breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Plan Einstein (U-RLP): een opvangcentrum voor vluchtelingen dat verbonden is met de buurt

  • 11 January 2019

Het U-RLP-project in de gemeente Utrecht biedt een innovatieve aanpak voor de integratie van asielzoekers in stedelijke gemeenschappen. Er is naast een asielcentrum een gemeenschappelijke leefomgeving ontwikkeld met woningen voor jonge buurtbewoners, met daarnaast persoonlijke en professionele ontwikkelingsprogramma's voor zowel asielzoekers als buurtbewoners.

Samen leven, leren en je ontwikkelen schept een gemeenschappelijk sociaal vermogen tussen nieuwkomers en bewoners om sociale verandering op gang te brengen en nieuwe arbeidskansen te bieden. Mensen putten kracht, inspiratie en moed uit de vele betekenisvolle ontmoetingen.

Maarten van Ooijen, wethouder van Utrecht

Dankzij het project worden zinvolle ontmoetingen mogelijk gemaakt tussen de lokale bevolking en asielzoekers, waardoor er minder angst is en meer wederzijds begrip. De inclusieve aanpak heeft ook een positieve invloed gehad op de persoonlijke ontwikkeling en het gevoel van welzijn van de deelnemers.

Een oplossing waarbij iedereen wint

Het project, lokaal bekend als Plan Einstein, werd in eerste instantie door Utrecht en de projectpartners ontwikkeld om lokale problemen aan te pakken toen de gemeente besloot om een opvangcentrum voor vluchtelingen in de wijk Overvecht te realiseren. De wijk had een grote vraag naar huisvesting en er wonen veel mensen met een laag inkomen. U-RLP bood een manier om het wederzijdse begrip te verbeteren, tijdelijke huisvesting te bieden, professionele ontwikkeling te bevorderen en professionele netwerken voor bewoners en asielzoekers te creëren.

Het centrum ligt aan Einsteindreef, waar de lokale naam van het project aan ontleend is. Vanaf het begin van het project in november 2016 zijn er jonge Nederlanders komen wonen. De vluchtelingen arriveerden in de eerste helft van 2017 toen de opvangfaciliteiten werden voltooid. 

Het project werkt volgens het principe „activering vanaf dag 1”, waarbij mensen vanaf het begin kunnen integreren. Daarnaast worden er cursussen zakelijk Engels en internationaal ondernemerschap aangeboden, biedt men individuele coaching en worden er professionele ontwikkelingsevenementen georganiseerd. 

Het creëren van een gemeenschap staat centraal bij het succes van het project. Een open dag in september 2017 trok 600 deelnemers, zowel vluchtelingen als buurtbewoners. Uit het project zijn spontane sociale initiatieven voortgekomen, zoals „Radio Einstein”, de radiozender van de gemeenschap. Inmiddels zijn er buurtbewoners die na de ondernemerschapstraining een bedrijf zijn gestart, zijn vluchtelingen begonnen met vrijwilligerswerk in de stad en hebben andere buurtbewoners en vluchtelingen hun studie voortgezet.

Voorbeeld van integratie

Het project illustreert de bredere aanpak van de integratie van vluchtelingen in Utrecht, waarbij vrijwilligers en professionals samenwerken in overleg met belanghebbenden. Formele partners van U-RLP zijn VluchtelingenWerk Nederland, SOCIUS (jongerenhuisvesting), de Social Impact Factory, het Utrechtse centrum voor ondernemerschap, Volksuniversiteit Utrecht, de universiteit van Roehampton en de universiteit van Oxford. 

Het integratiemodel van U-RLP is inmiddels door de Nederlandse overheid overgenomen. Het project werd in maart 2018, als voorbeeld van hoe sociale cohesie kan worden ontwikkeld, ook aan vertegenwoordigers van andere lokale overheden gepresenteerd op het EUROCITIES Social Affairs Forum. 

Aangezien de huur van het gebouw in november 2018 afliep, passen de projectpartners de geleerde lessen momenteel toe op Plan Einstein Haydn, de centrale opvangvoorziening van de gemeente Utrecht. In ruimere zin zijn zij van plan om de opgedane kennis te integreren in het migratiebeleid van de gemeente Utrecht en deze te blijven delen met andere steden en organisaties.

Video: 

EuronewsRoad Trip project

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „U-RLP Utrecht Refugee Launch Pad” bedraagt 2 778 313 EUR, welk bedrag volledig wordt bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het “Urban Innovative Actions” initiatief voor 2014-2020.