breadcrumb.ecName
fi Suomi

Menestyksen resepti edistää Suomen elintarvike- ja matkailualaa

  • 28 October 2021

Wild Food -hanke auttoi kehittämään elintarvike- ja matkailualaa Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa tuomalla esiin niiden ainutlaatuista arktista luontoa. Villiruokabrändi ja verkkosivusto luotiin mainostamaan tuotteita ja palveluita. Hankkeeseen osallistui noin 50 yritystä.

Wild Food Kuusamo Lapland -hanke yhdistää Kuusamon ja Taivalkosken alueen villiruokaa ja elämyspalveluita tarjoavat paikalliset yritykset.

Wild Food -verkkosivusto

Hanke edisti yhteistyötä ja kumppanuuksia matkailun, vähittäiskaupan ja elintarviketeollisuuden yritysten välillä. Tämän tuloksena perustettiin myyjien ja ostajien verkosto, paikallisten tuotteiden kysyntä kasvoi ja paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden saatavuus parani. 

Monet osallistujat kehittivät menestyksekkäästi uusia tuotteita. Hankkeen yhteydessä järjestettiin kahdeksan opintomatkaa ja luotiin kansainvälisiä yhteyksiä erityisesti Ranskan ja Venäjän kanssa. Paikallista asiantuntemusta vahvistettiin opintomatkojen ja sekä aloittelijoille että ammattilaisille suunnattujen villiruoan kokkauskurssien avulla.

Markkinointi sekä paikallisesti että ulkomailla auttoi mainostamaan villiruokaa ja kehitti brändiä. Yksi hankkeen tärkeimmistä rajat ylittävistä tapahtumista oli Michelin-tähdillä palkittujen ravintoloiden mestarikokkien vierailu Kuusamossa, mikä auttoi luomaan kontakteja Eurooppaan. 

Yhteensä järjestettiin 27 seminaaria ja tapahtumaa, joihin osallistui 6 700 henkilöä. Hankkeen johtaja piti 43 esitystä villiruoasta, hankkeesta julkaistiin noin 200 artikkelia ja se voitti ruokakulttuuripalkinnon.

Luonnon antimet

Wild Food -verkkosivuston määritelmän mukaan villiruoka on paikallisesti tuotettua, vapaana kasvanutta ja peräisin luonnosta. Se valmistetaan luonnosta saaduista raaka-aineista suoraviivaisilla menetelmillä. Menu sisältää paikallista poron ja hirven lihaa, käsin poimittuja marjoja, sieniä ja yrttejä, kalaa järvistä ja joista sekä leipäjuustoa.

Koillismaan seutukunta tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ruokamatkailulle ja elintarvikkeiden vientiyrityksille. Alueen puhtaat vedet ja koskematon arktinen luonto antavat sille merkittävän kilpailuedun, samoin kuin maailmanlaajuisten ruokatrendien tuntemus, innovatiivinen tuotekehitys ja elintarvikkeiden turvallisuutta koskevat tiukat vaatimukset.

Marraskuuhun 2021 mennessä Wild Food -sivustolle oli päässyt yli 20 yritystä, joihin kuuluu aktiviteetteja ja majoitusta tarjoavia yrityksiä, paikallisia elintarviketuottajia, ravintoloita ja vähittäiskauppoja. Jotkut niistä järjestävät seikkailuja ja retkiä, joilla matkailijat pääsevät nauttimaan perinteisestä villiruoasta.

Nostetta matkailulle

Hankkeen edunsaaja, elinkeinojen kehittämisyhtiö Naturpolis, kertoo paikallisen talouden perustuvan matkailuun, puunjalostukseen, elintarviketuotantoon sekä metalli- ja tietoteollisuuteen. Alue on EU:n koillinen portti Venäjälle.

Matkailualaa autetaan selviämään koronapandemian aiheuttamasta taantumasta ja lisäämään kasvuaan toteuttamalla erillinen hanke yhteistyössä paikallisten matkailuyhdistysten kanssa. ”Kansainvälinen matkailu takaisin kasvun tielle” -hanke oli käynnissä toukokuusta joulukuuhun 2021, ja sitä hallinnoi Naturpolis. Hankkeessa keskitytään markkinoimaan aluetta, suojelemaan matkailijoita pandemiaan liittyviltä terveysriskeiltä ja saamaan ulkomailta ja varsinkin Venäjältä tulevat matkailijat takaisin.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

”Villiruoka – Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle” -hankkeen kokonaisinvestointi on 397 363 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen 278 345 eurolla ”Kestävä kasvu ja työpaikat” -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu pk-yritysten kilpailukyvyn parantamista koskevaan painopistealueeseen.