breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Νέο σύστημα πληροφόρησης και διαχείρισης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα

  • 26 January 2018

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής για την πληροφόρηση επιβατών και τη διαχείριση του στόλου έχει εγκατασταθεί στο δίκτυο δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετεί την πόλη των Αθηνών και την περιβάλλουσα περιοχή. Το σύστημα στοχεύει να αναβαθμίσει τις καθημερινές ζωές των κατοίκων βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το έργο επέτρεψε στο δίκτυο μεταφορών της Αθήνας να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής για αυξημένη αξιοπιστία και αποδοτικότητα, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα υποδειγματικό έργο. Είναι το πρώτο σχέδιο ΣΔΙΤ ΤΠΕ στην Ελλάδα. είναι επίσης το πρώτο σχέδιο ΣΔΙΤ στην ΕΕ που χρησιμοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια, συνδυάζοντας ταυτόχρονα δύο χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, δηλαδή τις επιχορηγήσεις της ΕΕ και το μέσο χρηματοοικονομικής τεχνικής JESSICA.

Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας για Συμπράξεις Ιδιωτικού - Δημοσίου Τομέα, Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου JESSICA

Το έργο περιελάμβανε τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την τεχνική διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, 1 000 «έξυπνες» στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς εγκαταστάθηκαν σε όλη την περιοχή που καλύπτεται από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

Ένα διαδραστικό σύστημα πληροφόρησης του κοινού για όλες τις γραμμές και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες τη δεδομένη στιγμή. Ο εξοπλισμός εγκαταστάθηκε στον στόλο των λεωφορείων και των τρόλεϊ και στήθηκε ένα κέντρο ελέγχου. Έτσι, είναι δυνατή η παρακολούθηση της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο.

Μια καινοτόμος σύμπραξη δημοσίου - ιδιωτικού τομέα

Το σύστημα τηλεματικής επιτρέπει την παρακολούθηση της θέσης όλων των οχημάτων και την παροχή πληροφοριών σε επιβάτες για τη διάρκεια της διαδρομής σε πραγματικό χρόνο μέσω των έξυπνων στάσεων, του διαδικτύου, της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων (ΣΜΣ) και των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας 3G. Δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να επικοινωνούν με τα κέντρα διαχείρισης των μέσων μαζικής μεταφοράς και παρέχει ανακοινώσεις μέσα στο όχημα αναφορικά με στάσεις και τρέχουσες ανακοινώσεις από κέντρα διαχείρισης.

Η πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία επιβατών ανά γραμμή, στάση, διαδρομή ή χρονικό διάστημα γίνεται μέσω ενός αυτόματου συστήματος μέτρησης επιβατών. Το σύστημα καθιστά δυνατό επίσης τον έλεγχο της συνέπειας, τη βελτιστοποίηση του προγράμματος και την παροχή ενημερώσεων σχετικά με ακυρώσεις ή αλλαγές του προγράμματος.

Πλεονεκτήματα της παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο

Το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί πλέον να παρακολουθείται στενά και να γίνεται συντονισμός των λειτουργιών του, ιδίως μέσω του κέντρου ελέγχου. Οι πληροφορίες πραγματικού χρόνου που παρέχονται από το σύστημα τηλεματικής χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση και τον επανασχεδιασμό των διαδρομών, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του στόλου μέσω ενός αυτόματου συστήματος εντοπισμού των οχημάτων, τη βελτίωση των συνδέσεων μεταξύ γραμμών λεωφορείων και την αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων.

Η Αθήνα διαθέτει τώρα ένα γρηγορότερο και πιο αξιόπιστο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς με καλύτερη δημόσια εικόνα. Αυτό έχει συμβάλλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης στο δίκτυο και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επιβατών τουλάχιστον κατά 0,2 % ανά έτος.

Το έργο, χάρη στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και ως εκ τούτου στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο καλύτερος σχεδιασμός διαδρομών θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς, καθιστώντας έτσι δυνατή τη μείωση του αριθμού των οχημάτων που είναι απαραίτητος για το δίκτυο. Με πιο έμμεσο τρόπο, οι καλύτερες συνθήκες της διαδρομής προς την εργασία θα βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του δικτύου και θα καταστεί δυνατή η μεταφορά επιβατών σε μέρη, όπως για παράδειγμα η εργασία τους, σε λιγότερο χρόνο.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής για την πληροφόρηση των επιβατών και τη διαχείριση του στόλου» είναι 18 918 340ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 9 299 202 ευρώ μέσω του Προγράμματος «JESSICA» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.