breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

PHYGITAL: Κοινοτικά εργαστήρια σε χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου δημιουργούν έξυπνα συστήματα ανοιχτού πηγαίου κώδικα χάρη στο Interreg

  • 10 July 2020

Δημιουργώντας τρεις «χώρους δημιουργίας» – εργαστήρια κατασκευής εργαλείων που παρέχουν κατάρτιση – το PHYGITAL βοήθησε μικρές επιχειρήσεις και ερασιτέχνες σε Ελλάδα, Αλβανία και Κύπρο να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις σε τοπικά προβλήματα. Το έργο ανέπτυξε μια συνεργατική κουλτούρα σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ο στόχος του έργου ήταν η εφαρμογή του πιλοτικού μοντέλου "παγκόσμιος σχεδιασμός, τοπική κατασκευή", ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων αυξάνοντας τα παγκόσμια ψηφιακά κοινά γνώσεων. Τα εν λόγω δίκτυα μπορούν να αναζωογονήσουν τοπικές κοινότητες και τοπικές οικονομίες στην Ευρώπη.

Έλενα Μπάρκα, διευθύντρια επικοινωνίας, Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ)

Οι πόροι «ανοιχτού πηγαίου κώδικα» στους οποίους ο καθένας μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση, και οι οποίοι είναι γνωστοί ως ψηφιακά κοινά, προσελκύουν το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η έννοια δεν είναι εξίσου γνωστή σε αγροτικές ή παραδοσιακές κοινότητες που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε υποδομές ΤΠΕ ή συνεργατικούς χώρους.

Στην Ελλάδα, το έργο έδωσε έμφαση στη βοήθεια σε αγρότες και παραγωγούς τροφίμων μικρής κλίμακας. Στην Κύπρο, το PHYGITAL στήριξε τις κοινωνικές τέχνες, ενώ οι δράσεις στην Αλβανία προώθησαν την πολιτιστική κληρονομιά.

Κοινοτικά εργαστήρια για την ανταλλαγή ιδεών

Ο χώρος Τζουμέικερς στην Κεντρική Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν συνεργατικά εργαλεία για τη γεωργία μικρής κλίμακας. Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με εργαλεία για την κοπή και επεξεργασία σιδήρου και ξύλου, μικροεπεξεργαστές, τρισδιάστατους εκτυπωτές και σαρωτές. Οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν τον χώρο για να κατασκευάσουν έναν μετεωρολογικό σταθμό, ένα σύστημα συγκομιδής λαχανικών, ένα θερμοκήπιο και ένα πιεστήριο φρούτων.

Ο δημιουργικός χώρος Λακατάμια, κοντά στη Λευκωσία στην Κύπρο, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κουστουμιών, σκηνικών αντικειμένων και σκηνικών. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις δημιούργησαν πέντε πρωτότυπα για δωρεάν λογισμικό ανοιχτού πηγαίου κώδικα και εξοπλισμό. Οι οδηγίες κατασκευής για αυτά τα πρότυπα είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Στην Κορυτσά, στην Αλβανία, φοιτητές συνεργάστηκαν με επιχειρήσεις πολιτιστικού τουρισμού. Οι συμμετέχοντες απέκτησαν νέες δεξιότητες χρησιμοποιώντας τεχνολογίες κατασκευής όπως τρισδιάστατους εκτυπωτές και μηχανουργικά εργαλεία με τη βοήθεια υπολογιστή, μια μέθοδος που είναι γνωστή ως ψηφιακός έλεγχος υπολογιστή.

Από κοινού αξιοποίηση των οφελών 

Αυτοί οι συνεργατικοί χώροι λειτουργούν ως καταλύτης για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τοπικές προκλήσεις αξιοποιώντας την έρευνα και τη γνώση. Συνεδρίες κατάρτισης και πολλά σεμινάρια διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του PHYGITAL.

Το έργο προσπάθησε να καθιερώσει πρότυπα για δημιουργικούς χώρους, καθώς δεν έχουν θεσπιστεί πρωτόκολλα ή κανονισμοί ασφαλείας για εργαστήρια κατασκευής συστημάτων ανοιχτού πηγαίου κώδικα.

Η κοινότητα Τζουμέικερς σχεδιάζει να ιδρύσει μια νομική οντότητα που θα επιτρέψει στον χώρο τους να λειτουργήσει για τα επόμενα χρόνια και να εξασφαλίσει τον βιώσιμο βιοπορισμό των συμμετεχόντων. Κάποια από τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν, όπως ένας μύλος για αρωματικά φυτά, έχουν επιδείξει τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία.

Υπάρχει ελπίδα ότι και τα τρία εργαστήρια θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ώστε να υιοθετούν μεθόδους βιώσιμης παραγωγής και να αναπτύσσουν τοπικά συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ 

Η συνολική επένδυση για το έργο «PHYGITAL» είναι 800 486 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 680 413 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βαλκάνια-Μεσόγειος» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».