breadcrumb.ecName
ro Română

Asigurarea alimentării cu apă curată a județului Teleorman din România

  • 17 November 2017

Proiectul a îmbunătățit sistemele de alimentare cu apă și de canalizare pentru cei 130 000 de locuitori ai județului Teleorman din Regiunea Sud-Muntenia a României.

Proiectul a prevăzut lucrări ample și cuprinzătoare de reabilitare a sistemelor locale de apă și canalizare în vederea asigurării alimentării cu apă curată pentru cei 130 000 de locuitori din județul Teleorman. 

Drept rezultat, sistemul întrunește acum standardele privind apa impuse de politica de mediu a UE și a României. Mai mult decât atât, locuitorii din Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Zimnicea și Videle au acum cu toții acces la o sursă de apă curată și beneficiază de un sistem sigur de epurare a apei uzate. 

Lucrări și construcții ample

Dat fiind că agricultura este una dintre principalele ocupații ale locuitorilor județului Teleorman, accesul la apă sigură și de calitate poate fi deosebit de dificil. Astfel, proiectele precum acesta au o contribuție importantă la atingerea de către UE a propriilor obiective privind alimentarea cu apă curată chiar și în zonele rurale.

Pentru a îmbunătăți colectarea, tratarea și distribuția apei în regiune, proiectul a finanțat o serie de lucrări de reabilitare, construcție și extindere a infrastructurii de apă a zonei. Printre acestea s-au numărat:

reabilitarea surselor de apă subterane și a structurilor de captare din râu;reabilitarea conductelor de transport al apei;reabilitarea și extinderea conductelor de distribuție a apei;construirea și reabilitarea stației de pompare și a stațiilor de clorinare a apei;construirea și reabilitarea rezervoarelor de apă;implementarea unui sistem de contorizare a apei;extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare;cinci stații de epurare a apelor uzate;renovarea și construirea rezervoarelor și a puțurilor.

Promovarea obiectivelor UE 

Prin politica sa privind apa potabilă, UE contribuie la garantarea faptului că apa destinată consumului uman poate fi consumată de-a lungul întregii vieți. Printre pilonii-cheie ai acestei politici se numără:

asigurarea controlului calității apei potabile prin standarde bazate pe cele mai recente dovezi științifice;garantarea unei monitorizări, evaluări și aplicări eficiente și eficace a calității apei potabile;informarea adecvată, potrivită și la timp a consumatorilor;contribuția la politica mai amplă a UE privind apa și sănătatea.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Teleorman, faza II” este de 15 416 005 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 10 919 670 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.