breadcrumb.ecName
da Dansk

SMV’er på Sjælland får sat gang i innovationen gennem et samarbejde med videninstitutioner

  • 10 December 2020

SMV’er i Region Sjælland samarbejder med forskere fra et af landets førende universiteter om udvikling og afprøvning af teknologiske produkter eller løsninger, som skal styrke vækst og innovation. Projektet Teknologisamarbejde i Region Sjælland har skabt 21 informationssamarbejder, hvor 57 virksomheder arbejder sammen med teams fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Sammen afdækker de teknologiske udfordringer, før de udvikler og afprøver nye produkter, der kan markedsføres.

Takket være projektet har vi fået en ekstern investor og oprettet et aktieselskab med en professionel bestyrelse. Vores produkt er blevet gennemtestet, og vi kan nu dokumentere dets ydeevne og pålidelighed, hvilket altid har været vores vigtigste salgsparametre.

Jørgen Kejlberg, administrerende direktør for Nordic Firefly, som deltog i et innovationssamarbejde om virksomhedens udendørs solcelledrevne LED-lampe

Målet er gennem øget vækst at skabe ca. 250 nye arbejdspladser i de deltagende virksomheder. Derudover forventes der at være skabt 24 nye innovative virksomheder to til fem år efter projektets afslutning i 2022.

Avancerede faciliteter

Universitetsinkubatoren DTU Link matcher virksomheder med de rette forskningskompetencer og tilbyder adgang til avancerede faciliteter med henblik på udvikling af nye teknologier og produkter. Virksomhederne modtager op til 300 finansierede forskningstimer og kan selv medfinansiere 600 timer til innovationskurser. DTU Link støtter opstart, gennemførelse og afslutning af kurserne, som normalt varer seks til ni måneder.

Desuden tilbyder DTU Link kommerciel validering af det udviklede teknologiske koncept og virksomhedsudvikling efter behov. Der afholdes løbende netværksaktiviteter for deltagende SMV’er for at sikre forankring af innovation og videndeling mellem virksomhederne.

Virksomheden Nordic Firefly fik hjælp fra DTU til at udvikle en lysenhed, der udgør det øverste trin på en redningsstige til brug i havne. Lysenheden omfatter et solcelledrevet lyssystem med elektronik, LED-moduler og et batteri, der alt sammen er udviklet af virksomheden.

Lysenheden oplyser stigen om natten, så mennesker, der falder i vandet, har en større chance for at redde sig i land. Ud fra en matematisk model lavede forskere fra DTU’s afdeling for solceller en simulation af redningsstigens ydeevne under alle tænkelige forhold og påviste, at redningsstigen er pålidelig om vinteren.

Færre emissioner

I samarbejde med DTU’s afdeling for elektroteknologi og vindenergi undersøger Vennerslund Gods, hvordan vedvarende energi kan anvendes til at omlægge Vennerslund fra konventionelt til eldrevet landbrug. Målet er at nedbringe CO2-emissionerne fra landbrugsdriften på Vennerslund Gods kraftigt og derigennem skabe ny viden om bæredygtige energisystemer til brug i landbrugssektoren.

I mellemtiden fremstiller den unge virksomhed Contempehrary den sojabaserede superfood tempeh ved at kombinere oldgamle indonesiske fermenteringsmetoder med ingredienser fra Danmark og Sverige. Forskere fra DTU’s afdeling for fysik hjælper med at udvikle både produktet og produktionen af det.

Samlet investering og EU-finansiering

De samlede investeringer i projektet »Teknologisamarbejde i Region Sjælland« er 4 220 000 EUR, hvoraf EU’s Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrog med 2 360 000 EUR gennem det operationelle program »Innovativt samarbejde mellem virksomheder og viden« for programmeringsperioden 2014-2020. Investeringen hører under prioriteten »Styrket innovation i SMV’er«.