breadcrumb.ecName
ro Română

Calea ferată face legătura între comunitățile din regiunile Centru și Vest din România

  • 20 December 2017

Acest proiect a reabilitat 89,5 kilometri de cale ferată dublă care leagă orașele Sighișoara și Coșlariu din România. Ca rezultat al acestor lucrări, serviciile feroviare au devenit mai eficiente, trenurile circulând cu o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră și în conformitate cu Acordul european privind marile linii internaționale de cale ferată (AGC). 

Cei 89,5 kilometri de cale ferată reabilitați, care leagă localitățile transilvănene Sighișoara și Coșlariu, deservesc mai bine cei aproximativ 1,12 milioane de locuitori din zonă. Tronsonul de linie traversează mai multe centre importante, inclusiv județele Mureș, Sibiu și Alba. 

Trenurile care traversează acest tronson renovat pot acum să circule la viteze cuprinse între 120 și 160 km/h, astfel reducându-se la jumătate durata de călătorie dintre cele două orașe. 

Beneficii atât pentru transporturile de călători, cât și pentru transporturile de mărfuri 

Prin investițiile făcute în legăturile feroviare din România, Uniunea Europeană investește și în economia regiunii, întrucât transportul feroviar aduce beneficii atât locuitorilor, cât și afacerilor. Spre exemplu, prin reabilitarea acestui tronson al căii ferate, proiectul contribuie la creșterea cotei de piață feroviară actuale a traficului de pasageri. Siguranța și confortul pasagerilor cresc și ele ca urmare a timpilor de călătorie mai rapizi posibili grație noului tronson. 

Însă nu doar călătorii vor beneficia de această modernizare. Transportul de mărfuri va cunoaște și el o creștere a cotei de piață. Această rută reprezintă o legătură importantă între două zone economice, iar, drept rezultat al deservirii mai rapide permise de liniile reabilitate, traficul de marfă va deveni un mod de transport mai atractiv și mai competitiv – în special față de transportul rutier. De fapt, în comparație cu transportul rutier, transportul feroviar comercial oferă servicii de o calitate mai mare și mai rapide, bazate pe standardele europene moderne de infrastructură. 

O inițiativă TEN-T 

Acest tronson de cale ferată face parte dintr-o linie care leagă orașul Brașov, aflat în centrul României, de granița cu Ungaria. Ca parte a programului TEN-T al Comisiei Europene, calea ferată reabilitată, care face parte dintr-un coridor internațional, va fi în beneficiul întregii Românii și al Europei. 

Programul TEN-T este dedicat îmbunătățirii mobilității în întreaga Europă prin intermediul proiectelor care construiesc și modernizează infrastructura de transport. Prin intermediul proiectelor desfășurate în toate statele membre ale UE, care cuprind transportul aerian, feroviar, rutier și maritim, programul ajută UE să își atingă obiectivul de a utiliza mobilitatea pentru a promova competitivitatea, ocuparea forței de muncă și coeziunea. 

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria, tronsonul Sighișoara-Coșlariu – faza II” este de 356 903 805 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 201 465 529 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția face parte din prioritatea „Locuri de muncă, creștere economică și investiții”.