breadcrumb.ecName
ro Română

Asigurarea unei surse de apă curate pentru județul Mehedinți

  • 20 December 2017

Proiectul a modernizat serviciile de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apelor uzate în toată Regiunea Sud-Vest Oltenia, furnizând, astfel aproape întregii populații, o sursă sigură de apă potabilă de calitate.

Având ca scop asigurarea accesului la o sursă sigură de apă potabilă curată pentru locuitorii din Regiunea Sud-Vest Oltenia, proiectul a modernizat infrastructura de alimentare cu apă potabilă și de colectare a apelor uzate din zonă. Astfel, cei 138 220 de locuitori din zona județului Mehedinți au acum acces la apă potabilă curată și se bucură, de asemenea, de o sănătate și calitate a vieții îmbunătățite. În plus, poluarea din zonă a scăzut în mod semnificativ, ceea ce este benefic pentru mediul înconjurător din jurul municipalităților Drobeta Turnu Severin, Strehaia, Vânju Mare, Baia de Aramă, Șimian, Gura Văii, Cujmir, Braniște și Comanda.

O infrastructură nouă

Ca parte a eforturilor sale de a moderniza sistemul de alimentare cu apă potabilă al județului, proiectul a vizat construirea a 9,31 km de conductă principală destinată transportului apei tratate. De asemenea, prin proiect au fost reabilitate opt rezervoare de apă, rețeaua de distribuție a fost extinsă cu 154,97 km și au fost construite opt instalații de clorurare noi în cadrul sistemului de distribuție. Printre alte lucrări efectuate au s-au numărat finalizarea unui sistem de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA) și modernizarea stației de tratare a apei potabile din Baia de Aramă.

În ceea ce privește modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă din județ, prin proiect au fost reabilitate și extinse șapte surse de apă. Pentru ca sistemele de colectare și epurare a apei uzate să ajungă la cât mai mulți locuitori posibil, proiectul avea prevăzut ca obiectiv extinderea rețelei de canalizare cu 137,28 km, dar și reabilitarea a 8,52 km din rețeaua existentă. Printre alte lucrări efectuate s-au numărat reabilitarea și construirea a 33 de stații de pompare a apelor uzate, modernizarea stației de epurare a apelor uzate din Drobeta Turnu Severin, precum și construirea unei noi stații de epurare a apelor uzate în localitățile Strehaia, Cujmir și Gura Văii.

Datorită tuturor acestor eforturi, 99,6 % din populația zonei vizate de proiect este racordată la rețeaua de apă potabilă, având acces la apă potabilă de calitate.

Efort continuu

Acest proiect încheie faza a II-a a unui efort continuu în vederea îmbunătățirii infrastructurii de apă din județul Mehedinți. Pe parcursul primei faze, care s-a derulat în timpul perioadei de programare 2007-2013, au fost puse în aplicare aproximativ o treime din modernizările planificate. Odată cu finalizarea celei de a doua faze, 51 % din toate lucrările programate au fost finalizate, restul lucrărilor urmând a se finaliza până la sfârșitul lui 2019.

Situat în partea de sud-vest a României, județul Mehedinți se învecinează cu Serbia și cu Bulgaria. Fiind o zonă cu un caracter agricol pronunțat, Mehedințiul a fost o zonă rurală de-a lungul istoriei, mulți dintre locuitorii săi nefiind astfel racordați la sursele de apă din zonele urbane. Însă odată cu finalizarea întregului proiect, toți cetățenii vor avea o mai bună calitate a vieții, apă potabilă mai sigură și mai accesibilă, precum și un mediu înconjurător mai bine protejat.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Mehedinți – faza II” este de 59 707 311 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 39 063 395 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.