breadcrumb.ecName
sv Svenska

SAMLA: svenska regioner går samman för en grönare och ljusare livsmedelsbransch

  • 30 July 2020

Flera svenska regioner har gått ihop för att främja landets livsmedelsindustri genom att ge företag bättre tillgång till kunskap, kompetens och infrastruktur. Samarbetet kommer att göra det enklare för mindre företag att vara innovativa och minska sin miljöpåverkan och att skapa konkurrenskraftiga livsmedelsprodukter och tjänster.

Det finns många saker som vi kan och måste göra bättre för att minska livsmedlens påverkan på klimatet om vi samarbetar och drar nytta av varandras kompetens, erfarenhet och verktyg.. SAMLA är bara början på ett nätverk av människor och organisationer med fantastisk livsmedelskompetens, från praktisk kompetens till väldigt strategiska kunskaper. Vi behöver dra nytta av varandras styrkor!

Maria Åberg, senior innovations- och företagsutvecklare, RISE Research Institutes of Sweden

Livsmedelsbranschen är Sveriges fjärde största bransch. Trots det har den fram tills nyligen fått lite uppmärksamhet och stöd. Även om man i landets nya nationella och regionala livsmedelsstrategier har godkänt initiativ som syftar till att stödja hållbar utveckling och tillväxt, så är stödet ofta begränsat till en region.

För att dessa initiativ ska nå framgång krävs det att regionala aktörer samarbetar. Samutveckling för livsmedelsbranschens acceleration (SAMLA) fungerar som samordnare mellan olika regionala organ som vetenskapsparker och konsulter, och mellan regionala och nationella organisationer, för att tillhandahålla en bild av vad små och medelstora företag behöver och hitta sätt att hjälpa dem. SAMLA är ett projekt från Sveriges forskningsinstitut RISE.

Receptet på framgång

Det kan ofta vara tidskrävande och svårt att övertala företag att testa nya metoder. Det är särskilt sant i Sverige där små företag med små marginaler är normen. Den nationella livsmedelsbranschen består av 4 600 företag, varav endast 650 har fler än tioanställda.

Dessa små och medelstora företag står inför liknande utmaningar och kan ha skapat lösningar som de kan dela med sig av.

SAMLA har startat en webbplats för att tillhandahålla rådgivning till små och medelstora företag, och man har utvecklat ett digitalt bibliotek med resurser för innovationsstöd. På webbplatsen samlas information om livsmedelssystemet och den används av företagsutvecklare och myndighetsstrateger. En digital chattplattform hjälper användarna att samarbeta och dela med sig av expertis.

De regionala aktörerna har månatliga videomöten för att hålla sig uppdaterade. En av de regionala aktörerna håller i två möten per år för att hjälpa de andra att lära sig mer om den regionen och för att presentera inspirerande företag och andra initiativ som kan vara till hjälp.

Regionala och nationella partnerskap

Projektet startade från början i tre regioner. Nu deltar elva stycken. Livsmedelsorganisationer och flera myndigheter med ansvar för den nationella livsmedelsstrategin deltar i projektet.

Projektet har lockat mycket intresse från nationella organisationer. SAMLA bidrog till Sveriges livsmedelsstrategi för 2020–2025.

Man erbjöd ett nätverk för att livsmedelsbranschen skulle kunna hitta sätt att lindra effekterna av covid-19-pandemin och ombads bidra vid ett nationellt möte om hur man kan lindra pandemins effekter på branschen.

I de sista stegen i projektet kommer SAMLA att sammanföra upp till 200 företag i ett seminarium som syftar till att skapa ytterligare innovation.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”SAMLA -–SAMutveckling för Livsmedelsbranschens Acceleration” uppgår till 751 500 euro med 355 000 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Nationella regionala fondprogrammet för investeringar i tillväxt och jobb” för programperioden 2014–2020.