breadcrumb.ecName
sv Svenska

Förstärkning av fjällräddningsteam i Sverige och Norge

  • 04 December 2014

Ett gränsöverskridande projekt har förstärkt och förbättrat samarbetet och kommunikationen mellan fjällräddningsteam i både Sverige och Norge. I synnerhet gäller detta kommunerna Storuman i norra Sverige och Rana i norra Norge.

Det gränsöverskridande projektet Fjällräddning II ökade teamens kunskaper genom utbildning och bättre kunskaper om lokala förhållanden, både i svenska och i norska områden. Fokuset låg på att förbättra gränsöverskridande kunskaper och överlämning av information, kommunikation och hur man drar igång och genomför effektiva sökningar. Utbildningen omfattade bland annat arbete med fjällräddningshundar och förbättrad förmåga att rädda människor i grottor, i vatten och på glaciärer.

Fjällräddningsarbete brukar vara svårt, eftersom det utförs i besvärlig terräng och i stora geografiska områden. Fjällräddningsteamen behöver mycket erfarenhet och kunskap för att kunna handskas med alla tänkbara omständigheter.

Tätt samarbete

Räddningsteam från båda kommunerna inledde ett tätt samarbete som gjort båda betydligt mer effektiva. Dessutom stärktes banden mellan enskilda personer, vilket är extremt värdefullt vid gemensamma räddningsinsatser.

Ett direkt resultat av projektet är att båda sidor har ökat sina kunskaper enormt genom vidareutbildning, bättre kommunikation och mer kännedom om lokala förhållanden. Detta har gett en professionell, säker och effektiv räddningstjänst i båda kommunerna.

Utöver övningarna har deltagarna i projektet testat teknisk utrustning som gör det möjligt för personer på båda sidor om gränsen att höra alla rop på hjälp. Därmed kan hjälpanropet överlämnas till den räddningstjänst som befinner sig närmast, oavsett vilket land det kommer ifrån.

Under projektets gång ägde fler än 20 gränsöverskridande träningstillfällen rum, vart och ett flera dagar långt. Utbildningen har visat sig vara av avgörande betydelse i skarpa situationer, och flera grupper har räddats efter att ha råkat i nöd.

Projektet Gränsöverskridande Fjällräddning II samarbetade även med INTERREG IV B-projektet CoSafe, som delvis finansierades genom Norra periferiprogrammet.

 

Sammanlagd investering och EU-stöd

Den sammanlagda investeringen i projektet Gränsöverskridande fjällräddning II är 400 876 euro. Europeiska regionala utvecklingsfonden bidrar med 200 438 euro från det operativa INTERREG IV A-programmet Botnia Atlantica under programperioden 2007–2013.