breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Νέο σύστημα πληροφορικής καθιστά δυνατή την εφαρμογή του νέου γενικού συστήματος υγείας της Κύπρου

  • 18 June 2020

Καθώς η Κύπρος προσπαθεί να καθιερώσει ένα δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στην τεχνολογία, αυτό το έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ ανέπτυξε και εφάρμοσε το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής.

Το σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ λειτουργεί σύμφωνα με τις βέλτιστες προσδοκίες μας και συνεχίζει να σημειώνει άριστη απόδοση. Ωστόσο, θα βελτιώνεται και θα ενισχύεται συνεχώς. Είμαστε μάλλον η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει ένα πλήρες και καθολικό σύστημα πληροφορικής για όλες τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Θωμάς Αντωνίου, πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Η Κύπρος εφαρμόζει ένα γενικό σύστημα υγείας (ΓεΣΥ). Η πρώτη φάση τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2019, για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης από γιατρούς και εξωνοσοκομειακούς ειδικούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια μόνο για ασθενείς που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Η δεύτερη και τελική φάση αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2020. Περιλαμβάνει την εισαγωγή όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, των υπηρεσιών που προσφέρονται από συμβεβλημένους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσοκόμους και μαίες, τμήματα επειγόντων περιστατικών, υπηρεσιών ασθενοφόρων, οδοντιάτρων, υπηρεσιών παρηγορητικής αγωγής και ιατρικής αποκατάστασης.

Η πρωτοβουλία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την απαραίτητη υποδομή ΤΠ. Το έργο αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή του συστήματος πληροφορικής με το οποίο εκτελείται πλέον το ΓεΣΥ της Κύπρου. Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, όλες οι ιατρικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσω του ΓεΣΥ της Κύπρου, ταξινομούνται σε ένα ενιαίο, κεντρικό σύστημα ΤΠ.

Καθολική υγειονομική περίθαλψη

Η Κύπρος αποφάσισε να εφαρμόσει ένα ΓεΣΥ για να προάγει την καθολική υγειονομική περίθαλψη. Ακολουθώντας την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποσκοπεί να καταπολεμήσει υπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά την κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρο τον πληθυσμό διασφαλίζοντας ότι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας παρέχονται με βάση τις ανάγκες και όχι τη δυνατότητα πληρωμής.

Το σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ, που διαδραματίζει πλέον κεντρικό ρόλο στο σύστημα υγείας της χώρας, καταγράφει όλες τις ιατρικές δραστηριότητες τόσο των δικαιούχων όσο και των παρόχων. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνονται οι επισκέψεις ασθενών, οι διαγνώσεις, οι ιατρικές διαδικασίες, η συνταγογράφηση φαρμάκων, οι εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα, η συμπεριφορά των ασθενών/παρόχων, και οι τάσεις, κ.λπ.

Αναπόσπαστο μέρος

Το σύστημα πληροφορικής είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία του ΓεΣΥ καθώς καθιστά δυνατές τις καθημερινές εργασίες των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των δικαιούχων.

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος πληροφορικής είναι, μεταξύ άλλων, η εγγραφή, αποθήκευση και διαχείριση των δικαιούχων και των δεδομένων τους. Διευκολύνει την εγγραφή παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και τη διαχείριση των καταλόγων των ασθενών.

Μέσω του συστήματος πληροφορικής, γίνεται η διαχείριση όλων των υπηρεσιών και προϊόντων που θα αποζημιώνονται από το ΓεΣΥ, και γίνεται η εποπτεία των παραπέμψεων, των ηλεκτρονικών συνταγών και των εργαστηριακών εξετάσεων. Επεξεργάζεται επίσης τις αξιώσεις αποζημίωσης που υποβάλλονται από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όπως τον υπολογισμό των ποσών αποζημίωσης με τη χρήση ειδικών κανόνων προϋπολογισμού. Υποστηρίζει το διοικητικό και λογιστικό έργο του Εθνικού Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Ανάπτυξη Συστήματος Πληροφορικής για την Εισαγωγή και Υποστήριξη του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ)» είναι 13 400 000 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 11 390 000 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη Κύπρου» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ».