breadcrumb.ecName
fi Suomi

Avoimia innovaatioalustoja Suomen media-alalle

  • 29 August 2017

MEDAIA-hankkeessa kehitettiin innovaatioalustoja ja -menetelmiä helsinkiläisille ja tamperelaisille media-alan yrityksille.

MEDAIAN kokeiluissa eri toimijat tekivät yhteistyötä edistääkseen tietojen ja ajatusten vaihtoa verkostossa. Näin rikottiin bunkkereita, joita nykyiset valtarakenteet voivat synnyttää.

Leena Mäkelä, projektikoordinaattori

Kestävää kaupunkikehitystä Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa edistetään strategialla nimeltä ”6aika– Avoimet ja älykkäät palvelut”.

Strategialla on rahoitettu useita innovatiivisia hankkeita eri puolilla maata. Yksi niistä oli MEDAIA, jossa toteutettiin 13 avoimeen innovaatiotoimintaan perustuvaa nopeaa ja pienimuotoista kokeilua. 

Hanke perustui ajatukseen, että median avulla voidaan luoda kaupunkipalveluja ja kestävää kaupunkikehitystä. Siinä onnistuttiin esittelemään uusia yhteistoimintamalleja ja innovointimenetelmiä medialähtöisille tuote- ja palvelukonsepteille. 

Kohti palveluteollisuutta

Digitalisaatio on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen media-alaan. Monilla tuotteiden valmistukseen keskittyneillä yrityksillä on ollut vaikeuksia määritellä itseään uudelleen palveluyrityksiksi. MEDAIA-hankkeella autettiin paikallista mediateollisuutta selviytymään tästä siirtymävaiheesta. Siinä tuettiin uusien mediakokemusten kehittämistä avointen innovaatioalustojen ja verkostoitumisen avulla.

Tavoitteen saavuttamiseksi hankkeessa kehitettiin innovaatioalustoja ja -menetelmiä, joilla voitiin suorittaa erilaisia pienimuotoisia kokeiluja. Kokeilujen aiheet, menetelmät ja yhteistyökumppanit vaihtelivat, mutta ne kaikki perustuivat nopeisiin menetelmiin, kuten lean innovation  menetelmään. Toisena yhteisenä piirteenä oli keskittyminen korkeakoulujen, opiskelijoiden, pienyritysten ja julkisen sektorin väliseen yhteistyöhön ja niiden välisten kumppanuuksien luomiseen. 

Immersiivinen fanikokemus

Yksi kokeiluista liittyi suosittuun Uusi päivä -televisiosarjaan. Kokeilun tavoitteena oli saada lisää tietoa siitä, miten virtuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää katsojakokemuksen parantamisessa. Sarjan faneille annettiin 360 asteen virtuaalilasit. He seurasivat laseilla kokeilua varten kuvattua kohtausta, jossa he pystyivät reaaliaikaisesti olemaan vuorovaikutuksessa ja keskustelemaan näyttelijöiden kanssa. Kohtauksessa oli myös monia muita ainutkertaisia sisällöllisiä piirteitä. 

Katselun jälkeen MEDAIA-tutkijat kyselivät faneilta näiden mielipiteitä kokemuksesta. Tutkijat halusivat etenkin tietää, tunteeko katsoja olevansa mukana virtuaalikohtauksessa eri tavalla kuin perinteisessä televisiokohtauksessa ja miten hän kokee keskusteluihin osallistumisen. Haastattelut osoittivat, että katsojat nauttivat kokemuksesta ja varsinkin siitä, että he tunsivat olevansa ”osana toimintaa”. 

Tutkimuksen tulokset julkaistiin, jotta muutkin mediat ja sisällön tarjoajat voivat kehittää paremmin virtuaalitarjontaansa. Hankkeessa onnistuttiin myös parantamaan henkilöstön osaamista ja luomaan eri alojen yhteisiä virtuaalitodellisuus- ja uusmediaverkostoja. Hankkeen aikana testattiin opiskelijoiden ja yritysten välisiä uusia yhteistyömalleja ja käynnistettiin useita pienkampanjoita.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

Hankkeen ”6AIKA: MEDAIA – Median avoimet innovaatioalustat, Tampereen ammattikorkeakoulu Oy” kokonaisinvestointi on 327 938 euroa, johon EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu 163 969 euron rahoitusosuudella ohjelmakaudella 2014–2020 toteutettavasta ”Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020”  rakennerahasto-ohjelmasta. Investointi kuuluu työllisyyttä, kasvua ja investointeja koskevaan painopistealueeseen.