breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Νέα τεχνολογία βοηθά τις υπηρεσίες διάσωσης της Ελλάδας να σώζουν ζωές και να αυξάνουν την ασφάλεια στη θάλασσα

  • 18 February 2021

Η νέα τεχνολογία δορυφορικής επικοινωνίας για τις υπηρεσίες διάσωσης, το Λιμενικό και την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, θα επεκτείνει την περιοχή εποπτείας τους και θα καταστήσει δυνατό να εντοπίζουν με ακρίβεια τα σήματα κινδύνου, να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και να σώζουν ζωές.

«Με αυτό το έργο, οι πάροχοι υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης λαμβάνουν αναβαθμισμένη τεχνολογία, εξασφαλίζοντας μια πιο άμεση και ακριβή απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.»

Μαρίνα Ζώτου, Μονάδα Α, Προγραμματισμός και Αξιολόγηση, Μέλος της Ομάδας Επικοινωνίας

 

Ο δικαιούχος του έργου, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης και το Λιμενικό Σώμα θα αποκτήσουν οκτώ δορυφορικές κεραίες, εξοπλισμό και λογισμικό για επίγειους σταθμούς χαμηλής γήινης τροχιάς (LEO), μέσης γήινης τροχιάς (MEO) και γεωστατικής τροχιάς (GEO). Περιλαμβάνεται επίσης εξοπλισμός και λογισμικό κέντρου ελέγχου αποστολών, εξοπλισμός ραδιοφωνικής σύζευξης και τρία συστήματα ελέγχου διάσωσης. Η συμφωνία με τον προμηθευτή περιλαμβάνει εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη για επτά χρόνια.

Οι δορυφορικές κεραίες θα εγκατασταθούν σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα παρακολουθούν τους δορυφόρους MEO, LEO και GEO για να εξασφαλίζουν γρήγορη, ακριβή τοποθεσία εκπομπής σημάτων κινδύνου από αεροσκάφη, πλοία και ανθρώπους. Ο εξοπλισμός διαχείρισης και εποπτείας θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.

Μειωμένος χρόνος απόκρισης και μεγαλύτερη περιοχή κάλυψης

Το νέο σύστημα θα μειώσει τους χρόνους απόκρισης σε 15 λεπτά το πολύ. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη μιας κλήσης κινδύνου, τον εντοπισμό της θέσης της και την κοινοποίησή της σε υπηρεσίες διάσωσης. Προηγουμένως, οι χρόνοι απόκρισης κυμαίνονταν από 20 λεπτά έως 2,5 ώρες.

Από το 2008, το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών ανταποκρίθηκε κατά μέσο όρο σε 6,3 σήματα κινδύνου ανά έτος στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, με τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί να είναι 11 το 2010. Κατά την ίδια περίοδο, ανταποκρίθηκε κατά μέσο όρο σε 126 εσφαλμένα σήματα κινδύνου ετησίως, με τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί να είναι 170 το 2011.

Αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν ραδιοφάρους κινδύνου που ενεργοποιήθηκαν εκτός της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας και που ελήφθησαν από τα συστήματα της Ελλάδας ή προωθήθηκαν στη χώρα από άλλες χώρες.

MEOSAR

Ο εξοπλισμός που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο αυτού του έργου θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους δέκτες έρευνας και διάσωσης μέσης γήινης τροχιάς (MEOSAR). Αυτοί βρίσκονται σε δορυφόρους που ανήκουν στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη και τοποθετούνται σε υψόμετρα από 19 000 μέχρι 24 000 χλμ. πάνω από τη Γη. Το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο και επιτρέπει σχεδόν άμεσο εντοπισμό σημάτων κινδύνου σε οποιοδήποτε σημείο της γης.

Αυτό το σύστημα είναι καλύτερο συγκριτικά με τους γεωστατικούς δορυφόρους, οι οποίοι υπερίπτανται πάνω από ένα σταθερό σημείο στην επιφάνεια της γης σε υψόμετρο περίπου 35 km, και όπου είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν τοποθεσίες, και συγκριτικά με τους δορυφόρους LEO που βρίσκονται σε υψόμετρα από 160 km μέχρι 1000 km.

Η περιοχή κάλυψης που παρέχεται από τους δορυφόρους MEOSAR είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από αυτήν που παρέχεται από τους δορυφόρους της LEOSAR. Οι πέντε δορυφόροι LEOSAR που βρίσκονται σε τροχιά δεν παρέχουν συνεχή κάλυψη σε καμία περιοχή του πλανήτη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στη λήψη σημάτων κινδύνου.

Αντιθέτως, υπάρχουν περίπου 50 δορυφόροι MEOSAR σε τροχιά, και υπάρχουν σχέδια για εκτόξευση περισσότερων. Το σύστημα εγγυάται ότι ένας ενεργοποιημένος ραδιοφάρος κινδύνου θα εντοπίζεται αμέσως.

Οι κεραίες MEOSAR της Ελλάδας βρίσκονται στην Κερατέα, στην Ανατολική Αττική, και μπορούν να λαμβάνουν σήματα κινδύνου σε ακτίνα 2 500 χλμ., περίπου από το νότιο άκρο της Φινλανδίας στα βόρεια, την ακτή του Τουρκμενιστάν στα ανατολικά, το Σουδάν στα νότια και από το δυτικό τμήμα της Ισπανίας. Εκτός αυτής της περιοχής, οι ραδιοφάροι κινδύνου θα εξακολουθούν να εντοπίζονται, αλλά με λιγότερη ακρίβεια.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ 

Η συνολική επένδυση για το έργο «Αναβάθμιση του ελληνικού δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης για αποστολές έρευνας και διάσωσης» είναι 5 384 624 EUR, με το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ να συνεισφέρει 4 576 930 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών».