breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Νέα υποδομή αποχέτευσης στον δήμο Μαραθώνος, Ελλάδα

  • 19 April 2021

Αυτό το έργο θα κατασκευάσει υποδομές για τη μεταφορά, την επεξεργασία και τη διάθεση των λυμάτων στον Μαραθώνα, στην περιφέρεια Αττικής. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο δήμος συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα αρθεί το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν για τη μη υλοποίηση βελτιώσεων.

Περίπου 188 χλμ. αποχετευτικών σωληνώσεων θα τοποθετηθούν στους οικισμούς της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα. Έπρεπε να είχαν εγκαταστήσει συστήματα συλλογής λυμάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2000 και 2005, αντίστοιχα.

Εφόσον δεν το έπραξαν, τον Οκτώβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 3 640 000 ευρώ για κάθε έξι μήνες καθυστέρησης στη συμμόρφωση με την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της ΕΕ και εφάπαξ ποινή 10 000 000 ευρώ.

Επομένως, η υλοποίηση του τρέχοντος έργου είναι επείγουσα.

Επενδύοντας στις υποδομές

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση κύριων αγωγών μήκους περίπου 27 χλμ. και δευτερευόντων και άλλων αγωγών μήκους 161 χλμ., την κατασκευή 15 αντλιοστασίων και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Μαραθώνα (ΕΕΛ). Θα κατασκευαστεί επίσης ένας υποσταθμός, μια υποδομή διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου για την εγκατάσταση. Τα επεξεργασμένα λύματα θα διοχετεύονται στη θάλασσα μέσω ενός αγωγού που θα περιλαμβάνει ένα υπέργειο τμήμα μήκους 1 150 m και ένα υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 1 050m.

Η ΕΕΛ θα έχει χωρητικότητα ισοδύναμη πληθυσμού (pe) 51 400. Έως το 2060, με πρόσθετες επενδύσεις, η χωρητικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί σε 109 900 pe, όταν ο πληθυσμός της περιοχής του έργου προβλέπεται να ανέρχεται σε 105 275 κατοίκους.

Μετά την επεξεργασία από την ΕΕΛ Μαραθώνος, η λάσπη θα αφυδατώνεται και θα αποστέλλεται στην ΕΕΛ Ψυττάλειας, όπου θα στεγνώνει περαιτέρω και θα απορρίπτεται.

Προστατεύοντας το περιβάλλον

Η επένδυση θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (οδηγία 91/171/ΕΟΚ), την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα και με την οδηγία για την προστασία των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση.

Οι επεξεργασμένες εκροές θα χρησιμοποιούνται για άρδευση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονται λιγότερες αντλήσεις ύδατος από υπόγειες πηγές, γεγονός που θα μειώσει την αλάτωση και τελικά θα ωφελήσει τη συνολική ποιότητα των υδάτων στην περιοχή.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τον τρέχοντα πληθυσμό και την αναμενόμενη αύξησή του έως το 2060 —καθώς και την εισροή τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες— θα προστατεύσει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη διάθεση ακατέργαστων ή ανεπαρκώς επεξεργασμένων, λυμάτων.

Η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, των υδάτινων πόρων και της φυσικής ομορφιάς του Δήμου Μαραθώνος έκτασης 13 000 στρεμμάτων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η περιοχή και οι παραλίες της αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Επιπλέον, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τον γηγενή πληθυσμό.

Τέλος, το έργο θα συμβάλει στην ενημέρωση του πληθυσμού για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και τη δέσμευση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνος και διάθεση - επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών» είναι 140 398 081 EUR, με το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ να συνεισφέρει 84 027 827 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση εμπίπτει στην προτεραιότητα «Βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον».