breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Poppodium Doornroosje schudt omgeving Nijmeegs Centraal Station wakker

  • 02 September 2019

Doornroosje, het iconische poppodium van Nijmegen, is verhuisd naar een nieuw onderkomen dat speciaal voor dit doel is gebouwd. Dit innovatieve en markante bouwwerk, gelegen naast het Centraal Station, is ook het tweede thuis voor honderden studenten en het biedt de forenzen uit de stad een grote ondergrondse fietsenstalling. Het is een opvallend voorbeeld dat laat zien dat een slim ontwerp kan voldoen aan een aantal behoeften die op het eerste gezicht met elkaar in strijd lijken en het zet de toon voor de verdere herontwikkeling van het gebied. 

Dit karakteristieke nieuwe onderkomen voor Doornroosje, dat ook onderdak biedt aan studentenwoningen en een grote fietsenstalling, is een opvallend eerste resultaat van de Nijmeegse plannen om deze buurt voor diverse doeleinden te herontwikkelen.

Paul Matthieu, Manager Stadsontwikkeling, Gemeente Nijmegen

Doornroosje betrok het nieuwe onderkomen in 2014 en markeerde die gelegenheid in oktober met een openingsconcert. Deze onvergetelijke „housewarming” luidde een nieuw tijdperk in in de geschiedenis van dit populaire poppodium, dat vier decennia lang in een oud schoolgebouw buiten het centrum gehuisvest was.

Het nieuwe gebouw is een eerste stap in de uitvoering van het plan van de stad om nieuwe, afwisselende activiteiten onderdak te bieden in de nabijheid van het centrale treinstation, een buurt die niet langer voorzag in het brede aanbod van woon-, economische en recreatieve voorzieningen dat nodig is voor een levendig stedelijk gebied. 

Tijd om op te staan!

Sinds de metamorfose heeft Doornroosje zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende poppodia in Nederland. In 2015 kwamen er zo’n 133 000 bezoekers, meer dan twee keer zoveel als voor de verhuizing. Met een totale capaciteit van 1 500 plaatsen is het de grootste voorziening op dit gebied in Oost-Nederland en bijna de helft van het publiek komt van buiten de stad. 

Deze instroom van bezoekers laat het stationsgebied weer bruisen. Door de verhuizing kon Doornroosje nieuwe banen scheppen (15 fte's), maar de invloed op de werkgelegenheid is veel breder omdat veel andere bedrijven – bijvoorbeeld uit de catering- of hospitality-sector – profiteren van de extra belangstelling voor het gebied. 

Geschat wordt dat de bezoekers van het podium samen jaarlijks zo’n 2 miljoen euro uitgeven buiten het gebouw. Doornroosje zelf koopt goederen en diensten in bij een aantal lokale bedrijven. Daarnaast beheert Doornroosje activiteiten op andere locaties in Nijmegen en omgeving. Deze trokken in 2015 bij elkaar zo’n 164 000 extra bezoekers aan en droegen daarmee bij aan de economische ontwikkeling van de stad als geheel. 

Maar Doornroosje en haar aantrekkingskracht zijn maar een deel van het totaalplaatje. Het nieuwe gebouw biedt ook ruimte aan een groot aantal studentenwoningen en aan een enorme fietsenstalling waarvan voornamelijk treinreizende forenzen gebruik maken. De EFRO-steun voor de bouw was specifiek gericht op het deel dat als poppodium is ontworpen.

De betovering verbroken

Het ligt niet echt voor de hand om een luidruchtige ‘Doornroosje’ en honderden studenten die hun slaap hard nodig hebben onder één dak te huisvesten, maar er zijn innovatieve oplossingen gevonden waardoor dit geen problemen oplevert. De hele constructie werd op veren geplaatst om het geluid en de trillingen te dempen en te beperken: van buitenaf, van binnenuit en naar boven richting de woningen, en tussen de twee afzonderlijk popzalen, waardoor meerdere activiteiten tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. 

Innovatie bracht ook de oplossing voor een ander belangrijk probleem: het gebrek aan ruimte voor vrachtauto’s en bestelwagen om in het drukke stationsgebied te keren. Doornroosje maakt gebruik van een rotatielift die het hele voertuig de lucht in tilt en omdraait. Het is het enige poppodium in Europa met deze voorziening.

Andere bijzondere kenmerken zijn vloeren, plafonds en wanden die zo zijn ontworpen dat de geluidssystemen van Doornroosje geen hinder ondervinden van elektromagnetische velden van passerende treinen. Er is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van dikke betonlagen met extra versterkingen om verstoring te voorkomen. 

Eenzelfde aandacht is besteed aan andere aspecten, zoals luchtcirculatie. Daarvoor is een geavanceerd systeem ingebouwd dat de hele locatie ventileert. Tijdens de ontwerpfase is speciaal rekening gehouden met de logistiek zodat alles efficiënt kan verlopen. Zo zijn er specifieke verbeteringen aangebracht om uiteenlopende taken als kaartverkoop aan het loket, backstage-activiteiten en schoonmaken zo eenvoudig mogelijk te maken. 

Het vernieuwde Doornroosje bleef niet onopgemerkt. Het werd twee maal achter elkaar verkozen tot Nederlands poppodium van het jaar, in 2014 en 2015, en het management meldt dat het de belangstelling heeft van internationaal bekende artiesten.

 

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Doornroosje: betoverd door de schone slaapster” bedraagt 13 298 483 euro, waarvan 1 961 428 euro is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „Oost-Nederland” voor de programmeringsperiode 2007-2013.