breadcrumb.ecName
fi Suomi

Helsingissä kokeillaan uusia kestäviä liikkumisratkaisuja

  • 05 July 2020

Perille asti -hanketta toteutetaan Helsingin metropolialueella. Siihen on osallistunut kansalaisia, paikallisviranomaisia, yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja liikkumispalvelu- sekä matkailualan yrityksiä. Mikä hankkeen tavoite oli? Siinä pyrittiin kehittämään älykkäämpiä, helpompia ja kestävämpiä liikkumistapoja. Siinä kokeiltiin uusia lähestymistapoja markkinalähtöisten, julkisen ja yksityisen sektorin liikkumispalveluiden kehittämiseen ja testaamiseen. Tavoitteena oli lisätä kiinnostusta julkisen liikenteen käyttöön, löytää innovatiivisia työmatkaliikkumisen muotoja, kehittää liikkumisratkaisuihin perustuvaa liiketoimintaa, vähentää autoilua sekä edistää vähähiilistä taloutta.

Hankkeella pyritään parantamaan asukkaiden, työssäkäyvien sekä kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden liikkuvuutta Helsingin metropolialueella sekä täydentämään nykyistä liikennejärjestelmää. Tavoitteena on löytää uusia markkinalähtöisiä ja älykkäitä liikkumisratkaisuja ja -palveluita matkailu- ja palvelualojen yrityksille, jotta ne voivat sisällyttää kyseiset ratkaisut tarjontaansa.

Mira Rajalakso, Perille asti -hankkeen projektipäällikkö, Vantaan kaupunki

Perille asti -hankkeessa tunnistettiin eri kohderyhmien liikkumistarpeita ja vastattiin niihin 21:llä liikkumisratkaisuja koskevalla kokeiluhankkeella. Niillä pyrittiin parantamaan eri kohteiden saavutettavuutta Helsingissä ja sen lähialueilla, mukaan lukien Espoossa ja Vantaalla. Ratkaisuihin kuuluivat vesi- ja maakulkuneuvojen yhteiskäyttö, uusi polkupyörien vuokrauskonsepti, audio- ja digitaalitekniikkaa hyödyntävät opastetut kierrokset, merellisiin kohteisiin suuntautuvat peer-to-peer-kuljetus- ja vuokrauspalvelut, alueelliset liikkumis- ja pysäköintiratkaisut sekä tilattavuuteen perustuvat liikkumispalvelut.

Kyseisten kokeilujen tulokset luovutettiin suomalaisille ja ulkomaisille yhteistyökaupungeille ja -yrityksille nykyisen julkisen liikennejärjestelmän täydentämiseksi sekä älykkään ja kestävän liikkumisen edistämiseksi.

Liikkumishaasteiden ratkaiseminen

Vaikka Helsingin metropolialueella on hyvin toimiva julkinen liikennejärjestelmä, virkistysalueet, matkailukohteet ja uudet työssäkäynti- ja asuinalueet voivat olla vaikeasti saavutettavissa ilman autoa. Kyseiset haasteet voivat estää yritysten laajenemisen. Kestävien liikenneyhteyksien tarjoaminen edellä mainittuihin määräpaikkoihin myös älykkäitä liikennejärjestelmiä hyödyntäen voisi luoda paljon uusia taloudellisia mahdollisuuksia.

Älykkäiden ratkaisujen kehittämistä voidaan nopeuttaa tekemällä hyvin suunniteltuja kokeiluja tarkoitukseen sopivilla alueilla. Ennen kokeilujen käynnistämistä hankkeessa selvitettiin potentiaalisten kumppaniyritysten ja liikennepalveluiden käyttäjien pääasiallisia tarpeita. Näin varmistuttiin eri palveluiden kysynnän tasosta. Lisäksi hankkeen keskittymisalueet ja kohderyhmät määriteltiin huolella. Samoin hankkeen haasteet tunnistettiin ja niistä keskusteltiin.

Kokeilualueet

Ratkaisuja kokeiltiin monilla alueilla, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Jätkäsaari sijaitsee avomeren äärellä Helsingin kantakaupungin lounaiskärjessä. Jätkäsaari on uusi asuinalue, jossa sijaitsee vilkas satama. Alueella on vähennettävä ruuhkia, päästöjä sekä muita liikenteen aiheuttamia haittoja. Nuuksion kansallispuiston osalta tavoitteena oli löytää älykkäitä tapoja kannustaa ihmisiä tulemaan kansallispuistoon ilman autoa sekä tarjota reaaliaikaista tietoa paikallisista palveluista. Lisäksi tavoitteena oli kehittää älykkäitä liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä.

Merellisen Rantaraitti-retkeily- ja pyöräilyreitin osalta hankkeessa pyrittiin kartoittamaan tapoja parantaa rannikon ja urbaanin saaristoalueen saavutettavuutta. Vantaan Aviapoliksen alueen liikenne on henkilöautopainotteista, ja autoissa on yleensä vähän matkustajia. Näin ollen tavoitteena oli tunnistaa työmatkaliikkumisen muotoja, jotka täydentävät julkista liikennettä ja lieventävät autoilun vaikutuksia. Helsinki-Vantaan lentoaseman osalta taas kehitettiin ratkaisuja, joilla pyrittiin varmistamaan liikkumisen sujuvuus matkailijoille, jotka haluavat tutustua Vantaan matkailukohteisiin ja palveluihin.

Markkinalähtöistä älykästä liikkumista

Kokeiluissa on tuotettu uutta tietoa älykkäiden urbaanien liikkumispalveluiden markkinalähtöisen käyttöönoton vaatimuksista ja mahdollisuuksista. Tämä koskee myös pieniä markkinoita. Perille asti -hankkeessa kyseiset tiedot kerättiin palveluntuottajille tarkoitettuun kehitysalustaan. Tietojen avulla palveluntuottajat voivat lisätä ymmärtämystään käyttäjien ja yritysten tarpeista ennen kuin aloittavat uusien tuotteiden kehittämisen. Hankkeessa julkaistaan opas menestyksekkäiden liikkumiskokeiluiden suorittamisesta.

Perille asti -hanke on osa 6Aika-strategiaa, jossa Suomen kuusi suurinta kaupunkia – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu – sekä muut kumppanit jakavat tietoa ja kokemuksiaan rakentaakseen luottamusta ja vastatakseen kaupungistumisen yleisiin haasteisiin.

Vuonna 2014 käynnistetyssä strategiassa on luotu verkosto, johon kuuluu satoja asiantuntijoita. Strategiaan kuuluvissa hankkeissa yritykset testaavat tuotteita ja palveluita kaupunkiympäristöissä ja saavat käyttäjiltä palautetta, jonka avulla ne voivat parantaa kyseisiä tuotteita ja palveluita.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

Perille asti -hankkeen kokonaisinvestointi on 1 858 238 euroa. Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen 1 245 019 eurolla Kestävä kasvu ja työpaikat -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu uusimman tiedon ja osaamisen tuottamista ja hyödyntämistä koskevaan painopisteeseen.