breadcrumb.ecName
ro Română

Reabilitarea patrimoniului urban în Alba Iulia transformă orașul și economia locală

  • 26 January 2016

Unul dintre cele mai importante orașe istorice din România se bucură de beneficiile economice și sociale create prin restaurarea patrimoniului său istoric.

Aici puteți găsi vestigii istorice vechi de 2 000 de ani și admira una dintre cele mai mari fortărețe în stil Vauban din Europa Centrală și de Sud-Est.

Dl Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia

Obiectivul principal al proiectului a fost să reînsuflețească Cetatea Alba Carolina prin conservarea și reabilitarea patrimoniului urban, cu valoare adăugată de economia circulară și de noile dezvoltări economice care devin astfel posibile prin intermediul turismului.

Printre activitățile desfășurate s-au numărat conservarea și reabilitarea monumentelor, clădirilor istorice, catedralelor și fortăreței de tip Vauban, construită pe locul castrului roman, împreună cu zidurile și căile de circulație, și îmbunătățirea infrastructurii pentru a impulsiona sectorul turistic al orașului.

Creștere semnificativă a numărului de turiști

În perioada 2005-2014, numărul vizitatorilor orașului a crescut de zece ori, ajungând la 400 000 de vizitatori pe an. Nu în ultimul rând, restaurarea Cetății a fost un factor major care a contribuit la această creștere, pe lângă renovarea de mare amploare a spațiilor urbane, parcurilor și pistelor pentru biciclete. În plus, Cetatea are în prezent o capacitate mai mare de a găzdui evenimente atât naționale, cât și internaționale, un exemplu fiind cele două conferințe internaționale pe care le-a găzduit în 2012.

Premiu de prestigiu

În 2012, Cetatea a primit prestigiosul titlu de Destinație europeană de excelență (EDEN) pentru lucrările de conservare, cu mențiune specială referitoare la faptul că orașul se poate lăuda în prezent cu cea mai mare organizație culturală paneuropeană dedicată conservării patrimoniului.

Colaborarea între autoritățile locale, sectorul privat și Universitate a consolidat parteneriatele între aceste părți, ceea ce a permis dezvoltarea durabilă a municipiului Alba Iulia atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Proiectul a contribuit la crearea și menținerea de locuri de muncă directe mulțumită creșterii semnificative a numărului de turiști. Numărul unităților de cazare pentru turiști a crescut de la 19 în 2011 la 27 în 2014, ceea ce reflectă creșterea de zece ori a numărului de vizitatori în perioada de 9 ani care a precedat anul 2014.

Investiții totale și finanțare UE

Investițiile totale în proiectul „Istoria are un viitor în cealaltă capitală a României” se ridică la 44 670 000 EUR, contribuția din Fondul european de dezvoltare regională al UE fiind de 35 878 000 EUR pentru perioada de programare 2007-2013.