breadcrumb.ecName
ro Română

Apă potabilă de calitate pentru locuitorii din județul Arad

  • 20 December 2017

Mai mulți români au acum acces la o sursă sigură de apă potabilă, datorită unui proiect finanțat de UE având ca obiectiv modernizarea și extinderea infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare din județul Arad.

Prin modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă și de colectare a apelor uzate, proiectul a contribuit la asigurarea accesului celor 252 876 de locuitori ai zonei la o sursă sigură de apă potabilă curată. Prin urmare, locuitorii au acum o calitate de viață și sănătate generală îmbunătățite.

Județul Arad este situat în Regiunea Vest a României, de-a lungul frontierei cu Ungaria, și cuprinde următoarele municipalități: Arad, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana, Fântânele, Ghioroc, Cuvin, Miniș, Macea, Păuliș, Șiria și Galșa. Datorită apei curate asigurate de pe urma acestui proiect, fiecare dintre aceste municipalități și zonele din vecinătatea acestora beneficiază, de asemenea, și de o reducere semnificativă a poluării.

Infrastructură îmbunătățită

În cadrul proiectul au avut loc lucrări atât la sistemele de alimentare cu apă potabilă, cât și la cele de colectare și epurare a apei uzate din județ. În ceea ce privește infrastructura de apă potabilă, proiectul a vizat reabilitarea sursei de apă potabilă din localitatea Ineu, extinderea cu 5 km a rețelelor de distribuție ale sistemului, precum și reabilitarea a 10 km din acestea. Cât despre sistemele de colectare și tratare a apei uzate din județ, proiectul a vizat extinderea cu 28 km a rețelei de canalizare și reabilitarea a încă 5 km din aceasta. În plus, au fost modernizate două stații de pompare a apelor uzate, s-au construit 2 km de canal colector și renovate șase stații de epurare a apelor uzate.

Ca rezultat direct al acestor eforturi, 98 % din populația din zona proiectului este racordată acum la rețeaua de apă, având astfel acces la apă potabilă de calitate din sursă sigură. Totodată, 96 % din populație este racordată la sistemul de canalizare.

Mai sunt multe de făcut

Acest proiect încheie faza a II-a a unui efort continuu în vederea îmbunătățirii infrastructurii de apă din întreaga regiune. Pe parcursul primei faze, care s-a derulat în timpul perioadei de programare 2007-2013, au fost puse în aplicare aproximativ o treime din modernizările planificate. Odată cu finalizarea celei de a doua faze, aproximativ 51 % din toate lucrările programate au fost finalizate, restul lucrărilor urmând a se finaliza până la sfârșitul lui 2019. Până în prezent, în județul Arad, lucrările din proiect au fost realizate în proporție de 4 %.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Arad – faza II” este de 42 938 974 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 27 443 118 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.