economische groei en werkgelegenheid in de regio te stimuleren. Door het bevorderen van een ondernemingsklimaat wil het project de commercialisering van nieuwe technologieën stimuleren en investeringen in de regio aantrekken.

Bevordering van regionale werkgelegenheid en samenwerking

USP is het grootste science park van Nederland en telt 22 000 medewerkers en 50 000 studenten. Op dit moment zijn er 85 bedrijven op het terrein gevestigd (in 2012 waren dit er 60). Deze bedrijven bieden samen werk aan 1 300 mensen. Tijdens het project hebben 12 bedrijven, waaronder diverse biotech-start-ups, hun onderzoeksactiviteiten op het USP gevestigd.

Daarnaast hebben diverse onderzoeksinstellingen besloten hun activiteiten over te brengen naar het USP, waaronder het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Dit gaat 2 150 extra banen opleveren.

Het project heeft ook een krachtige impuls gegeven aan de publiek-private samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen, zoals het Centre for Specialised Nutrition (Centrum voor Gespecialiseerde Voeding) in Utrecht.

Reputatie op het gebied van ondernemerschap

Het Utrecht Science Park heeft een reputatie opgebouwd als ondernemend kenniscentrum. Met marketing en promotionele activiteiten, waaronder bezoeken van regeringsvertegenwoordigers, bedrijven en buitenlandse delegaties, maar ook door het organiseren van media-activiteiten en internationale evenementen.

Het project, dat in 2008 van start ging, is uitgevoerd in samenwerking met de gemeenteraad en de provincie Utrecht, de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Utrecht Science Park” bedraagt 2 200 000 EUR. Daarvan wordt 800 000 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „West-Nederland” voor de programmeringsperiode 2007-2013. De investering valt onder de prioriteit „Innovatie en ondernemerschap”.