breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος εξομοίωσης υψηλής τεχνολογίας για να επωφεληθούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

  • 22 May 2015

Ένα μικρής κλίμακας επενδυτικό έργο στοχεύει στη χρήση νέων καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας για θεραπείες του καρκίνου στην Ελλάδα μέσω προμήθειας συγκεκριμένου υλικού μεγάλου αντίκτυπου. Περισσότεροι από 400 φοιτητές ιατρικής ανά έτος έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με την νέα τεχνολογία και μέχρι τώρα σχεδόν 3 000 καρκινοπαθείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία πιο αποτελεσματικά.

Χωρίς τον εξομοιωτή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει όλο το εργαστήρι. Η σημασία αντικατοπτρίζεται από το γεγονός πως προκειμένου να δοθεί έγκριση για τέτοια εργαστήρια, το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως βασική και ρητή απαίτηση την αγορά αυτού του εξομοιωτή.

Καθηγήτρια Κυριακή Πιστεύου-Γομπάκη, διευθύντρια ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου

Το χρηματοδοτούμενο από το ΕΤΠΑ έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος εξομοίωσης στο ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο του Ογκολογικού τμήματος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ). Ο εξομοιωτής χρησιμοποιεί δεδομένα που λαμβάνονται με τη βοήθεια τεχνολογίας υπολογιστικής τομογραφίας (CT) και παράγει ένα σχήμα ακτινοθεραπείας μέσω εξομοιώσεων. Τα αποτελέσματα τροφοδοτούνται στον γραμμικό επιταχυντή, ο οποίος τελικά παράγει την χορηγούμενη ακτινοθεραπεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του εργαστηρίου, 2 915 θεραπείες έχουν χορηγηθεί από το 2009, όταν ξεκίνησε το έργο, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Περίπου 30-40 % των θεραπειών χορηγήθηκαν για παρηγορητικούς λόγους. Αυτοί οι ασθενείς είχαν όγκους σε προηγμένα στάδια, δεν υπήρχε δυνατότητα ριζικής θεραπείας και η ακτινοθεραπεία στόχευε στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το υπόλοιπο 60-70 % των θεραπειών στόχευε σε ριζική θεραπεία με στόχο την εξάλειψη του όγκου ώστε να επιτευχθεί μια πλήρης ανάρρωση.

Μια ευκαιρία για μελλοντικούς γιατρούς

Πέρα από τον κλινικό του ρόλο, ο εξομοιωτής συμβάλλει επίσης στην εκπαιδευτική ανάπτυξη του πανεπιστημίου, καθώς κάθε χρόνο περίπου 400 φοιτητές της ιατρικής εξοικειώνονται με τη λειτουργία του εργαστηρίου μέσω των επιτόπιων επισκέψεων που διοργανώνει η Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μόλις ετών, πέντε φοιτητές της ιατρικής επέλεξαν να αναπτύξουν τις μεταπτυχιακές εργασίες τους με βάση δεδομένα και πραγματικές περιπτώσεις ασθενών που έλαβαν θεραπεία σε αυτό το εργαστήρι, επιτρέποντας τη διαμοίραση από τον αντίκτυπο αυτού του έργου.

Η καθηγήτρια Κυριακή Πιστεύου-Γομπάκη, διευθύντρια του ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου που φιλοξενεί τον εξομοιωτή, υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία του συστήματος εξομοίωσης ως τη βάση για τη δημιουργία της θεραπείας.

Συνολική επένδυση

Η συνολική επένδυση για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος εξομοίωσης στο ακτινοθεραπευτικό εργαστήρι του Ογκολογικού τμήματος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ)» είναι 999 600 EUR, με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να ανέρχεται στα 849 660 EUR από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία - Δυτική Μακεδονία - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.