breadcrumb.ecName
da Dansk

Støtte til digital omstilling hos danske SMV’er

  • 29 September 2021

Projektet Nordvest Smart Production er blevet gennemført i fire kommuner i Region Nordjylland, og det hjælper SMV’er i tyndtbefolkede områder med at vokse gennem digital omstilling. Projektet har hjulpet 45 virksomheder med at bruge data og moderne teknologier til at optimere processer og finde nye løsninger. Resultatet er, at der er blevet udviklet og testet over 200 nye idéer, hvilket har ført til skabelse af 25 job og indsendelse af syv patentansøgninger. På trods af covid-19-pandemien beretter virksomhederne fortsat om vækst og øget rentabilitet.

Nordvest Smart Production har til formål at hjælpe SMV’er med at vokse gennem digital omstilling. Vi bringer abstrakte idéer og koncepter i spil i et virksomhedssegment, som har været notorisk svært at nå med denne type tiltag, og opfylder behovet for, at Industry4.0-teknologier og -indstillinger til kommer ud til virksomheder i tyndtbefolkede områder.

Henrik Kruuse, kommunaldirektør i Vesthimmerlands Kommune

Screeninger af teknologi hos SMV’er giver dem en forståelse af, hvordan de kan nå deres digitale potentiale. Dette understøtter udvikling af mere intelligente produkter, processer og strategier, som kan medføre yderligere omstilling hos virksomhederne og deres forsyningskæder.

Kurser hjælper lokale virksomhedstjenester med at understøtte innovation, og der er afholdt 15 åbne foredrag om emner inden for digital omstilling, for eksempel 3D-print, IoT-arkitektur og blockchain.

Åben dialog

Erhvervsklimaet i Nordjylland er det samme som i det meste af Europa. Det er præget af mange små virksomheder, som bruger nye teknologier, der er direkte relateret til deres branche, men de har ringe erfaring med Industry 4.0-strategier, som kæder produktion sammen med intelligent teknologi eller datadrevet udvikling.

Nordvest Smart Production sigter mod at afdække Industry 4.0-praksisser, der er relevante for SMV’er. Projektet starter en dialog med virksomhederne og styrer samtalen i retning af at blande konventionelle og digitale løsninger.

På møderne introduceres de centrale idéer, og der afdækkes mulige områder med plads til forandring. Der udarbejdes en plan, som virksomheden skal godkende. Det første trin i implementeringen omfatter hovedsageligt en analyse af problemerne. Efterfølgende trin fokuserer på problemløsning og omstillingsaktiviteter.

Samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og industrien

En vigtig del af projektet er at bane vejen for samarbejde mellem SMV’er og vidensinstitutioner såsom universiteter. Den datadrevne tilgang udfordrer etablerede fremgangsmåder, og her opstår der nye forskningsproblemer. Nogle af dem har Aalborg Universitet kigget nærmere på. Omkring 50 studerende har fået praktikpladser for at hjælpe med at løse virksomheders problemer med digitalisering, og det har slået bro mellem industrien og uddannelsesinstitutionerne og ført til jobtilbud til de studerende.

SMV’er vokser normalt takket være deres ejeres forståelse af deres eget erhverv. For at styre digital omstilling skal ejerne dog bevæge sig ud på ukendt grund. For at understøtte denne proces hjalp projektet beslutningstagere med at indføre en digital tankegang med seminarer, screeningsaktiviteter og strategisessioner.

Gennem hele projektet har partnerne samlet og generaliseret viden fra innovationsprocesser i de forskellige virksomheder. Dette har ført til en samling af modeller, som SMV’er kan bruge til at vurdere deres digitale modenhed, udpege barrierer mod digitalisering og planlægge virksomhedsomstilling.

Der er oprettet en tænketank bestående af virksomheder og politiske interessenter, som skal destillere resultaterne fra Nordvest Smart Production og fremlægge strategiske anbefalinger for regionen. Projektet har bidraget til at oprette en innovationsforskningsfacilitet på Aalborg Universitet og en indsats for at skabe et center, der kan støtte dataintensiv innovation hos SMV’er.

Begunstigede

»Vi er vokset fra otte til 19 ansatte, og det skyldes i høj grad samarbejde med Nordvest Smart Production og eksperterne. Vores salg er vokset, fordi vi fik flere certificeringer og en mere digitalt støttet produktion. Vi øgede produktionen gennem strømlining, og som en bonus overvejer vi at starte et nyt laserrengøringsfirma.«

Peter Frederiksen, CEO og ejer af J-Coating, en SMV i Aalestrup

»Aalborg Universitet vil gerne bidrage til SMV’ers vækst. Derfor er vi stolte af at deltage i projektet Nordvest Smart Production, som har bidraget positivt til udviklingen af mange spændende SMV’er.«

Professor Ole Madsen, Institut for Materialer og Produktion, Aalborg Universitet    

Samlet investering og EU-finansiering 

De samlede investeringer i projektet »Nordvest Smart Production« er 3 434 725 EUR, hvoraf EU’s Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrog med 1 258 410 EUR gennem det operationelle program »Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder« for programmeringsperioden 2014-2020. Investeringen hører under prioriteten »Øge antallet af innovative SMV’er«.